• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vem har tagit Tomtens försvunna paket? (recension)

Tomten och de försvunna paketen
Hjälp! Vem har tagit julklapparna vi slagit in? Nissarna får nya problem att lösa.

 

Rik rimsaga och vitsig dialog för ung publik

 

RECENSION/NORRKÖPING Julstress och korkskruvslockar. Jultomten har så mycket att göra att han inte ens hinner be sina tomtenissar om hjälp. Chopp Events julsaga har allt för den unga publiken, roliga rim och ordvitsar, en intrig för den listige och ett lyckligt slut.

Knappt har Tomten i Kolmården flyttat till Gotland så tassar nya tomtar fram ur vrårna. Kolmårdens djurpark utökar julstämningen med Sagojul i både Bamseland och Barnens lantgård. Öppet på helgerna.

Men här ska det handla om Chopp Events julsaga Tomten och de försvunna paketen som ges på Färgargården inne i Norrköping. Även denna föreställning spelas på helgerna och regissören och producenten Carina Perenkranz berättar stolt att barn från Kvillinge, Kolmårdstomtens hemmaplan, har bokat in sig.

 

Tomten och de försvunna paketen
Hjälp! Hur ska Tomten hinna? Bakom korkskruvslockarna döljer sig Roger Melin.

 

Direkt nedanför Färgargårdenss kafébyggnad står en riktig julstuga. Ljuset silar ut genom fönstren i fasadens röda liggande timmerbjälkar. Inuti möter storstugan med grå träpanel, en kakelugn och julprydnader. Publiken varken behöver eller bör ta av sig ytterkläderna för det är kyligt i det ouppvärmda rummet. Fyra stolsrader ger närhet till skeendet, viktigt särskilt för de yngsta.

Tomtenissarna har lika tråkigt som Tomten är stressad. De har inget att göra medan Tomten har så mycket att han inget får gjort. Mest oroar han sig för hur barnen ska hinna få sina julklappar i tid. När någon stjäl julklapparna håller det på att gå riktigt illa!

Den unga publiken är genast med på noterna. Några är rentav säkra på vem förövaren är. Marcus Fyrbergs manus växlar mellan berättarens rika rimsaga och dialogens vitsar. Gensvaret är hörbart, från tre år och uppåt.

 

Tomten och de försvunna paketen
Hjälp! Vad gör vi nu? Nissarna måste lura ut ett och annat innan allt löser sig.

 

Spelstilen är enkel, pang på, nästan som om publiken själv kunnat leka fram intrigen. Fast bara nästan, poängen är att de ska tro det och känna sig som hemma. Ett lekfullt grepp som jag sett i Chopp Events Pippiuppsättningar.
Nissarnas personligheter driver föreställningen lika mycket som Tomtens stress. Någon är punktlig, en annan smart och två påminner starkt om Disneys dvärgar Blunder och Prosit. Alla behövs!

Trevligt nog är inte alla rödklädda, en svart tröja avviker. Tomten själv ståtar med både tilltagen mage och ett korkskruvslockigt skägg.

Lite sång och dans ramar in julsagan, kan has och mistas. Själv hade jag föredragit att bara lyssna till den spröda speldosans toner lite längre och sedan gå direkt in i föreställningen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

2 – 18 december 2016
Tomten och de försvunna paketen

Julsaga, från tre år
av Marcus Fyrberg
Regi: Carina Perenkranz
Arr: Chopp Event

MEDVERKANDE
Roger Melin, Jonas Johansson, Selma Edholm
Gabriella Perenkranz, Filippa Kromnér
Inhoppare: Marcus Fyrberg, Carina Perenkranz

LÄNKAR
Chopp Event hemsida Facebook
Chopp Event söker fyra tomtenissar KortNytt Kultursidan.nu 14/10 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.