• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peter Ölander öppnar igen – galleri

Hajfensoppa
Hajfensoppa. Peter Ölander fångar fisk och kanske fusk i sin naivistiska målning som just nu kan ses i pop up-galleriet Joviale. Lägg märke till den lilla hunden.

 

Hajfensoppa med hund

 

En för tillfället tom affärslokal på Drottninggatan 58 har blivit tillfälliga pop up-galleriet Galerie Joviale. Norrköpingsprofilen, före detta krögaren Peter Ölander ställer ut sina alster tillsammans med svensk-franska konstnären Lotta Caspersson-Monmousseau.

Utöver dessa så finns också ett par tavlor av Annika Ölander samt sittmöbler från Källemo i Småland.

Peter förklarar att han alltid ritat och målat – helst glada och humoristiska saker. Under sitt 60-åriga restaurangliv skissade och målade han alltid upp de rätter han önskade ha på den egna menyn. När Peter slutade med restaurangverksamheten fick måleriet växa. 2004 debuterade han med utställningen Tre Bröder på Galleri Darling i Stockholm.

Peter Ölander målar i naivistisk stil. Kompositionerna är genomarbetade och färgerna glada. När man studerar tavlorna så finns på de allra flesta också en liten vit hund gömd någon stans i motivet – en liten maskot. Peter Ölander har också plockat fram ett antal nostalgiska föremål som pryder en egen hylla.

 

051 Skalbagge
Skalbagge i papier-maché av Lotta Casparsson-Monmousseau.

 

2008 hade samarbetade Peter Ölander för första gången med Lotta Casparsson-Monmousseau. Lotta påverkades under sin barn- och ungdomstid på Getå Turisthotell av gästande konstnärer från när och fjärran och stimulerades till att skapa egna verk.

Hon arbetar med naturmålningar i akvarell men också med papier-maché och skapar då olika djur genom att använda kartong, ståltråd, tidningspapper och tapetklister som sedan färgsätts med akrylfärg. Lotta som är bosatt i Frankrike har haft ett antal utställningar i Saumar.

Utställningen på Galerie Joviale har öppet till och med kulturnatten. På kulturnattskvällen så tar Peter Ölander också fram ett annat intresse och det är sin trumpet och sitt flygelhorn då han tillsammans med musikerkamraterna i Peking Jazz Quartet bjuder på en nostalgisk jazzkonsert.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALERI JOVIALE Norrköping

17 – 24 september 2016
Utställning

Peter Ölander, akryl
Lotta Caspersson-Monmousseau, akvarell och papier-maché
Annika Ölander, akryl
Källemo möbler

Kulturnatten 24/9 kl 20.30
As Time Goes By
Peking Jazz Quartet

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.