• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

M.S. Starboat lättar ankar med musik (recension)

Hårdrockarna
Growl. Hårdrockbrudarna ger järnet showen igenom i M.S. Starboat som spelas på Arenan.

 

Ensemblen står både på och bakom scenen

 

NORRKÖPING Välkommen ombord! Estetverkstan går till sjöss i showen M.S. Starboat. Kapten, styrman och nöjesvärdinnan tar emot och strax lämnar fartyget kajen. För den som aldrig åkt på kryssning är det både underhållande och lärorikt.

Trekantsflaggor i färgglada längder ger Estetverkstans lokal Arenan på Växthusgatan 1 fartygskänsla, kanske vi befinner oss i den stora loungen. Efter en snabb och fyndig presentation av personal och passagerarna närmast scenkanten drar showen igång.

Mest händer på scenen, karaoke är populärt bland passagerarna – och hoppsan – maskinisten vill också stå på scenen. Aja baja bannar Kapten Jorma Koivisto och inleder kryssningens jakt på besvärlig personal. Mycket passerar revy, kärlekslängtande passagerare, sprittörstiga passagerare och en styrman som fångats av en enarmad bandit. Det är dramatik, stilla stunder, stora scener och mycket humor i en väl avvägd blandning.

 

M.S. Starboat
På dansgolvet. Ljuv kärlek uppstår för några. Andra önskar tuffare rytmer.

 

– Vi läste tidningen och gick promenader, beskriver stödpedagogen Agneta Holmström den tidigare inriktningen för de personer som nu spelar ut på scenen.

Kommunen ansvarar för daglig verksamhet för vuxna med funktionsnedsättning, en del mer arbetsinriktade som kommunens biltvätt och caféer, andra mer kreativt inriktade, som Medieverkstan.

– Syftet är att deltagarna ska träna samspel, kreativitet och social samverkan, understryker Agneta Holmström.

Estetverkstan driver konstnärlig verksamhet i Ateljén och på Arenan. Vilket gör att de som står på scenen också står för manus, regi, koreografi, scenografi, rekvisita och kostym. Förutom de uniformer och andra detaljer som de fått från ett livs levande kryssningsbolag.

Att publiken, vi från andra bordsraden och bakåt, får ett gott stycke underhållning är ett plus. Det märks att det är ett drivet gäng som varit med förr.

– Vi har gjort musikaler tidigare. Den här gången ville alla vara mer på scenen och ha flera repliker, berättar Agneta Holmström.

 

M.S. Starboat
Marsch iväg. Kapten hittar styrman vid de enarmade banditerna gång efter annan. I bakgrunden Musikkrysset.

 

Tekniken kommer väl till pass. Den som sjunger helt fritt och starkt, som skeppets DJ, gör det till rent musikackompanjemang. Den som behöver stöd från medsångare framför sitt nummer med hela låten. Medan kapten väljer att deklamera till Musikkrysset och förnyar budskapet i Jag hade en gång en båt.

En mimbegåvning inte bara ingår i dansbandet Emmas (senare hårdrockbandet Emmaz), han stoltserar med käpp och hatt i en koreografi till populära New York, New York.

Vackrast? Kärleksparet som hittar varandra? Tysta Marie i baren, som torkar borden och visar sig vara en skör trubadur? Stökiga hårdrocksbruden som är i vägen överallt? Eller, eller…? Svårt att välja.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARENAN Norrköping

17 november – 2 december 2016
M.S. Starboat

Show
Prod: Estetverkstan

LÄNKAR
Estetverkstan hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.