• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stig Jacobssons publik växer på Stinsen


Musikpublik. Stig Jacobssons har utvecklat sina musikhistoriska kvällar på Stinsen till att även visa bilder. Som här, från en engagerad kväll med en liten men kvalificerad skara lyssnare i S:t Petersburg.

 

Många idéer för framtida musikkåserier

 

SÖDERKÖPING – Jag ser det som folkbildning, säger Stig Jacobsson om sina musiklyssningskvällar. Så länge det finns ett intresse kommer han att fortsätta att berätta om musik och musikskapare. Och intresset har bara ökat under åren.

Han började med sin Musiklyssning på andra våningen i Rådhuset för tio år sedan men lokalen blev snart för trång. Föreläsningsrummen har växlat genom åren innan den nuvarande lokalen på Stinsen visade sig passa perfekt.

– I början bara berättade jag och illustrerade med musik på CD. På Stinsen kan jag visa bilder också. Det gör det hela ännu intressantare, säger Stig Jacobsson.

Musiklyssningen lockade många åhörare ända från början och de har blivit fler och fler med åren. Nu kommer det lyssnare både från Norrköping och Linköping.

– Det finns en trogen publik som dyker upp varje gång. Men det tillkommer också nya lyssnare hela tiden. Och det kommer ovanligt många herrar. Det är trevligt. Annars brukar ju damerna vara i majoritet i kultursammanhang.

 

Stig Jacobsson
Säker. Stig Jacobsson kan både sitt ämne som konsten att hålla ett föredrag.

 

Stig Jacobsson finner ett stort nöje i att hålla föredrag om musik. Och det har han gjort under hela sitt vuxna liv. Han började redan som 18-åring hemma i Sala, och fortsatte under sin tid i Norrköping med så kallade konsertöppnare. Då berättade han dagen innan om den musik som Symfoniorkestern skulle spela på nästa konsert.

Det var på Hörsalstiden. I De Geeerhallen får publiken möjlighet att ta del av en konsertintroduktion inför nästan varje konsert. Ibland är det Stig Jacobsson som berättar, ofta är det någon av musikerna.

– Det är en presentation på tjugo minuter. Det är bra att vi delar upp det så att flera kommer till tals, tycker han.

Han ägnar mycket tid åt den musik han vill förmedla. Så har han till exempel varit både i S:t Petersburg och Moskva och lyssnat på många konserter där. Efter Glasnost tog han initiativet till att bjuda in flera unga ryska dirigenter till SON.

Vad gäller den musik han spelar vid musiklyssningen så använder han sig av eget material. Han har spelat in mycket genom åren, men även köpt en del. Vad han vill prata om och vad han vill spela bestämmer han själv. Det kan vara svårt att välja ibland, men idéer saknas inte.

Han minns inte alla teman han har presenterat under åren i Söderköping.

– Jag har bland annat pratat om nordisk musik. Den nordiska musiken som skrevs under våra föräldrars tid glöms lätt bort och spelas inte så ofta som den är värd, tycker han.

– Däremot börjar kanske tidigare generationers tonsättare att höras mera.

– Ett tema har varit utvecklingen i vissa viktiga musikstäder som Wien och Prag. Så varför inte plocka fram London och/eller Paris till nästa år, funderar han.

Men än så länge är ingenting bestämt så vi musikälskare får ge oss till tåls.

Och en musiklyssning har vi kvar i vår tillsammans med Stig Jacobsson och tonsättarna i tsarens S: Petersburg.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

STINSEN Söderköping

Vinter vår 2017 kl 17.30
Musiken i tsarens S:t Petersburg

Musikkåserier
Stig Jacobsson

PROGRAM

31 januari
Den äldsta tiden

21 februari
De mäktiga fem

14 mars
De mäktiga fem, del 2

4 april
Fram till ryska revolutionen

LÄNKAR
Kulturkontoret/Söderköpings kommun hemsida Evenemang
Fem nyryska tonsättare i Peters stad reportage Kultursidan.nu 16/3 2017
S:t Petersburgs tonsättare till Stinsen KortNytt Kultursidan.nu 28/1 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.