• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

BlandArt öppnar för julen på Rådhuset

Lars Malm
Sommarminnen. Lars Malms blommande skärm delar av rummet. Till vänster två skåp med gröna rankor. I bakgrunden verk av Lena Neander  och Anders Fredin. Ett keramikfat skymtar i fönstret.

 

Blandade genrer breder ut sig

 

SÖDERKÖPING Nu blommar det på Galleri Rådhuset. Lars Malms träarbeten dominerar BlandArts Höstutställning men här finns konst och konsthantverk i fler genrer. Therese Hurtig är sista ungdomsutställaren i Lilla Galleriet.

 

BlandArt

 

Två skärmar (?) med slingrande växtlighet i klara färger tar plats i Galleri Rådhuset. Lars Malms fantasi bevarar sommaren. Annars visar han nya skåp, några vars dekorationer anspelar på samma växtglädje, andra med stramare linjeföring. Och fortfarande har han pippi i skallen, det började redan i somras…

Sigrid Ericsson har en osviklig känsla för färm, form, ljus i sitt oljemåleri. Hon är en mästare på att antyda, som i Stilleben, kanske några enkla kärl på ett bord, ljuset spelar in från fönstret. Överraskar gör då ett porträtt i rött, rött, rött mot brungul grund.

Målar gör även Ohla Söderlund som tar oss norrut i sina vintermotiv med markerade leder och öppna vattendrag. Dessutom arbetar han vidare med grafik, små ögonblicksbilder av händelser, personer och miljöer i svart och vitt, kraftfullt som i serieteckningar.

Janne Bergströms gouacher berättar om äventyr. Husfasader vickar och breder ut sig, färger och former i ett mer än vanligt levande landskap och en vit bil som smiter ut i natten.

 

Lena Neander
Samma fast olika. Lena Neanders Skorstenar II och I som måning respektive bildväv.

 

Bildvävnad tar tid. Lena Neander har fångat Skorstenar I i gammal fabriksmiljö. Invid hänger en lätt målning av samma motiv. Ögat växlar mellan detalj och struktur, färgval och stramhet.

Anders Fredin, BlandArts yngste medlem, broderar. Rutor och linjer med lekfull matematik, kanske bara skissade i ett rutblock, kanske en tanke om arkitektur. Det strikta prövandet avbryts av en liten plattsömsfigur i Mörkrets hörn.

I en fönsternisch hittar vi Björn Römerts musikanter, smidda i trådsvart järn. I en annan fönsternisch och på podier står Kåge Olssons keramik. Skålar med öppna former, bruksvaror. Något för julbordet kanhända.

 

Therese Hurtig
Blyerts. Therese Hurtig är höstens sista ungdomsutställare i Lilla galleriet i Rådhuset.

 

Therese Hurtig

 

BlandArt har i höst öppnat Lilla Galleriet i Rådhuset för yngre utställare med lokal anknytning, en slags stipendieverksamhet. Therese Hurtig är höstens tredje och sista efter Fraidoon Negargar och Linda Samuelsson. Hon är bördig från Bottna och Norrköping och har studerat på Valands Konstskola i Göteborg i tre år.

Kanske det är efter äldre tiders fotografiska förlagor hon fångat gestalterna på sina mjuksvarta bilder i blyerts. Motiven träder fram med förenklad skärpa mot en mer upplöst bakgrund. Magiska tillbakablickar.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI RÅDHUSET Söderköping

12 november – 18 december 2016
Höstutställning

BlandArt

LILLA GALLERIET Söderköpings Rådhus

12 – 27 november 2016
Therese Hurtig

LÄNKAR
Therese Hurtig hemsida
BlandArt hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to BlandArt öppnar för julen på Rådhuset

  1. Pingback: Matilda Wallens häxkonster i Rådhuset – KULTURSIDAN.nu