• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Johan Perwe besöker Nyfiken på…

Författare, konstnär, ö-älskare i vår

KORTNYTT/SÖDERKÖPING
Onda krafter och goda. Författaren Johan Perwe talar om nazister, medlöpare och motståndare i Norrköping och Östergötland på Stinsen i Söderköping på torsdag kväll.

Därmed är han säsongens andra föreläsare i serien Nyfiken på… De som kommer i vår är ofta författare. En är konstnär. Och en älskar öar.

Författaren Johan Perwe gav ut boken Mörkläggning i höstas. Den handlar om nazisterna och deras motståndare på det lokala planet före och under andra världskriget. Han visade också på hur allt slätades över efteråt och hur många aktiva nazister aldrig gjorde avbön. Några blev ledande personer efter kriget.

Johan Perwes besök på Stinsen ingår i serien Nyfiken på… Första gästen var riksdagsledamoten Amneh Kakabaveh, V, tidigare kurdisk gerillakrigare i Iran, medgrundare och ordförande i föreningen Varken kuvad eller hora.

Senare i februari kommer journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink, vars senaste bok 1947 handlar om det år då efterkrigstidens nya värld skapades. Boken nominerades till Augustpriset i fackboksklassen.

I mars kommer ö-älskaren Anders Källgård som berättar om världens minsta republik, söderhavsön Nauru. Ett par veckor senare kommer författaren och debattören Nina Björk, vars senaste bok Drömmen om det röda handlar om Rosa Luxemburg.

I Valdemarsvik bor konstnären Karola Messner som gjorde om en stor naturtomt i Gryts skärgård till ”Kärlekens trädgård” med rosor, rhododendron och skulpturer.

Sist ut i Nyfiken på… är Ola Larsmo, aktuell med boken Swede Hollow, om svenska emigranter som hamnade på botten av det amerikanska samhället. De som missade hans föreläsning i samband med S:t Ragnhilds Gilles årsmöte får alltså en ny chans.

STINSEN Söderköping

Vinter och vår 2017 kl 18.30
Nyfiken på…

25 januari
Amineh Kakabaveh

9 februari
Johan Perwe

22 februari
Elisabeth Åsbrink

8 mars
Anders Källgård

29 mars OBS! kl 18.0
Nina Björk

19 april
Karola Messner

17 maj
Ola Larsmo

Arr: Söderköpings föreläsningsförening i samarbete med Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings Bokhandel.

LÄNKAR
Nyfiken på hemsida Facebook
Ola Larsmo om svenskars rykte i USA reportage Kultursidan.nu 7/2 2017
Johan Perwe sätter ljus på Mörkläggning krönika Kultursidan.nu 21/9 2016

Bookmark the permalink.

Comments are closed.