• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Carolas juldröm om en gåva att ta emot (recension)

Carola
Förnyare. Nyligen släppte Carola ett album med nyskrivna julsånger.

 

Det är befriande att få sakta ner

 

RECENSION/NORRKÖPING Julkonserterna duggar tätt i december. I söndags var det dags för Carola att göra ett stopp i Norrköping på sin julturné Drömmen om julen. Hon förmedlar julens budskap med egna berättelser, samt nya och gamla julsånger.

Det är en blandad publik som minglar i De Geerhallens foajé innan konserten. Väl inne i salongen syns det att konkurrensen om julkonsertspubliken är hård. Det gapar tomt lite här och där på parketten och högre upp på balkongerna är det ganska tomt. Men fansen sitter allra längst fram där scengolvet har öppnats upp och gjort plats för några extra stolsrader.

En isblå fond värms upp av en tänd gran och två tända stearinljus i en stallykta. Nedtonat och enkelt. Ett ensamt piano och så gör Carola entré. Hon läser de första stroferna ur Vår dröm om julen och tänder ett tomtebloss. Det blir en lite trevande inledning där både hon och publiken ska komma i rätt stämning.

 

Carola
Julens första tomtebloss.

 

Carola är den artist som, i mitt tycke, har gjort mest för att förnya den svenska julsångsrepertoaren. Skivan Drömmen om julen, som släpptes i oktober, innehåller flertalet helt nyskrivna sånger av Peter Nordahl (musik) och Ulla-Carin Nyquist (text). Det är också dessa sånger som utgör stommen i julkonserten.

Det är finstämda sånger om längtan, förväntan, fred på jorden och frid i sinnet. Det som är julens kärna men som ofta överskuggas av stress, press och pakethysteri. Det är befriande att få sakta ner och ta det lugnt. Kanske det som de flesta av oss önskar mest av allt av julen.

Carola delar frikostigt med sig av sina minnen av barndomens jular där god mat, släktingar och glädje spelat stor roll. Om en pappa som gärna tar en svängom med mamma, men som också vill köpa den fulaste granen och träffa den mest ensamma människan till jul. För alla måste få bli sedda. Allt behöver inte vara perfekt för att det ska vara fulländat.

En glimt av en lite busigare Carola får vi när hon river av ett jazzigt potpurri på Jag såg mamma kyssa tomten och Mitt vinterland. Den sista låten blir det omtag på. Lite fnittrigt konstaterar Carola att hon nog tappade hälften av texten, så det är lika bra att ta den en gång till.

 

Carola med band
Vinterskymning. I det kalla blå behövs julens värme.

 

Bandets sättning med piano, trummor, bas, cello och gitarr ger en fin inramning. Det är rutinerade musiker som på ett säkert sätt backar upp Carola och ibland träder fram själva.

Som när kapellmästare Göran Eriksson bjuder på ett suggestivt gitarrsolo i låten I denna natt blir världen ny från skivan ”Jul i Betlehem 2”. Trummor som hjärtslag och en gitarr som både skriker och gråter ger en helt ny tolkning av denna låt. Det tar tag i hjärtat.

Ett knippe traditionella julsånger får också plats i konsertenStilla natt, Tusen juleljus, Det strålar en stjärna, Jul jul strålande jul och en känsligt tolkad Gläns över sjö och strand. Carola är en mästare på att förmedla text. Även gamla utslitna julsånger känns som nya när hon sjunger dem. Det är som om man nu plötsligt förstår vad de handlar om.

Julen som en gåva att ta emot – det är en vacker tanke, och en tänkvärd sådan tycker jag. Carola lyckas förmedla julefrid med sin finstämda konsert helt utan choser. Men hon skickar också med oss sann julglädje med sitt hejdundrande extranummer av gospeln Go Tell It On The Mountain.

© Text: Felicia Ericsson
© Foto: Human Golmohammadi

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

4 december 2016
Carola – Drömmen om julen
Medverkande: Carola med band

Drömmen om julen kommer till Linköping Konsert & Kongress den 15 december

LÄNKAR
Carola hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.