• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geerelever mot drömmens DestinaSON


Resväskornas dans. Det är många som har en hel del i bagaget när de ger sig av mot sin DestinaSON.

 

30 unga solister håller ångan uppe

 

NORRKÖPING ”Livet är som en tågresa. Men det finns bara en destination, ditt livs dröm”. De Geergymnasiets Musiktreors vinterprojekt med Norrköpings symfoniorkester är en härlig show fylld av dans och sång. Efter veckans skolkonserter blir det extra stor familjekonsert på lördag.

”TUUUT!” Till tonerna – och tågvisslingarna – av H.C. Lumbyes Jernbanegalop rullar tåget in på stationen. Resenärer strosar, skyndar, kliver på, missar, väntar med resväskor i händerna. Utrop om tåg söderut, långt bort mot Malmö och Salzburg. Väskor som trängs och flyttas, möten i tågets bistro. De är på väg.

De Geergymnasiet Musiks elever i årskurs tre är också på väg mot nya mål. Om några månader levererar de som vanligt Norrköpings snyggaste studentsång, i stämmor.

Konserten med SON är ett viktigt uppehåll på vägen, ett traditionellt samarbete som innehåller dansträning, musikarrangemang, hårt arbete och ansvar. Och väldigt mycket lust och glädje. Det är de som bestämmer vad som ska hända, med gediget stöd från lärare och symfoniorkester.

 

DestinaSON, De Geer Musik
Lindy hop. Dansen från den tidiga swingens Harlem har gjort stor comeback. Såklart De Geers musiktreor spänner hängslena.

 

Onsdag och torsdag är skolkonserternas dagar. 5.000 skolelever från mellanstadiet till SFI-elever fyller De Geerhallen flera gånger om, tre konserter per dag.

DestinaSON är en härlig show, intrigen håller sig löst någon meter ovanför rälsen. Norrköpings symfoniorkester spelar andrafiolen under dirigenten Alexander Hansons ledning. Eller kanske eldar i maskin, medan 30 unga solister håller ångan uppe, taktfast byter av varandra.

De tajt sammanhållna skolkonserterna präglas av sång, förstås, och mycket dans. Balett, lindy hop, showdans, you name it. Koreografen Marcus Fyrberg har legat i och till och med skapat en pyramid.

Mycket är instrumentalt, som köksorkestern. Sången samlas främst till ett långt medley där var och en får en knapp minut i strålkastarljuset.

Riktigt läcker är den mardrömslika spöksekvensen som inleds till tonerna av Musorgskijs En natt på Blåkulla. Märkliga väsen dansar till Ramala Bang Bang av Róisin Murphy, som framförs av en sångerska i dunklet. Fin är Run To You, eleverna samlar sig till kör och sjunger à capella.

Vid familjekonserten på lördag tillkommer soloframträdanden då flera av eleverna framträder med solostycken av klassisk karaktär.

 

DestinaSON, De Geer Musik
På väg mot toppen. Det är en stark bild när klasskamraterna lyfter sångerskan.

 

Tänk om den stora drömmen är att bli världsberömd kompositör? På nattåget genom Europa dröms många märkliga drömmar men också en lyckodröm. I verkligheten finns ett korn av sanning. Eleverna Johannes Johansson och Elias Tegebjer, båda pianister, har komponerat var sitt stycke för Norrköpings symfoniorkester. Båda styckena spelas vid familjekonserten, medan de turas om under veckans skolkonserter.

– Jag hörde mitt stycke för första gången i måndags, säger Elias Tegebjer vars stycke Lucid ges under torsdagens skolkonserter. Det var en konstig känsla, att vara källan så att säga.

Han beskriver sitt stycke som ett myller av liv och berättar att han arbetat med stämmorna var för sig, men på ett sätt så att de ska passa ihop.

– Vi har lyssnat mycket på olika partier, fyllt i där det saknas, säger han om stödet han fått från kompositionsläraren David Swärd.

– Det beskriver en miljö väldigt bra. Ju mer man kommer in i den världen ju mer ser man den. Det är väldigt genomtänkt, allt har en funktion, en mening, berömmer Johannes Johansson.

 

DestinaSON, De Geer Musik
Following The Wind. Johannes Johansson har skrivit ett stycke för Norrköpings symfoniorkester.

 

Vid onsdagens konsert var det Johannes verk Following The Wind som spelades, ett filmromantiskt stycke med tät klangbild och sköna stråkar. Kompositören satt vid pianot, mer stödjande och som del i orkestern, förutom en kort noterad slinga som bröt in mitt i stycket och även avslutade det.

– Jag har inte riktigt uppfattat det ännu, eftersom jag spelar med, säger Johannes Johansson efter onsdagens första konsert.

Johannes kompositionslärare Henrik Bergion kommer förbi och gratulerar. ”Du kan ta i mera i de inledande tonerna”, råder han.

– Det är väldigt ”filmmusikiskt” och jag hör några favoritkompositörer. Och så är det bombastiskt, fast på ett dolt sätt, säger Elias Tegebjer uppskattande.

Är då killarnas livsdrömmar att bli kompositörer?

– Min dröm är att underhålla på något sätt överhuvudtaget, säger Elias och räknar upp ”komponera, spela, filma, stå upp-komedi”.

– Jag vill jobba med musik och underhålla, vill ha mycket variation. säger Johannes.

”Livet är som en tågresa. Men det finns bara en destination, ditt livs dröm”, säger en elev till en annan när resan med DestinaSON närmar sig sitt slut.

En vis tanke. Det gäller bara att hålla fast vid den, men också att vara öppen för nya idéer och lärdomar på vägen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

Skolkonserter 8, 9 februari kl 9.30, 11 & 13
Familjekonsert 11 februari 2017 kl 15
DestinaSON – en resa genom dröm och verklighet
Show
De Geergymnasiet Musik, årskurs 3
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Alexander Hanson
Koreograf: Marcus Fyrberg
Projektledare, körinstudering, repetitioner m.m.m.: Lisa Tilling (De Geergymnasiet)
Producent: Kristina Holm Danielsson och Lisa Lindh (SON)

PROGRAM
Musik av Lumbye, Levy/Kincaid/Wellman/Gordon/Muriel, Tjajkovskij, Rensfeldt, Chatjaturjan, Styne, Stravinskij, Perdigones/Monge,Musorgskij, Murphy, Dvorák, Farnham, Bizet, Herskedal, Guilman, Gray m.fl.

Johannes Johansson Following The Wind
Elias Tegebjer Lucid

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida Facebook DestinaSON-blogg
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.