• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gudrun Söderholms vävar på Kronan (recension)


Sparsmakat. Raffinerat. Färgglatt. Textilkonstnären Gudrun Söderholm ställer ut på Galleri Kronan.

 

Det hårda möter det mjuka

 

RECENSION/NORRKÖPING Det hårda möter det mjuka. Enkel geometri och ändå spännande experimenterande med textilfibrer, rentav metall som ger en särskild lyster. Gudrun Söderholms vävar kan ses på Galleri Kronan.

 

Gudrun Söderholm
Det hårda möter det mjuka i Stålverk, väv i rostfritt stål och lin.

 

Kan verkligen det mjuka garnet möta den hårda plåten? Ja, det kan det verkligen och det bevisar Gudrun Söderholm från Kalix i sin textilkonst som hon ställer ut på Galleri Kronan. Hon har ställt ut i Östergötland förr och är representerad på olika ställen i Region Östergötlands lokaler.

Gudrun Söderblom använder enkla tydliga geometriska mönster, färgglatt i olika material. Som lin, ull, hästtagel och hon färgar det själv. Mönstren växer fram under arbetets gång. Det ena föder det andra och hon är inte rädd att pröva. Vad händer om de här materialen möts? Väva med hårstråfina trådar i metall?

Det ser man också på de andra verken som har mjuka klara färger, geometriska mönster som hon vävt i rund metall plattor. Eller större plåtinslag som får en att tänka på ryssarna, som Malevitj, i början av 1900-talet.

 

Gudrun Söderholm
Ljusgenomsläpp. Genomlysning och skuggor ger en tredimensionell känsla.

 

Det är också roligt att en del av textilerna hänger ut från väggen. De får skuggor bakom sig och ibland uppstår en tredimensionell känsla.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI KRONAN Norrköping

25 februari – 12 mars 2017
Gudrun Söderholm

Textil

LÄNKAR
Gudrun Söderholm hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.