• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Flyktingboende får lyft i Framtidsland

Better Shelter
Lyft för flyktingar. Ebersteinskas byggelever monterade snabbt ihop Better Shelter som står i utställningen Framtidsland.

 

Better Shelter kan vara början till ett nytt liv

 

NORRKÖPING Ett helt litet hus i ett platt paket. Det tog inte lång tid för eleverna från Bygg- och anläggningsprogrammet vid Ebersteinska gymnasiet att montera Better Shelter på Arbetets museum. Det nya flyktingboendet är bättre, värdigare och svenskdesignat.

År 2015 befann sig 65,3 miljoner människor på flykt någonstans i världen. Det är fler än Italiens hela befolkning. 21,3 miljoner av dessa definieras som flyktingar. Av dessa är 5,2 miljoner palestinska flyktingar medan 16,1 miljoner är registrerade under FN-organet UNHCR. Dessa uppgifter återfinns i en folder som det svenska sociala företaget Better Shelter lämnade till pressen vid en träff på Arbetets Museum under måndagseftermiddagen.

 

Märta Tärne från Better Shelter tillsammans med läraren från Ebersteinska
Planering. Märta Tärne från Better Shelter tillsammans med läraren från Ebersteinska gymnasiet.

 

Better Shelter är en flyktingbostad som skapats av svenska designers för ett mera hållbart och tryggare boende än tunna tältdukar i flyktingläger. Varje bostad är på 17,5 kvm och är avsedd för familjer på max fem personer. De kommer i byggsatser och levereras i två platta paket på IKEA-vis för montage på plats. Fyra personer ska på cirka 4,5 timmar kunna bygga en bostad.

Idén till Better Shelter kläcktes i Hällefors år 2010, parallellt med produktutvecklingen skapades även organisationen med samma namn. Utvecklingen har sedan skett i samarbete med Ikeastiftelsen och FN:s flyktingorgan UNHCR. UNHCR har hittills beställt 30.000 bostäder och av dessa är 15.000 redan uppsatta.

Under måndagen visade elever från Bygg- och anläggningsprogrammet vid Ebersteinska gymnasiet i Norrköping hur man monterar Better Shelter. Utställningen Framtidsland på Arbetets Museum blev platsen för en utställd bostad från Better Shelter.

Som i förfabricerade produkter var det mängder med småprylar i paketen som skulle monteras tillsammans med stativ och stabiliseringsdetaljer. På en bänk fanns en bruksanvisning tillgänglig, liknande de som medföljer IKEA-produkter, om man skulle fastna på någon detalj. Eleverna var dock väl förberedda så bruksanvisningen kom knappast till användning den här gången.

 

Better Shelter
Montering. Hela huset ryms i två platta paket, kartongen under fönstret är det ena.

 

Utställningen visar på två saker. Den ena reflektionen jag gör är att det med små och snabba åtgärder går göra livet mera skonsamt för utsatta flyktingfamiljer, men att det ändå måste vara en svår boendesituation. Den andra reflektionen är att en svensk uppfinnare står bakom denna praktiska lösning.

– Det finns ett stort intresse för att visa Better Shelter, säger Märta Tärne från organisationen Better Shelter. Tekniska Museet i Stockholm har redan installerat ett.

Märta Tärne tycker dock att lösningen i Norrköping är speciell eftersom man här tagit gymnasieelever till hjälp att montera byggsatsen.

Arbetets museums intendent Truls Olin menar att det är en naturlig del i Framtidsland att visa en bostad för människor i en flyktingsituation.

– För dessa personer kan denna typ av bostad vara en början till en ny framtid!

Better Shelter kommer att vara uppsatt som en tillfällig del av långtidsutställningen Framtidsland fram till och med maj 2017. Bilder från flyktingläger kommer att visa hur bostaden används i verkligheten. Det är också meningen att man efter hand, som en del i olika pedagogiska projekt, kan komma att inreda ”bostaden”.

Utställningen ingår också som en del i ”Globala veckor” som för pågår i Norrköping under november.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GLOBALA VECKOR Norrköping & Linköping

11 – 27 november 2016

ARBETETS MUSEUM Norrköping

14 november 2016 – maj 2017
Better Shelter
Bostad

LÄNKAR
Globala veckor program
Better Shelter hemsida Facebook
Arbetets Museum hemsida Facebook
Globala veckor med Child Mothers reportage Kultursidan.nu 11/11 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Flyktingboende får lyft i Framtidsland

  1. Pingback: Lånegarderob, textilhistoria och VR-film – KULTURSIDAN.nu