• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Stig Jacobsson får Broocmanpriset

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6282748628/[/flickr]

Stig Jacobsson vet härvidlag hur en symfoniorkester låter.
Intervju med Stig Jacobsson.


En folkbildare dekoreras


Norrköpings symfoniorkester (SON) har all anledning att börja fira. Nästa år fyller man hundra jämnt och musikerna kommer givetvis att få ta emot applåder och gratulationer från alla håll. Men en viktig person vid orkesterns administration uppmärksammas redan nu.

Programredaktören och programpresentatören Stig Jacobsson har varit verksam hos SON i närmare 30 år och varit en betydande tillgång med sin stora kunskap om den klassiska musiken. Nu belönas han med Norrköpings tidningars kulturpris Broocmanpriset i form av en medalj och 20 000 kronor.

Stig Jacobsson var med redan på den tid då konstmusiken fortfarande benämndes ”seriös musik”. Men trots mängder av boktitlar, artiklar i fackpress och även radioprogram är han själv seriös med en stor glimt i ögat. På frågan om han spelar något instrument själv blir det självklara svaret.

– Jag är väldigt duktig på att spela grammofon, men det är också det enda.

Det klassiska musikintresset tog sin, kanske osannolika, början i uppväxtstaden Sala. Han kan själv fortfarande vara förvånad över sitt yrkesval. Men han var inte helt ensam.

– Vi var några stycken i gymnasiet som gick mot alla strömmar och intresserade oss för den här musiken.

Då var musikvalet radikalt. Fokus låg på modernister som Bo Nilsson, Luigi Nono och samtida symfoniker som Dmitrij Sjostakovitj och Allan Pettersson.

Redan under barndomen fanns intresset. Han inspirerades han av sin fem år äldre bror som var jazzkunnig. Genom honom mötte han den klassiska musiken genom Gershwins Rhapsody in blue. Där bestämdes mycket av framtiden.

Efter det följde en snabb karriär som folkhögskolelärare och studier i musikvetenskap vid Uppsala universitet. Han engagerades av Rikskonserter, som förr i tiden hade ett lokalkontor i Norrköping. Till detta kontor kom han i början av 1980-talet. Och på den vägen är det gällande hans långa relation till SON. Han blev den förste utomstående person att sitta med i programrådet och efter ett tag anställdes han som orkesterns programchef.

Stig Jacobsson är mycket uppskattad som föreläsare, inte minst i hemstaden Söderköping. Han brinner också för att sprida den klassiska musiken till den yngre generationen. Han är lärare i musikhistoria vid Musikgymnasiet De Geer. Hur skall då de unga lockas att fylla på i bänkraderna efter en allt äldre publik i konserthusen?

– Det finns nog inget bra recept på det, säger han med ett skratt. Men vi har en omfattande barn- och ungdomsverksamhet. Vi kan hoppas att de upplevelserna sitter kvar så att man senare kommer tillbaka av egen kraft.

Och visst finns det kraft i den klassiska musiken. Det är Stig Jacobssons karriär ett starkt bevis på.

Text, foto & video: Michael Eriksson

 • BROOCMANPRISET 2011 Norrköping

 • Tilldelades den 14 oktober – Norrköpings Tidningars ”födelsedag” –
  Norrköpings symfoniorkesters programredaktör Stig Jacobsson
  och Flimmers ordförande och Cnemas chef Johan Karlsson.
 • Juryns motivering till Stig Jacobsson som pristagare:
  ”För att ha hållit Norrköping levande som musikstad
  med sin stora kunskap om klassisk musik och pedagogiska förmåga
  att levandegöra musiken i ord, inte minst för och med
  Norrköpings hundraårsjubilerande symfoniorkester.”
 • Prisutdelning sker den 29 november 2011

 


[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157627981378224″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.