• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En drömmare öppnade KariNs höstsäsong (recension)

Diktläsning
Hämtkaffe och en dikt. Med enkelhet bjöd Gustaf Appelgren till ett samtal och möte kring Dan Anderssons liv och verk.

 

En man, ett bord och en gitarr

 

Kanske var han en idealist? Skådespelaren Gustaf Appelberg berättade om Dan Andersson, poeten, romanförfattaren, visdiktaren och novellisten. Riksteaterföreningen KariN:s första scenupplevelse för hösten gav mersmak.

Vi välkomnas in den svarta spelkammaren på Teater Bråddgatan 34 av skådespelaren Gustaf Appelberg, till vardags verksam på Östgötateatern. Vi bjuds på en sparsmakad scenbild bestående av en man, ett bord och en gitarr. Och på bordet en hämtkaffe. Lyset är tänt även över publiken, och föreställningen har karaktären av ett samtal och ett möte kring Dan Andersson.

Appelberg berättar att han just denna kväll kommer att bjuda på ett något avgränsat program, för att, som han själv säger, ”bespara oss” en alltför lång kväll.

 

Publik
Höstpublik. Riksteaterföreningen KariN inledde säsongen på Teater Bråddgatan 34.

 

Han bjuder sedan på en berättelse om Dan Andersson. Vi får lära känna en poet, romanförfattare, visdiktare och novellist. Med humor och värme berättar Appelberg om Anderssons bakgrund som son till, vad kan tyckas, något egensinniga föräldrar; en folkskollärare och en violinist. Vi får följa Andersson genom livet, med avstamp i hans uppväxt, hans starka relation till systern och hans unika språkundervisning i hemmet. Vidare tas vi med på Amerikaresa och till passionerad, men komplicerad kärlek.

Resan gör självklart också nedslag i Andersons författarskap. Vi får lyssna på tonsatta alster framförda med gitarr och Appelgrens uttrycksfulla vissångröst. Gässen flytta ger en vemodig känsla och man kan nästan ana höstens annalkande friska vindar.

Dan Anderssons författarskap och levnadsgång färgades av hans starka engagemang. Han var under hela sitt liv politiskt engagerad, men hade också hela tiden en längtan efter något bättre, något större. Kanske var han något av vad man kan kalla en idealist?

Appelgren för oss vidare genom Anderssons händelserika resa genom världen, tiden och hans rika inre liv. Ända fram till Dan Anderssons tragiska och oväntade bortgång, som skildras med respekt och inlevelse. Föreställningen avslutas mycket stämningsfullt utan att det blir sentimentalt.

 

Gustaf Appelberg
Uttrycksfull. Gustaf Appelberg gjorde nedslag i Dan Anderssons visor, Gässen flytta gav en vemodig stämning.

 

Jag skulle mer än gärna höra mer och önskar alla som får chans att se En drömmares liv en något längre kväll med Appelgren och Andersson. Hur som helst går jag hemåt insvept i en stämning från Finnmark och existentiella funderingar. Och med en stark lust att snarast avnjuta mer av Dan Anderssons texter och visor.

© Text: Ann-Sofie Engström
© Foto: Sven Åke Molund

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

8 september 2016
En drömmares liv

Gustaf Appelberg om Dan Andersson
Arr: Riksteaterföreningen KariN

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Bredd med Riksteaterföreningen KariN reportage Kultursidan.nu 6/9 2016

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.