• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jonas Gardell från snusk till frihet (recension)

Jonas Gardell
Vad hände? Jonas Gardell blickade tillbaka på det egna livet, som gått parallellt med den större historien, i sin show 30 år tillsammans i De Geerhallen i söndags.

 

30 års karriär och kärlek

 

RECENSION/NORRKÖPING Vad hände? Livet! Under söndagen gästade Jonas Gardell De Geerhallen med showen 30 år tillsammans. Tillbakablickarna handlade både om tidsandan, privatlivet och politiken. Att få vara den man är och älska vem man vill.

Tidigt kommer Jonas Gardell in på snusk och porr. Han berättar om förr, när det visades sent på TV1000. Och han fångar in publiken:

– För första gången ikväll ser Rikard lycklig ut.

 

Jonas Gardell
Estradör. Jonas Gardell kan konsten att fånga sin publik.

 

Egentligen har han börjat med att förolämpa publiken, fast då i peruk – gestaltande en kvinna från ”Norrköpings kultur- och fritidsförvaltning”, som spanar in speciellt första raden. Hon skojar om att viss kultur också kan kallas en ”kul tur”, som söndagskvällen förhoppningsvis ska bli.

– Vissa klär till och med upp sig för att gå på teater. Är det en blus du har på dig? Låt oss vara ärliga: någonstans i Norrköping finns ett fönster som saknar en gardin.

Som ”sig själv” är Jonas sedan mer intresserad av männen på raderna, som han påstår sig ha förälskat sig i ibland. Men nu har han ju sedan länge sin Mark. Och en gång i tiden spelade Mark tydligen in TV1000-porrfilm på en VHS som han döpte till typ ”Drottning Elizabeths kröning”. Döm om hans mammas förvåning när hon satte igång den.

Jonas skojar också om att han själv behövde porren för att förstå hur heterosexuella ”egentligen gör”. Och slutsatsen blir en återkommande referens om en dildo på en kvast och någon som med tysk brytning säger: ”Sprutt på min hand!”.

Jo, snusket funkar på Norrköpingspubliken som är med på noterna direkt. Jonas syns även i storbild, vilket jag tycker är smart – då ansiktsuttrycken och kroppsspråket är en betydande del av humorn. Kameravinklarna är också tydligt medvetna. Som när en vacker bild på unga Jonas och Mark visas upp, för att sedan följas av en nutida – och Jonas korvar på magen när han sitter hopkurad med dålig hållning på scenen. Vad hände?

– Livet hände, deklarerar han.

 

Jonas Gardell
Föräldraskap. Jonas Gardell drar i en av livets trådar.

 

Jonas Gardells första bok skrev han egentligen när han bara var sju år gammal. Den har han med sig – och den har också den kaxiga titeln ”Livet”. Det blir högläsning. Första kapitlet handlar om skolan, att han inte är omtyckt där. ”Hemma är det likadant”, säger kapitel två: ”Det är kul att bli jagad men inte lika kul att bli fångad, när man inte vet vad som ska hända då”.

Resten av bokens sidor är blanka. Och föreställningen handlar mycket om att fylla dessa sidor med vad som hände sedan. Vad gör man när allting går åt helvete?

Här möts författaren Jonas Gardell i all sin poesi med komikern som lägger skratten som en varm filt över det mörka. Han är skicklig på att både växla mellan de båda och att få dem att mötas. Snabbt och långsamt – långsamt och snabbt.

Ofta skrattar hela De Geer för att plötsligt bli knäpptyst och lyssna spänt. Det speciella med Jonas Gardell är att han kan säga sådant som skulle kunna låta blaskigt klyschigt utan att man tar det på mindre allvar. Det låter trovärdigt när det är han som säger det: till exempel att man ska vara sig själv.

 

Jonas Gardell
Stor och liten. Storbildsskärmen är smart, då ansiktsuttryck och kroppsspråk är en betydande del av humorn.

 

Det allra första jag slås av inne i hallen är den färgglada och intresseväckande scenografin. En skylt med texten ”Skarpnäck” refererar till musikalen Livet är en schlager. Berättelsen om hur cp-skadade Jonas Helgesson fick sin roll och lyste klarare än alla, trots inledande svårigheter, berör.

Allra mest imponeras jag ändå av Jonas Gardells förmåga att i slutändan knyta samman hela virrvarret av trådar som han dragit fram under kvällen. Vi har liksom landat på en massa olika små öar ur hans liv. Från snusk – inte bara porr, utan också förförelsesvårigheter när man har bettskena och linser – till politik och den allmänmänskliga önskan att få vara den man är och älska vem man vill.

Mycket har hänt, men mer kan göras. Det visar Jonas Gardell i showen 30 år tillsammans.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Human Golmohammadi

DE GEERHALLEN Norrköping

12 mars 2017
Jonas Gardell – 30 år tillsammans
Av och med Jonas Gardell

LÄNKAR
Jonas Gardell hemsida  Facebook  Twitter  30 år tillsammans
Louis De Geer hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.