• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Honeggers Le roi David ges i S:t Olai

Ostgöta Kammarkör
Slumpvis. Kören tar sig sjungande uppför sidogångarna fram till koret. I förgrunden Stina von Sydow som agerar berättaren i Le roi David.

 

Kan vi känna igen oss i historien?

 

Den lille killen med slangbellan. Östgöta Kammarkör iscensätter Arthur Honeggers oratorium Le roi David tillsammans med Östgöta Blåsarsymfoniker på fredag. Stina von Sydow är berättare. HÄromveckan repeterade kören i S:t Olai kyrka.

”Signo-o-o-o-o-ooooree, signo-o-re.” Östgöta Kammarkörs uppsjungning går undan med Christina Hörnell vid flygeln, i mittgången och lite till. Kammarkörens dirigent håller högt tempo. Snart bläddrar hon i partituret och lyfter handen.

– Nu startar vi från nr 3!

 

Christina Hörnell
Upptakt. Christina Hörnell har länge velat sätta upp Honeggers verk.

 

Arthur Honeggers Le roi David (med libretto av René Morax) är ett musikaliskt innehållsrikt verk från 1921. När Christina Hörnell för två år sedan tillträdde tjänsten som Director musices vid Linköpings universitet upptäckte hon att i det regionala musiklivet fanns en orkester, Östergötlands Blåsarsymfoniker, som passade perfekt för Le roi David. Hon började förhandla om en gemensam konsertproduktion med Östgötamusiken och såg sig om efter en berättare som skulle bära textens innehåll.

– Det är dessutom fantastiskt roligt att vi nu har hittat ett samarbete med Östgötateatern och Stina von Sydow, ett samarbete som jag hoppas ska ge ringar på vattnet för framtiden, framhåller Christina Hörnell.

Le roi David, det är ju Bibelns lille kille med slangbellan, han som vann över jätten och så småningom blev kung David. Hur nu det gick till, för där fanns ju redan en kung som hade en son, Jonathan. Det är just det som ska framgå vid konserten i S:t Olai på fredag.

”Och David var ung och skön och från den dagen följde Guds ande honom.” Stina von Sydow är berättaren och har koll på vad som ska hända rent dramatiskt i verket, när kören ska komma och gå. Hon bläddrar i manus på samma sätt som Christina Hörnell bläddrar i partituret. Någon talar om fårskinnsfällar.

Kören vandrar mot koret, inte i mittgången där dirigenten står utan uppdelat i små grupper i sidogångarna, så där lite händelsevis, slumpartat. Det tränar de på extra noga. Det gör att kören successivt flätas samman i sedvanlig köruppställning i koret. Ackompanjatören Laszlo Horvath har tagit över flygelns tangenter.

– Ni märker vad som händer med ljudet! Det här är en annan akustik än vi är vana vid. Det är därför vi är här ikväll, påpekar körledaren.

 

Stina von Sydow
Tydlighet. Stina von Sydow läser berättelsen om herdepojken David som blev kung.

 

– Honeggers Kung David är ett intressant stycke på många sätt. Det är spännande musikaliskt och roligt att arbeta med, det sätter också igång funderingar kring uttryck och hur vi vill och kan berätta våra texter, menar Christina Hörnell som länge velat sätta upp verket.

– För oss, människor av i dag, behöver vi ofta modernisera språket i de gamla bibeltexterna för att förstå och kunna ta till oss skeendet. Kan vi känna igen oss i det som händer i historien och hur hanterar vi den text som i starten inte känns bekväm för oss? Vi har haft våra dubier, precis som det ska vara.

Östgöta Kammarkör repeterar i Linköping och ger flest konserter där men hörs i Norrköping då och då. Inte bara för att universitetet både finns i Linköping och i Norrköping utan också för uppdraget att verka för och tillsammans med kulturlivet i Östergötland. Flera av körmedlemmarna har högre musikutbildning och gemensamt för alla är att de gärna tar sig an musikaliska utmaningar.

– Vi har möjlighet att repertoarmässigt lägga oss lite vid sidan om allfartsvägen och kan därigenom bjuda in och inspirera körer, musiker, körledare och konsertpublik till ovanliga konsertprojekt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

S:T OLAI KYRKA Norrköping

21 oktober 2016 kl 19
Le roi David
Musik: Arthur Honegger, Libretto: René Morax
Konsert
Östgöta Kammarkör
Östgöta Blåsarsymfoniker
Dirigent: Christina Hörnell
Berättare: Stina von Sydow

22/10 kl 18 i Stora kyrkan, Åtvidaberg
23/10 kl 19 i Domkyrkan, Linköping

LÄNKAR
Le roi David Wikipedia
Östgöta kammarkör info Facebook
Akademisk festkonsert med tradition recension Kultursidan.nu 31/5 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.