• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Östgötadagar tar grepp på seder och bruk

Ostgotakarta
Öppet landskap. Tretton kommuner, merparten består av landsbygd. Öppet hus i helgen.

 

Årets konsthantverk, bakverk, stipendiat

 

Öppet landskap. I helgen infaller Östgötadagarna, en välbesökt tradition då företag och föreningar håller öppet hus för allmänheten.

Årets tema handlar om seder och bruk, fritt att tolka för alla medverkande. Landsbygdsstipendiaten Sverker Johansson är ett av vår tids tecken.

Dags för Östgötadagarna, för sextonde gången i ordningen. Dagarna har blivit en välbesökt tradition, då, företag, föreningar, enteprenörer, kreatörer och organisatörer som lever och verkar på den östgötska landsbygden håller öppet hus för allmänheten.

Temat för året är ”Östgötska seder och bruk” något som främst kommer att lyftas fram på alla bygdegårdar som visar hur det var i forna tider. Men seder och bruk finns även i nutid, med design, konst, musik, marknader, och gårdsbutiker. Arrangemanget innehåller närmare 350 punkter.

Sedan 2002 utses årets östgötska konsthantverk. Smycket ”Östergötland” är tillverkat av Viktor Pettersson, VK Design. Smycket föreställer konturen av Östergötland med 13 prickar i, symboliserande de 13 östgötska kommunerna.

Årets östgötska bakverk är en Björnbärsbrownie, komponerad av Gurli Pintye på Stegeborgsgården. Kakan innehåller både vit och mörk choklad och givetvis björnbär.

Årets landsbygdsstipendat heter Sverker Johansson. Vinnaren, som utses av Länsförsäkringar, har tillsammans med två tränarkollegor startat juniorfotbollslag för ensamkommande flyktingbarn i Östra Ryd. Nu har det till och med blivit två lag.

Sverker Johansson menar att det känns tudelat att få utmärkelsen. Han menar att de verkliga hjältarna är ungdomarna, både de svenska som vågat sträcka ut handen och välkomna och de nyanlända som med energi och vilja tagit den. Nya vänskapsband har knutits.

© Text: Eva Lindblad
Karta: Kulturarv Östergötland / Bearbetning: Ann-Charlotte Sandelin

ÖSTERGÖTLAND

3 – 4 september 2016
Östgötadagarna

LÄNKAR
Östgötadagarna hemsida cykelleder mobilapp

Bookmark the permalink.

Comments are closed.