• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Den fotografiska blicken i Kronans fokus


Fokus. KAMERA/KIFiN heter samlingsutställningen som pågår under kort tid på Galleri Kronan. 22 medlemmar i Konstnärernas Intresseförening i Norrköping ställer ut på temat. Från vänster syns verk av Ulla Fredriksson, Agneta Östlund, Erik Cederquist, Marie Liljegren Kreuger och Jonny Olsson Grundström.

 

För några sekunder blir jag just så osäker…

 

NORRKÖPING Hur använder konstnären kameran? 22 svar, inte ett likt det andra, kan under dagarna fram till söndag ses på Galleri Kronan. Kamera/KIFiN är en uppiggande medlemsutställning utanför ordinarie höstprogrammet.

Ulla Fredrikssons uppförstorade svävande blå iris med pupill tangerar alla dessa tankar, aspekter, lager. För att förstå kamerans funktion använder vi ofta det mänskliga ögat som modell. Här är det konstnärsögat, som ser på nya sätt än de invanda. Med titeln Planet skapar Ulla Fredriksson rentav en hel värld, en helhetssyn, ja det är ju så konstnärer och egentligen alla vi människor gör. Varsågod och fyll på med ytterligare associationer.

Verket möter 21 kollegors på Galleri Kronan, placeringen har lottats ut i de tre rummen och den lilla smatten däremellan. Det är en högst uppiggande utställning, som i flera fall låter betraktaren möta nya sidor hos utställarna.

 

Danii Slipicevic
Väcker frågor. Danii Slipicevics målning av en delad värld med fåglar högt under de kraftfulla målning rymer gåtor.

 

Utställningen är svaret på en idé av Stefan Teleman, som ingår i årets utställningskommitté. Han lyfter fram att KIFiN, Konstnärernas intresseförening i Norrköping, har ett ansvar att stimulera verksamheten. Kanske utställningen ger några av de medverkande nya impulser som ger efterklang framöver.

– Jag vet att tre fyra av medlemmarna håller på med fotografi, men blev förvånad över att så många som 22 av föreningens 35 medlemmar ville vara med, säger Stefan Teleman.

Konstnärer var bland de första att använda den nya tekniken när den fotografiska metoden uppfanns på 1800-talet.

– I dag är foto inte något revolutionerande alls, inte bara i konsten utan i samhället som helhet. Men där finns en uppgift att lära sig se och lära mer om bilden, säger Stefan Teleman.

Så vad gör då konstnärerna med kameran? Några målar av sina fotografier. Erik Cederquist visar hela sin process, från fotografi till skiss till måleri. Danii Slipicevic minns och målar en förlorad värld, den väcker frågor. Även Åsa L Winterqvist målar av, hon har riktat kameran mot sig själv, och låter titlarna öppna för nya tolkningar.

 

Berit Hammarbäck
Fotografik. Fotografi av Berit Hammarbäck överfört på sten.

 

Teknik är viktiga verktyg och många konstnärer söker nya utmaningar. Johnny Olsson Grundström fångar natur och barn i lätt diffusa bilder som var och en tagit 40 minuter att framkalla, tagna med en polaroidkamera. När filmen/bilden är så dyr måste han ägna varje bild sin fulla uppmärksamhet. Hur planera det tillfälliga?

Några kunniga grafiker pekar på andra vägar. Agneta Östlund väljer att printa sina naturbilder på stålplåt. Stina Hallgren och Berit Hammarström för över sina fotografier på andra material som porslin, keramik och sten. Deras bilder har ofta en fragmentarisk aura.

Merparten visar dock fotografi utskrivet på vanligt fotopapper. Åsa Kummus spröda bilder fångar, som så många andras, motiv hämtade från naturen. Kicki Stenström har funnit ett organiskt mönster som hon fotograferat av utan att avslöja dess källa, eller snarare dess utlopp.

Marie Liljegren Kreugers svartvita fotografi har en rytm, upprepade grafiska mönster varieras med ögonblicksmotiv, ”jag såg att parasollet skrattade”. Även hos Ann-Lis Enlund finns en grafisk rytm, här funnen i motivet självt. Ann-Marie Tammimen Meuller fångar brädlappar på ett sätt som ligger det abstrakta måleriet nära.

Stefan Teleman har suttit hemma i soffan och fotograferat. Huvudpersonerna i en amerikansk kriminalserie är släkt med varandra – ”en form av mediekritik”.

– Det väckte en vansinnig lust att kladda med färg, något man aldrig kan komma åt med kameran. Det kanske syns i mina bilder.

Även Lena Wahlstedt har fotograferat av TV-skärmen. Effekten blir att dansarna i sina 1700-talskläder blir som kvardröjande minnen i slottsvalvet.

 

Lena Wahlstedt, Marion Kahnert och Annika B Kupiainen
I Lilla galleriet. Lena Wahlstedt, Marion Kahnert och Annika B Kupiainen.

 

Marion Kahnerts kamera möter människan, med en porträttserie med burlesqueartister. Peggy Palmstedts färgvarianter av ett och samma fotografi är så anslående grafiskt till färg och form att det tar lång tid innan jag upptäcker själva motivet, ett simmande barn. Även Åke Bjurhamn prövar olika färger i en porträttpyramid.

Anneli Lindberg och hennes virkade blobbar har mötts i kameran under en lång rad år. Den här gången har de inte tagit sig ut i naturen utan går på upptäcktsfärd i ateljéns infallande ljusspel, i en samling av lampskärmar eller kanske hellre stommar till drömfångare, tillverkade av en annan sorts tråd, ståltråd.

Annika B Kupiainens verk Because you´re worth it är raffinerat bitskt i köphetsens juletid. På ytan en reklamserie för smycken, rentav att de kan beställas från konstnären själv. Priset är själva smycket. En hals med frånvänt ansikte (halssmycke), ett par händer med skönt skulpterade naglar (armband), ett par åldrade händer (ring).

Jag erkänner att jag för några sekunder blir just så osäker på budskapet som jag tror att konstnären vill. Den parafraserade titeln, en mycket liten uppmanng på beställningssedeln, och allt jag sett av hennes tidigare verk får mig i balans igen.

Aldís E Hoff visar tre bilder, kanske nedslag från en och samma resa. Från dessa bilder utgår dansaren Jennifer Wärn Björk vid en performance på Galleri Kronan torsdag kväll.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI KRONAN Norrköping

14 – 18 december 2016
Kamera / KIFiN

15/12 kl 19
Jennifer Wärn Björk
Modern dans

KONSTNÄRER
Annika Bergqvist Kupiainen
Åke Bjurhamn
Erik Cederquist
Ann-Lis Enlund

Ulla Fredriksson
Stina Hallgren
Berit Hammarbäck
Aldís E Hoff
Marion Kahnert

Åsa Kummu
Marie Liljegren Kreuger
Anneli Lindberg
Jonny Olsson Grundström
Peggy Palmstedt
Danii Slipicevic
Kicki Stenström
Ann-Mari Tamminen-Meuller
Stefan Teleman
Lena Wahlstedt
Åsa L Winterqvist

Agneta Östlund

LÄNKAR
Galleri Kronan hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.