• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

After Dark skapade sin egen Vintergata (recension)

Plymer och paljetter. After Darks avskedsturné med Christer Lindarw i spetsen fyllde De Geerhallen tre gånger om i helgen.

 

Mycket paljetter för pengarna

 

RECENSION/NORRKÖPING Det var det, This Is It. After Dark intog De Geerhallen med glittrande stjärnhimmel och glamour. Ett cocktailparty med djup. Ett paljettfyllt farväl till 40 år med folkkär dragshow.

Ridån är midnattsblå och glittrar som en stjärnhimmel, men dragshowarna After Dark behöver inte längre gömma sig efter mörkrets inbrott. Showen är en bubbelpool av glamour och Christer Lindarw vill att vi ska få vara oss själva.

– Kom ut som en stjärna, säger han varmt och publiken är med redan från början.

Det äldre paret bredvid mig berömmer hänfört det ena numret efter det andra. After Dark har sina trogna fans. Något som först var kontroversiellt blev snabbt folkkärt. Lindarw och framlidne parhästen Lasse Flinckman kallades “Helan och Halvan i klänning”. De imiterade många, bland annat den svenska Kungen och Drottningen, vilket drottning Silvia uppskattade och ibland skojade tillbaka om.

– Då blev vi ju drottningar samtidigt! sa Silvia till Lindarw och syftade på året 1976 då hon gifte sig med kungen och After Dark drog igång sina shower.

 

After Dark
Show med snurr. Fyndiga bakgrunder och effektfullt ljus

 

This is it är en farvälföreställning, en humoristisk och tjusigt koreograferad sammanfattning av lite drygt 40 år. Skickliga, lika långa dansare med hög energi som även klarar av högst svårburna plagg. Showens garderob är nästan osannolikt omfattande och omväxlande. Lindarw skulle även kunna sälja biljetter till all den aktivitet som pågår bakom scenen, menar han. Vi tror honom.

Lindarw är vig som ett kattdjur och imiterar den ena storstjärnan efter den andra. Ibland ser han förvånad ut själv över att ha hunnit byta om. Mest lik tycker jag han blir under en kort sekvens som Whitney Houston. Något att spinna vidare på kanske, om pensionärstillvaron med mjölk och mandelkubb blir för tradig.

This is it är starkt visuell och bjuder, förutom ovan nämnda förgrunder, på fina och fyndiga bakgrunder. Ljuset är effektfullt och medryckande. Om jag ska anmärka på något var en av Diana Ross klänningar närmast epileptisk i styrka. Jag blundade.

 

Christer Lindarw
Fixstjärna. Christer Lindarw har varit After Darks drottning i 40 år.

 

Men föreställningen är inte bara glammande för stunden. På detta cocktailparty finns ett djup. Det som mest griper mig är när drinkpinnen mjukt stannar från sitt snurrande och Lindarw hyllar stjärnan Lasse Flinckman och andra som gått bort i bland annat aids. Det är ärligt och sorgligt. Under en särskilt svår period sa Lindarws mormor:

– Nu har du varit på fler begravningar än jag, Christer.

Mot slutet av showen segrar glädjen igen och vi tackar After Dark för att de visat så många människor vägen till den egna Vintergatan. Alla är vi stjärnor, på vårt eget vis.

© Text: Eva Moberg
© Foto: Human Golmohammadi

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

10, 11 mars 2017
This Is It

After Dark

LÄNKAR
Christer Lindarw Wikipedia This is my life/biografi
After Dark hemsida Facebook FB-evenemang
Louis De Geer hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.