• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De får Region Östergötlands stipender

Annika Bergqvist Kupiainen
Hus. Annika Bergqvist Kupiainen har fått Region Östergötlands arbetsstipendium och kan ägna sig åt sitt arbete som konstnär. Bilden togs vid en utställning på Galleri Kronan 2013.

 

”Tänka, experimentera, skriva! ”

 

Lite mer pengar i år. Region Östergötland delar ut drygt 300.000 kronor till elva konstutövare inom olika genrer. Mest får bildkonstnären Annika Bergqvist Kupiainen som får arbetsstipendium på 100.000 kronor.

Två dansare får också bidrag, liksom flera bildkonstnärer, två folkmusiker och en konsthantverkare

Arbetsstipendiet har ökat från 60.000 kronor till 100.000 kronor. Den summan får bildkonstnären Annika Bergqvist Kupiainen från Vikbolandet. Konstnären arbetar i olika material, tecknar hellre än målar, vilket slår igenom i hennes litografier. Och arbetar samtidigt med skulptur, på senare tid har hon arbetar med materialet jesmonite. Från att ha arbetat med djuret i människan har barnperspektivet blivit viktigt för henne. Hon står i sitt konstnärskap villkorslöst på de utsattas sida.

Eller som regionutvecklingsnämnden skriver i sin motivering:

För att vi vill uppmärksamma hennes uppfinningsrika konstnärskap mitt i samtiden. Hennes verk kännetecknas av humor och originalitet.

 

Annika Bergqvist Kupiainen – Lindans
Anamorf teckning. Boken är en skulptur. Bilden på lindansaren ser bara ”rätt” ur från ett visst perspektiv.

 

Vad ska du göra för pengarna?

– Jag tänker mig helt enkelt att arbeta i ateljén och slippa lägga en massa energi på att oroa mig för ekonomin. Jag ska tacka nej till ytterligare brödjobb under en period. Jag ska fortsätta arbeta med anamorft måleri (som innebär att bilden måste ses från ett visst håll red:s anm.) fast i större skala och är jättesugen på att skulptera och gjuta. Och tänka, experimentera, skriva! Längtar efter att börja, utbrister Annika Bergqvist Kupiainen.

Till experimenterandet hör cyanotypi, en fotografisk process med anor.

– Det är efterföljaren till daguerottypin, utan kvicksilver, förklarar Annika.

 

Luftslott
Luftslott. Föreställningen gav i Norrköpings Konstmuseum 10 augusti, enda gången då dansarna i Blauba tvingades inomhus av regnet.

 

Dansarna Sofia Harryson och Tea Harryson få dela på ett kultur- och utvecklingsstipendium på 40.000 kronor. Systrarna frilansar som dansare samtidigt som de tillhör kärnan i danskollektivet Blauba. De genomförde nyligen en turne med koreografin Luftslott i Valdemarsvik, Norrköping, Gusum och Söderköping, som gavs utomhus på torg och i parker.

Blauba har genomfört en rad dansprojekt i Norrköping och Östergötland under flera års tid. Det här året spelar de Flyttkaoset med min vän NisatnaF i förskolor och skolor.

Motiveringen lyder:

För att vi ser med glädje på att ni tillsammans åter lyfter och utvecklar danskonsten inom regionen.

– Vi kommer troligtvis använda pengarna till förarbetet inför vårt nästa projekt SOVA, en föreställning som riktar sig till mellanstadiet och som handlar om sömn och drömmar. Du vet, allt det förarbetet som annars sker helt obetalt kan vi få lön för denna gång. Toppen!, svarar Tea Harryson på frågan vad de ska göra för pengarna.

Emma Nilsson är konsthantverkare och arbetar främst med keramik. Hon är uppvuxen i Norrköping men är numera bosatt i Kalmar.

Övriga kulturstipendiater stipendiater är bildkonstnären Charlotta Lillieström Hallberk som arbetar med textilkonst och folkmusikerna Marie Länne Persson och Toste Länne. Marie Länne Persson samarbetar ofta med Östgötamusiken.

Region Östergötland har instiftat ett nytt stipendium för nyskapande projekt. 50.000 får kulturförgreningen Ugglan som förvandlat en lokal betongsilo till ett konstprojekt.

– Med silon i det offentliga rummet öppnar konstnärerna upp och gör kulturen tillgänglig för alla. Det är också nytänkande och i det här fallet en förgrening med nya kulturskapare, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionfullmäktige.

Stipendierna delas ut i oktober.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

REGION ÖSTERGÖTLAND

24 augusti 2016
Kulturstipendier

Arbetsstipendium 100.000 kronor
Bildkonstnär Annika Bergqvist Kupiainen, Vikbolandet

Kultur- och utvecklingsstipendium 40.000 kronor
Sofia Harryson och Tea Harryson, dansare, Norrköping
Emma Nilsson, konsthantverkare, Norrköping
Marie Länne Persson och Toste Länne, folkmusiker, Linköping
Charlotta Lillieström Hallberg, bildkonstnär, Linköping

Stipendium för nyskapande projekt 50.000 kronor
Rasmus Sköld, Maria Segersäll, Sofia Ek och Joel Alenius i Kulturförgreningen UGGLAN, Vadstena

LÄNKAR
Annika Bergqvist Kupiainen hemsida Facebook
Danskollektivet Blauba hemsida Facebook
Region Östergötland hemsida

Bookmark the permalink.

Comments are closed.