• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jobbcirkus tillbaka på Arbetets museum

Jobbcirkus
Uppfräschad. Utställningen Jobbcirkus har kommit tillbaka till Arbetets museum  för att hjälpa nya årskullar på högstadiet att fundera över framtiden.

 

”Var inte rädd att ta nya steg”

 

NORRKÖPING Vad ska du bli när du blir stor? Arbetets museum skapade utställningen Jobbcirkus för tre år sedan. Den besöktes då av 5.000 elever och sågs av ytterligare 50.000 museibesökare. Nu är Jobbcirkus tillbaka. Nya högstadieungdomar har växt upp och behöver vägledning för att hitta rätt inför gymnasievalet.

Ska gymnasiet vara en yrkesutbildning eller leda vidare till högre studier? Utställningen ger inte svar på frågan, däremot öppnar den för att ungdomarna ska fundera över vad de själva vill och tänker.

– Var inte rädd att ta nya steg, det rådet ger Elisabeth Nilsson.

När hon var ung berättade hon för SYO-konsulenten på skolan att hon ville bli bergsingenjör och fick till svar att det var nog inte ett lämpligt yrke för en flicka. Som tur var lyssnade hon inte på honom. Hon utbildade sig till ingenjör, jobbade på stålverk, fick flera chefsjobb och blev till sist landshövding i Östergötland.

 

Elisabeth Nilsson
Välutbildad. Elisabeth Nilsson visste vad hon ville och blev ingenjör. Sedan gick hon vidare, som landshövding leder hon länsstyrelsens arbete i Östergötland.

 

Framtiden är svårare att sia om, det enda som är säkert är att det inte kommer att se ut som det gör nu. Vid nyinvigningen för en tid sedan talade generationsforskaren Anders Parment från Stockholms Universitet. Hans föreläsning hade temat ”80- och 90-talister, kräsna och krävande eller en möjlighet till utveckling?”

I ett snabbt tempo beskrev Anders Parment hur trender förändras och hur inställning till olika saker förändras. Delningsekonomin har blivit en trend, varför egen bil eller gräsklippare när man kan dela med grannen. Samtidigt finns reklamen som lockar till nyinköp, gärna skräddarsydda, fast det som redan finns fungerar utmärkt.

Urbaniseringen spelar också in. Allt fler söker sig till ”heta områden” vilket gör att skolor på landsbygden får svårt att överleva, det blir en ond cirkel.

En tendens är också att arbetsgivarna nu inte annonserar om toppjobben i annonser i traditionella media. Sociala media och andra kanaler blir allt viktigare. Men arbetsgivarna söker inte bara en person utan också personens sociala nätverk. De vänder sig inte till de som är arbetslösa utan till de som redan har ett bra jobb.

Det är numera så att man förväntas arbeta längre än tidigare generationer men också att man byter arbete flera gånger. Att arbeta på samma arbetsplats hela sitt yrkesverksamma liv är inte dagens modell.

 

Mervan Smajic tar emot och berättar om sitt jobb.
Industrijobb för framtiden. Mervan Smajic berättade redan för tre år sedan om hur han som CNC-operatör styr maskinerna inom industrin. Ett viktigt jobb när utvecklingen går mot skräddarsydda produkter.

 

Östergötland kanske inte behöver så många bergsingenjörer, snarare byggingenjörer, lärare, omsorgspersonal. Klart är att det kommer att behövas personer med både praktisk och teoretisk kompetens, helst både och. Norrköping växer så det knakar, Östergötland står inför gigantiska reryteringsbehov redan nu.

Jobbcirkus har utvecklats sedan sist genom ett samarbete med Ebersteinska gymnasiet i Norrköping. Nyanlända elever som går språkintroduktionen har hjälpt till med filmen ”Ny i den svenska skolan”, översatt texter till sina hemspråk, gjort en audioguide och utbildats till guider som kan vägleda andra nyanlända kamrater i utställningen på deras hemspråk.

En av dem är Abdifatah Mohammed Aden som har varit i Sverige i ett och ett halvt år. Han vill utbilda sig till journalist, bland annat för att kunna beskriva situationen i sitt forna hemland Somalia.

2018 planerar Arbetets museum en utställning som riktar sig till mellanstadieelever och som kommer att kallas Joblabb. Året därpå följer en utställning om robotisering, automatisering och digitalisering, berättar museichefen Niclas Cserhalmi.

Den tekniska utvecklingen gör det möjligt att ersätta många av dagens arbetsuppgifter, inte bara de enklaste jobben. Men vad kommer i stället? Var hittar dagens ungdomar mening och känner sig nyttiga i framtiden?

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

21 oktober 2016 – 14 maj 2017
Jobbcirkus
Utställning riktad mot ungdomar i åk 8 och 9
Ursprungligen producerad 2013
Producent: Maria Asplund

Arr: Arbetets museum med stöd av Östsam, Länsstyrelsen, Unionen, IF-Metall, Svenskt näringsliv och Industrikompetens samt enskilda företag och kommuner

LÄNKAR
Arbetets Museum hemsida Facebook
Jobbcirkus inför gymnasievalet reportage Kultursidan.nu 4/10 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.