• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hoffsten & Hermansson på Galleri Kronan


Färgstark. Lars Hoffstens måleri är explosivt och fyllt av ljus. Han ställer ut på Galleri Kronan i februari.

 

Färgklickar i gråa februari

 

NORRKÖPING Vill man bli glad och få en färgexplosion i det grå februarivädret då ska man gå till galleri Kronan. Där ställer två herrar ut som har varit vänner i över 20 år och är lärare på konstlinjen på Lundevads folkhögskola. Lars Hoffsten och Henry Hermansson. Båda lika men ändå totalt olika.

 

Henry Hermansson
Landskap. Henry Hermanssons landskap spänner från föreställande till rent abstrakt. Det här är någonstans emellan.

 

Henry Hermansson

 

Henry Hermansson tar sin utgångspunkt i naturen. ”Jag älskar vatten och att fiska” säger han och har ända sedan barndomen vistats mycket i skogen och på sjöar.

När han målar så börjar han med vatten, en sjö som ibland bara är en tunn blå strimma, ibland lite större. Sedan komponerar han bilden utifrån det.

Henry målar ur minnet och vill att bilder ska vara känslomässiga, färgerna är brutna och ska fightas inbördes. Och stegras.

Spännande är också att Henry både målar både abstrakt geometriskt och vanliga landskap. I båda ser jag sjön och träden, gläntorna. I de vanliga landskapen kan man liksom kliva in i vissa och i andra stannar man kvar och betraktar ytan. Roligt, lustfyllt.

 

Lars Hoffsten
Lars Hoffstens del av utställningen visar verk som spänner över flera år. Uttrycken skiftar.

 

Lars Hoffsten

 

Lars Hoffstens tavlor är som explosioner, men så hämtar han också inspirationen från jazzen. Han vill att vi ska uppleva improvisationen. Tavlorna ska vara som ett färgackord med rytm, harmoniska med dissonanser i rörelser och ljus.

Det lyckas han med, man blir glad av dem. Det finns mycket humor men också allvar. Spännande är att han har med dansande dervischer, som i sin virvlande rörelse vill bli ett med allt. En annan rolig bild är Down fall, en person står och ovanför honom faller något ner mot honom, en färg glad filt? Eller en ide? Eller något annat. De är upp till oss betraktare att avgöra.

Det syns att och märks när man samtalar med dem att det är två herrar med lust och som gillar att leka. Samtidigt med ett stänk allvar. Jag frågade om man kunde kalla det ett slags ”andlig konst” och de svarade ”njaaaa, visst, för det handlar ju om att bli ett med alltet”.

© Text: Per Olov Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

 

LARS HOFFSTEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HENRY HERMANSSON – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI KRONAN Norrköping

4 – 19 februari 2017
Lars Hoffsten
Henry Hermansson

Måleri

LÄNKAR
Lars Hoffsten hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.