• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Erlings Julkonsert fyllde Hedvigs kyrka (recension)


O sole mio. Eddie Olivas bror Vittorio, som är på besök i Sverige, blev en extra överraskning för publiken. Han sjunger med stark och klar operastämma.

 

Mäktiga operaröster och en brusten sträng

 

NORRKÖPING Julkonserternas tid är inne. En av de mest populära är musikern och arrangören Erling Fredrikssons Julkonsert i Hedvigs kyrka. Kyrkan fylldes av publik, artister och musik. Konferencieren Ulf Holmertz påminde om julens budskap.

Slutet av november och hela december fylls av utbud på julshower och julkonserter. Vissa dagar är det kanske 4 – 5 arrangemang som kolliderar samma klockslag. En sådan dag var lördagen den 17 december men publiken kommer.

Sedan många år så drar Erling Fredriksson samman till en julkonsert i Hedvigs kyrka. Fullsatt kyrka, ja biljetterna släpptes redan i somras.

Kanske är det för att det är en lokal arrangör, som vet vad norrköpingsborna vill ha, som gör denna konsert så populär. För publiken bjuds på ett program som den verkligen vill ha och njuter av.

 

Linus Flogell backades upp av en rejäl blåsorkester
Komp. Operasångaren Linus Flogell backades upp av en rejäl blåsorkester.

 

Efter några korta hälsningsord av församlingsherden Linda Folebäck var det dags för psalmsång till Ps 122, Dagen är kommen. Operasångaren Linus Flogell med stöd av orgel, saxar, trumpet och trombon fyllde kyrkan med den inledningspsalmen. Linus barytonröst är mäktig!

Kayo, denna gång utan sina kamrater Gladys och Blossom från gruppen Afrodite, inledde med Om natten och återkom senare med Kärleksland, I will survive och, Afrodites vinnarlåt från Melodifestivalen 2002, Never let it go. Lokal koppling även där, Afrodite vann ju deltävlingen i Norrköping.

Norrköpings unge violinvirtuos Johan Dalene intog scenen med sin mamma Inger Dalene vid flygeln. Fingrarna flyger fram på strängarna på det mest otroliga sätt. Inte bara fingrarna utan också stråken – så pass att det i Johans andra nummer brast en sträng på violinen. Om vi förstod det rätt så var det i slutet av stycket och Johan tog det hela med ett rutinerat leende när han sedan hade en pratstund med Uffe Holmertz! Hade visst inte hänt förut!

Uffe Holmertz inledde förresten med att citera Tage Danielsson. Han konstaterade att sagan om Karl-Bertil Jonsson som kom ut i bokform redan 1964 och blev film 1975 är mera aktuell än någonsin då vi kan se både tiggare och folk som har det svårt på våra gator. Fast Postverket, extraarbetande ungdomar som sorterar julpaketen och brevbärarens väska från den tiden finns inte längre kvar.

15-årsjubilerande The Fantastic Four, med Norrköpingssonen Robert Haglund och Kisasonen Daniel Yngwe, kom nu i slutet av en lång jubileumsturné, närmast från Kristianstad där de framträtt på fredagskvällen. De framförde under sin del av konserten sex melodier fördelade på två potpurrier. Bland annat Earth Angel.

 

Erling Fredriksson, Ingmar Nordström och Roland Engdahl
Saxare. Erling Fredriksson, Ingmar Nordström samtalar tillsammans med Roland Engdahl.

 

Saxofonlegendaren Ingmar Nordström satt med i brassorkestern om fyra saxofonister och en trumpetare som backade upp flera av solisterna i några nummer. Men Ingmar hade också soloframträdande i När det lider mot jul och vackra Ave Maria.

Ulf Tellin demonstrerade sin musikalitet och kyrkorgelkunnande i Julpotpurri där han på ett fantasifullt sätt bygger ihop att stort antal kända julmelodier. Man måste lyssna ordentligt för att urskilja alla melodier som byggts in i det klangfyllda potpurriet.

Eddie Oliva är med sin sång, gitarrspel och berättande en fängslande artist och hade som vanligt publiken med sig. Också på scenen i ett operanummer då två herrar ”valdes ut” av Ulf Holmertz för att sjunga en aria tillsammans med Eddie och publiken. Eddies framträdande kröntes dock när hans 83-årige bror Vittorio, som nu besöker Sverige, kom in från sidan och började sjunga med i O sole mio. Vittorio har en stark och klar stämma värdig en operascen och man måste nog säga att kombinationen av Eddie och Vittorio är mycket njutbar. Vittorio fanns sedan med i flera av Eddies nummer.

Linus Flogell framförde också White Christmas tillsammans med blåsarna och Roland Engdahl samt psalmen Gören portarna vida innan han som traditionen bjuder framförde O Helga Natt där både orgel, blåssektionen, piano och i slutet också alla deltagande artisterna deltog.

Den över två timmar långa konserten avslutades då Eddie tillsammans med alla deltagarna framförde Caruso och Soleado. Avslutades är för tidigt att säga för som extranummer tog Eddie upp Hallelujah.

Konserten innehåller med sitt val av deltagande artister ett brett urval av musikstilar men där allt passar tillsammans i en bra blandning. Ulf Holmertz leder  programmet försiktigt och sticker in små korta samtal med artisterna mellan några av numren.

Ska man önska något så är det att de skickliga blåsarna, från Max Rogers och Ingmar Nordströms orkestrar, kunde lyftas fram ytterligare med ett par egna nummer. Men det är klart att programmet kanske skulle bli lite långt för man vill inte vara utan något av det som framfördes!

Det är strålande att Erling Fredriksson ställer upp som lokal arrangör av en stor julkonsert. Och att han låter artister med koppling till Norrköping med omnejd vara med, som Johan Dalene och The Fantastic Four med ”vår” Robert Haglund samt flera av musikerna.

Nu väntar vi bara på biljettsläppet till nästa julkonsert i Hedvigs kyrka 2017.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

17 december 2016
Julkonsert med Erling Fredriksson

Konferencier: Ulf Holmertz
Medverkande: Linus Flogell, Kayo, Johan och Inger Dalene, The Fantastic Four, Ingmar Nordström, Ulf Tellin, Eddie och Vittorio Oliva, Roland Engdahl, m.fl.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.