• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern ifrågasätter Familjelycka


Famljemys. Dottern Hilma har kommit hem efter bildningsresan till Rom. Ensemblen har fått plugga mycket text men också arbetat med statusövningar för att ge en trovärdig gestaltning av dramakomedin.

 

Kön, generation, klass i 1880-talsklassiker

 

NORRKÖPING Anne Charlotte Lefflers 1880-talspjäs Familjelycka är aktuell även i vår tid menar regissören Frida Nyström. Kvartersteatern öppnar åter för klassisk teater efter att under en lång period främst ha satsat på nyskrivet.

Kvartersteatern är Norrköpings största fria teaterförening med verksamhet för barn, unga och vuxna. Teaterprojekten riktas oftast mot vårens scenkonstfestival, men det finns också en rad uppsättningar som har premiär med jämna mellanrum under spelåret.

Profilen har länge varit nyskriven samhällsgranskande dramatik, oftast av husdramatikern Anna Nygren, som lockat en växande publik till teatern under en följd av år. Nu justeras profilen en aning, det nyskrivna kompletteras med äldre texter.

 

Familjelycka
”Språket är annorlunda men karaktärerna inte så olika vår tid”, säger Linn Strömqvist som spelar dottern Hilma. Tim Brodin spelar pappa justitierådet.

 

– Vi har medlemmar som frågat efter klassiker. Då hade jag Ann-Charlotte Leffler i huvudet. Dramakomedin Familjelycka har bra roller som passar oss i Kvartersteatern, med starka kvinnoporträtt, förklarar regissören Frida Nyström.

Tipset kom från erfarne skådespelaren och regissören Mats Huddén, med ett förflutet på Östgötateatern, där han själv spelat med i Familjelycka.

Ensemblen spelar upp några scener, äldsta dottern välkomnas tillbaka efter en bildningsresa till Italien. Pappa justitierådet är i sitt esse när han skålar för dottern och bjuder henne armen för den korta promenaden in i salongen där den stora familjen slår sig ner.

Kostymer och möbler är inlån från Östgötateatern men det är inte för att publiken ska få njuta av det tjusiga 1880-talet som Frida Nyström valt att sätta upp Familjelycka.

– Det handlar om generationsmotsättningar. Det tror jag alltid kommer att finnas, säger Frida Nyström som också tycker att kvinnosynen är intressant.

De många kvinnorollerna, från mormor till yngsta dottern, visar upp ett spektrum av vilka gränser och möjligheter som fanns för kvinnor av olika generationer på den tiden. Som kontraster finns även en ung son i huset och en tjänstekvinna, vilket tillför en klassaspekt.

– Jag har väldig koll på dem. Jag får se till att synas och höras, kommenterar Denice Frid som spelar trotjänarinnan Johannas roll.

 

Familjelycka
Idoldyrkan. Yngsta dottern Lolo (Ottilia Svensson) har förälskat sig i en skådespelare hon sett på teatern. Storasyster Hilma (Linn Strömqvist) är skeptisk. Men också hon har hemligheter som avslöjas i pjäsen.

 

Under 1800-talet tog kvinnorna en allt större plats i offentligheten. Många av de ledande författarna och dramatikerna var kvinnor och Anne Charlotte Leffler var en av de mest spelade. Sedan kom August Strindberg och publiken svek. Det blev en backlash för kvinnorna, vilket förstås inte enbart var Strindbergs fel.

Med Spetsprojektet, som leddes av Östgötateatern tillsammans med Riksteatern för ganska exakt tio år sedan, letades åter dramatik skriven av kvinnor fram och spelades på svenska institutionsteatrar. Östgötateatern hade premiär på Familjelycka i november 2007. Då spelade Mats Huddén trotjänarinnans roll, med pondus och tysk brytning.

Nyfikenheten på uppsättningen är stor. Fyra av sju föreställningar är redan slutsålda, att Kvartersteaterns medlemmar går in gratis är förstås en bidragande orsak. Den som vill se bör boka medan plats finns till någon av de tre föreställningarna sista helgen i mars.

– Vi spelar också en föreställning på Vadstena Gamla teater 8 april, tack vare att vi har ett utbyte med Vadstena Unga Teater, avslutar Frida Nyström.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

TREDJE KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

17 – 26 mars 2017
Familjelycka

av Anne Charlotte Leffler
Regi: Frida Nyström
Prod: Kvartersteatern

MEDVERKANDE
Linn Strömqvist, Tim Brodin, Jenny Helsing
Andreas Garrido, Ottilia Svensson, Ellen Söderström, Lotta Bäck

LÄNKAR
Anne Charlotte Leffler Wikipedia
Spetsprojektet Wikipedia
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kvartersteatern ifrågasätter Familjelycka

  1. Pingback: Familjelycka ritar kartor i väglöst land (recension) – KULTURSIDAN.nu