• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Laila Westersund hyllas i Matteusgården

Länge leve Laila!
Kepsen på. På lördag väcker de minnena av revyartisten Laila Westersund till liv. Kaj Lärka, Lennart Palm, Carina Perenkranz och Birgit Carlstén.

 

”Vi minns hennes busvisslande”

 

Många trådar leder till Laila Westersund. För Carina Perenkranz var det hon en förebild. För Kaj Lärka en vän sedan barndomen. Tillsammans med Birgit Carlstén och Lennart Palm ger de föreställningen Länge leve Laila! på Matteusgården på lördag.

Soliga september har ännu inte övergått i novembergrått oktober när jag träffar Carina Perenkranz och Kaj Lärka för att tala om föreställningen Länge leve Laila! som de turnerar med så smått tillsammans med Birgit Carlstén och Lennart Palm. En föreställning som visar sig bygga på en stark grund av värme och vänskap med föremålet för hyllningen. Revystjärnan Laila Westersund som gick bort 2011.

– Jag har alltid fascinerats av starka kvinnor, säger Carina Perenkranz och påminner om sin enkvinnasshow Från Julia till Babben.

Den här gången ville hon samarbeta med Kaj Lärka, som hon visste varit god vän med artisten ända sedan han skrev ett beundrarbrev till henne som barn. Och som fick Laila Westersunds stipendium medan hon ännu levde, det som enbart delas ut till artister som inte gått scenskolan utan LHS – Livets hårda skola.

Carina och Kaj siktade mot premiär hösten 2015. Materialet skulle innehålla en del av Lailas kända nummer, inklusive busvisslingen som bidrog till genombrottet 1961 i låten April, april. (Debuten skedde långt tidigare, när Laila var 4 år tillsammans med pappa hemma i Trollhättan.)

– Vi minns hennes busvisslande, lirandet på trummor, sånger, komiska monologer som Singel och Sand, Ett litet bagage, Evert och Sexobjektet. I föreställningen spelas orgel, trummor och dragspel och en och annan busvissling förekommer också, lovar Carina. Dessutom visas bilder och rörliga inslag med Laila Westersund.

 

Carina Perenkranz och Kaj Lärka
Lång resa med Laila. Kaj Lärka och Carina Perenkranz har samlat in många minnen från Laila Westersunds vänner och arbetskamrater.

 

Men de ville komma henne närmare och bestämde sig för att intervjua personer som arbetat tillsammans med artisten. Ett av de första samtalen gick till skådespelerskan Birgit Carlstén, en av Lailas bästa vänner.

– Vi åkte hem till henne i Leksand för att intervjua henne. Och så sa Birgit ”Det skulle vara roligt att vara med”, berättar Carina Perenkranz.

Nu var de tre. Tre som ringde runt till kanske 20 personer och frågade om deras minnen av Laila Westersund. Som Julia Mengarelli, som bistått Laila med mask och peruk, kollegorna och vännerna Kerstin Granlund, Inger Geigert (som var gift med Hasse Geigert som skrev många av Lailas texter), Claes Eriksson, Karin Andersson och Lars Claesson och många fler.

Musikern Lennart Palm, som numera kanske är mest känd för sin medverkan i Melodikrysset, men som var med i spexiga orkestern Matz-Ztefanz med Lailaz. ”Vad roligt det skulle vara att vara med.” Sa Lennart och så var de fyra.

Birgit Carlstén har knutit ihop allt material till ”ett välskrivet manus”. Hon har regisserat och står även på scenen tillsammans med Carina, Kaj och Lennart. Mycket roligt ska det bli. Men också svärta. För som Kaj berättar: Laila hade två sidor. Hon var glitter och glamour och självsäker på scenen. Men privat hade hon mörka sidor. Laila Westersund bildade aldrig familj, hon ringde sina vänner och hälsade på dem istället.

– De sista åren bodde hon mycket hos Lennart Palm. Hon gjorde sociala turnéer. Aldrig en journalist i sitt hem, kepsen neddragen i pannan, säger Kaj Lärka.

– Hennes begravning var speciell. Hon hade regisserat den själv, minns Kaj Lärka och berättar om Lennart Palms svängiga musik, om de spanska färgerna, rött och guld, och om begravningsbilen, en cadillac. För Laila körde cadillac, om hon nu inte körde turnébuss.

Länge leve Laila! hade premiär i Trollhättan i mars i år. I Lailas hemstad där hon står staty. Det var ett mycket speciellt tillfälle, inte minst för många i publiken som hade personliga minnen av ”Yrvädret från Trollhättan”.

Nu är höstmörkret här, en tid för både ljus och minnen. På lördag kommer föreställningen Länge leve Laila! till Matteusgården.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Chopp Event

MATTEUSGÅRDEN Norrköping

29 oktober 2016 kl 15
Länge leve Laila!

Birgit Carlstén, Carina Perenkranz, Kaj Lärka och Lennart Palm

LÄNKAR
Chopp Event hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Laila Westersund hyllas i Matteusgården

  1. Pingback: Laila Westersund – Chopp Event – Skandiateatern