• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jalil Rez visar flyktminnen på Stinsen


Gatuliv. Minnen av hembygden är en del av Jalil Rez utställning på Stinsen.

 

Det står ”flykting” på hans visitkort

 

SÖDERKÖPING Han heter Jalil Rez och är femton år.  Genom att teckna och måla bearbetar han sina minnen från krigets Afghanistan. Nu ställer han ut ett 40-tal av sina verk på Stinsen i Söderköping.

Han fick hjälp med att hänga sina tavlor inför utställningen av sin bildlärare Lars Nygren och av sin svenska ”mamma” Helena Gustavsdotter.

– Jalil går i nian i bildprofilklass på Ramunderskolan. Där går ett 25-tal elever som visat sig ha särskild lust och fallenhet för konst, berättar Lars Nygren.

Jalil Rez har trots sin ungdom själv tagit initiativet till utställningen på Stinsen. Han är ingen nybörjare, redan som fyraåring började han rita och måla. Idag har han hunnit sälja flera tavlor. Han satsar helhjärtat på att bli konstnär.

 

Jalil Rez
”Vi hittade en lerig vattenpöl och alla ville dricka, men smugglarna tyckte vi skulle skynda oss.” Bilden ingår i en serie med teckningar som skildrar flykten från Afghanistan.

 

Han är entusiastisk och orädd och prövar sig fram inom flera olika tekniker. Han målar i olja, akryl, akvarell och sprayteknik. Plus att han tecknar, vilket kanske är hans starkaste sida, i utställningen ingår ett par mycket bra porträtt. Ibland tecknar han av sitt motiv direkt, ibland använder han sig av fotografier.

I en serie teckningar återger han sin flykt från Afghanistan. Där kan man följa hela den strapatsrika resan han gjorde från sin hemby tillsammans med sin pappa. Under resans gång skildes deras vägar, de hamnade i olika flyktfordon. Jalil vet ingenting om var hans pappa befinner sig idag.

Hans mamma och fyra småsyskon finns kvar i Afghanistan. Med dem har han kontakt.

Nu har Jalil bott i Sverige i drygt ett år. Han talar bra svenska och finner sig väl tillrätta.

– Klimatet i Sverige är ungefär detsamma som i Afghanistan, säger han. Fast där är det lite längre och ljusare dagar.

Tillsammans med en annan pojke från Afghanistan har han sitt hem hos Helena Gustavsdotter i Snövelstorp i väntan på att få asyl.

 

Jalil Rez
Självporträtt. ”Mina känslor är min bodyguard.”

 

Hans konstverk bygger på minnen från hembygden och från flykten därifrån. De flesta är surrealistiska och innehåller många symboler.

– Tidigare hade jag mardrömmar, säger Jalil.
– Men nu har jag sagt nej till mardrömmarna. Nu får jag i stället utlopp för mina minnen genom att måla dem. Här i Sverige har jag fått chansen att måla det jag vill och känner för.

En del av hans bilder kan uppfattas som mörka och med otäcka detaljer. Men själv menar Jalil att hans tavlor är ljusa. Han vill att de ska få åskådarna att tänka positivt.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Målningar/teckningar: Jalil Rez
© Foto: Karolina Nilsson/Söderköpings kommun

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STINSEN Söderköping

7 – 25 januari 2017
Jalil Rez

Utställning

LÄNKAR
Kulturprogram, Söderköpings kommun program Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.