• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Drottning Katarina drog fullt hus i Stinsen


Politik. Arrangerade äktenskap var det vanliga förr, särskilt i Europas furstehus som byggde maktförbindelser. Eva Mattsson pekar på Katarina Jagellonicas mor Bona Sforza. Den polska drottningen kom från Milano och hade rika släktband i södra Europa. Till vänster om Bona ses maken kung Sigismund av Polen, till höger Katarinas bror Sigismund II av Polen.

 

Jagellonica tog renässansen till Sverige

 

SÖDERKÖPING Det var mer än fullsatt på Stinsen i Söderköping när Eva Mattsson, konstvetare och kulturproducent, berättade om den polska prinsessan Katarina Jagellonica som blev drottning i Sverige.

– Äktenskapet mellan Katarina Jagellonica och Söderköpingsfödde hertig Johan, senare Johan III, ledde till att Sverige öppnade sina dörrar mot Europa, säger Eva Mattsson.

– Det fick avgörande betydelse för kulturen. Katarina och Johan var riktiga renässansmänniskor. Under deras regeringsår fick konst, arkitektur och inredning ett uppsving.

Katarina föddes 1526 i Krakow i södra Polen. Hennes far var kung Sigismund I av Polen. Han tillhörde den Jagellonska ätten. Hennes mor Bona Sforza kom från den framstående ätten Sforza av Milano.

1562 gifte hon sig med hertig Johan av Sverige. De gifte sig i litauiska Vilnius som då tillhörde Polen. Katarina var drygt tio år äldre än sin man. Hon hade haft flera giftermålskandidater men hennes bror Sigismund August, som då var kung i Polen, hade inte ansett någon av dem god nog.

Bland de ratade friarna fanns bland andra Johans far Gustav Vasa.

 

Eva Mattsson – Katarina Jagellonica
Kopian. Renässansprakt med vidd i det tunga tyget och smycken.

 

– De nygifta bosatte sig på Åbo slott i Johans hertigdöme Finland. Om resan dit skulle jag kunna prata minst en timme. Det handlade om hårda stormar och förlisning under en resa som tog tre månader, säger Eva Mattsson.

– De nygifta färdades med ett stort antal fartyg. Och det behövdes när man betänker vad Katarina förde med sig. Bland annat följde 59 personer med från hennes hov i Polen. I bagaget fanns bland annat 113 klädesplagg, alla i siden och sammet.

Dessutom 30 turkiska mattor, sängkläder, dukar, kastruller och tårtformar, takkronor, mängder av smycken och mycket mer. Allt finns upptecknat.

Hon hade också med sig alla attiraljer som behövdes för att genomföra den katolska gudstjänsten.

Allt verkade fungera bra i början. Men ganska snart skar det sig mellan Johan och hans bror kung Erik XIV. Erik såg Johan som ett hot mot sin egen kungamakt, främst kanske på grund av Katarinas fina anor och hennes kontakter med utlandet. Katarina var troende katolik och hade förbindelser, inte bara med europeiska kungahus utan också med påven.

Erik fängslade helt enkelt sin bror och svägerska och förflyttade dem till Gripsholms slott. Katarina fick dock vistas utomhus, Erik vågade inte annat, medan Johan hölls fången i ett rum i ett av slottstornen.

Under tiden i fångenskap födde Katarina tre barn. Isabella som dog som tvååring, Sigismund som senare blev kung i både Polen och Sverige, och Anna.

Anna bosatte sig som vuxen på Stegeborgs slott som hon ärvt efter sin mor. Stegeborg, där Johan fötts och som Katarina fått som morgongåva. Eva Mattsson visar en bild på hur slottet, kanske, såg ut på den tiden.

 

Eva Mattsson – Katarina Jagellonica
Klänningen och kopian. Eva Mattsson, som fördjupat sig i renässansdrottningen Katarina Jagellonica, visade upp den klänning hon låtit sy upp efter porträttet av Johan III:s gemål.

 

Hon visar också en klänning som hon låtit sy upp, en kopia av den klänning som Katarina har på sig på det enda porträtt som man med säkerhet vet föreställer henne.

– Men om Katarina verkligen såg ut som på porträttet är tveksamt, menar Eva Mattsson. Man förskönade gärna för att följa tidens mode. Det är inte självklart att hon hade så guldgult hår eller en så vidjesmal midja.

För att avrunda en lång och spännande historia så blev det ju så småningom ombytta roller för bröderna Erik och Johan. Erik spärrades in och Johan lät utropa sig till Sveriges kung 1568. Därmed blev Katarina drottning. Och det förblev hon tills hon dog 1583, 57 år gammal. Hon ligger begravd i Uppsala domkyrka.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

STINSEN Söderköping

22 mars 2017
Katarina Jagellonica

Retroföreläsning med Eva Mattsson

 

KATARINAS BRUDKRONA VISAS I SOMMAR

Många visste också att berätta saker och ting som var nyheter för Eva Mattsson. Som att Katarinas brudkrona har förvarats i Skällviks kyrka tills helt nyligen. Dit skänktes den av dottern Anna, som under en tid var bosatt på Stegeborg.

Nu finns kronan i S:t Laurentii församling och kommer att ställas ut i kyrkan, tillsammans med flera andra brudkronor, i sommar.

LÄNKAR
Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida Facebook
Retrovåren blommar i Söderköping KortNytt Kultursidan.nu 17/1 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Drottning Katarina drog fullt hus i Stinsen

  1. Pingback: Eva Mattssons väg till Furstinnan – KULTURSIDAN.nu