• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hurula med Rotten Mind på Arbis (recension)

Hurula
Uppburen. Mot slutet av konserten på Arbis stagedivar Hurula.

 

Vi kan texten eftersom den är enkel och arg

 

RECENSION/NORRKÖPING Hurula gästar Arbis på fredagskvällen med Rotten Mind som förband. Han har under 2016 släppt sitt andra album, ”Vapen till dom hopplösa”, och Arbis är platsen i Norrköping, efter en bejublad turné i Sverige under hösten.

Hurula solodebuterade 2014 med albumet ”Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för”, vilkenthan blev nominerad till Guldmicken, Årets pop, vid P3 guldgalan. Senare blev han även nominerad till grammisgalan som ”Årets nykomling” och ”Årets rock”.

 

Rotten Mind
Ljusspel. Rotten Mind inledde kvällen på Arbis.

 

Rotten Mind

 

Rotten minds, som också spelar den här kvällen, är ett ungt postpunk-band som har sitt ursprung i Uppsala. De lämnar mig oberörd men några i publiken ropar att de är svinbra.

 

Hurula
När Betongbarn spelas lyfter Arbis så kraftigt att ljuset försvinner från scenen.

 

Hurula

 

Hurula spelade på Knäppingsborgs scen 2015, och det var första gången jag hörde honom live. Jag hade tidigare bara hört studioinspelningar utan att bli imponerad. Ytterligare en Håkan Hellström var min vanvördiga tanke. Vid spelningen blev jag grymt överraskad. Det här är ju punk! Yr av konserten tänkte jag: Hurula ska ses igen.

Nu blev det alltså en ny spelning i Norrköping. Ett nytt spännande album och en rosad turné.

Hans liveband är en stadig kvartett av musiker som var och en är en lysande stjärna. Teglund med sin psykotiska blick och röda läppar, i sin egen värld, men fokuserad på sitt gitarrspel. Han står stilla på sin plats. Jonna Löfgren bankar på trummorna med ett leende på läpparna. Anton Collinder är helt fokuserad på gitarren och suveräna Manuela Iwansson grundar allt på sin elbas.

Hurula vankar av och an när han spelar, vid refrängerna står han vid mikrofonen och blicken i publiken. Han säger inte mycket Robert Hurula Pettersson. Efter inledningen ont som jag från senaste plattan ”sen var det så” spelar de tre låtar till utan direkt entusiasm.

När hiten Stockholm brinner kommer så skriker hela publiken med. Låtarna är tuffa men texterna är egendomligt trallvänliga. Efter refrängen så kan vi texten eftersom den är enkel och arg.

Det är ett gäng framför scenen som raglar fram och tillbaks och gör stagedives med jämna mellanrum. Det är som att de står i kö och känner sig välkomna att hoppa från scenen.

– Är ni vakna nu?, frågar artisten. Och det är vi. När Betongbarn spelas så lyfter Arbis så kraftigt så ljuset försvinner från scenen. Hurula ber publiken om mobilljus och det får han. Efter det är kärleken i hamn. Publik och artist blir ett.

Efter hiten 22 så skriker Hurula:
– Ni är ju helt jävla sjuka i huvudet! Jag hoppas vi kommer hit igen!

Och det är mycket sagt för att vara honom.

 

Hurula
Nära. Hurula är rockstjärnan som sjunger om socialbidrag, drömmar och betong.

 

Efter några extatiska låtar så går artisten av scenen. En tjej krälar upp på scenen, och han blir genast inropad igen. I andra extranumret kastar han sig själv ut i publiken som varligt för honom tillbaka. Han gör det igen. Enligt ett fan i publiken händer det bara när det är en mycket bra publik. Och nu dök han alltså två gånger.

– Jag har inget kvar att säga utbrister han och lämnar scenen.

Hurula är en rockstjärna. Han sjunger högt och tydligt, popstyle, vilket gör att publiken kan sjunga med, musikerna är suveräna och musiken är punkrock. Texterna handlar om unga människors vardag och kärlek. Socialbidrag, drömmar och betong. Jag finner mig önska att jag mött honom i tonåren. Dåtidens punk kunde pop-Malin inte ta till sig. Hurula hade tagit mig med storm.

Nu kan jag se att texterna inte egentligen är styrkan eller ens musiken. Men han är populär, excentrisk och blyg, och publiken älskar honom.

© Text: Malin Ringdahl
© Foto: Mikael Strandhed och Tommy Hansson

HURULA – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ROTTEN MIND – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBIS Norrköping

2 december 2016
Hurula och Rotten Mind (förband)

Hurula
Sång och gitarr: Robert Hurula Petterson
Gitarr: Jonas Teglund, Anton Collinder
Trummor: Jonna Löfgren
Elbas: Manuela Iwansson

Rotten Mind
Jakob Arvidsson, sång och gitarr
Rune Strömbom, bas
Johan Sverredal, gitarr
Victor Nordin, trummor

LÄNKAR
Hurula hemsida Facebook Spotify
Rotten Mind Facebook Spotify
Arbis hemsida Facebook FB-evenemang
Knäppingsborg exploderade med Hurula recension Kultursidan.nu 31/7 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.