• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bra människor på Östgötateaterns scen

Bra teaterfolk. Ing-Marie Carlsson spelar huvudrollen i Bra människor. Östgötateaterns skådespelare Stina von Sydow gör hennes väninna och hyresvärd. Carl Johan Karlson har regisserat uppsättningen. På tv-skärmen skymtar scenografin som  ställts upp på Stora teaterns vridscen.

 

En 56-årig kvinnas Golgatavandring

 

NORRKÖPING Golgatavandring. Säger regissören Carl Johan Karlson om komedin Bra människor som har nypremiär på lördag. Margie, som allt kretsar kring, gestaltas av Ing-Marie Carlsson. Hon ser fram emot att spela i Norrköping, arbetarklassens stad, en hel månad.

Amerikansk succékomedi, det låter det. Men är det bara rappt och roligt, eller finns där ett djup? Mina fördomar mot marknadsförarnas grepp sitter djupt.

Ing-Marie Carlsson vill hellre kalla det en dramakomedi, ”det är ju stor dramatik”.

Verbale regissören Carl Johan Karlson säger sig, till och med, ha höga förväntningar på just amerikanska succékomedier. De brukar handla om samtiden och det med viss skärpa.

Bra människor hanterar ganska svåra frågor. Den ställer klass mot klass, klassresenärer, rasism, exemplifierar Carl Johan Karlson och framhåller att vår tids politiska och ekonomiska kollaps slår neråt mot de lägre klasserna.

Regissören hyllar dramatikern David Lindsy-Abaire som skrivit pjäsen ”på ett briljant sätt”, subtilt och samtidigt utan att förenkla.

– Så fort någon från en lägre klass drar ett skämt, kanske rasistiskt, tillrättavisar någon från en högre klass ”Man säger inte så där”.

 

Ashkan Ghods och Ing-Marie Carlsson
Jobbproblem. Östgötateaterns skådespelare Ashkan Ghods spelar chefen som ger Margie sparken.

 

Carl Johan Karlson jämför Bra människor med Shakespeares drama Kung Lear, och kallar dem båda en Golgatavandring. Ing-Marie Carlsson som spelar huvudrollen Margie Walsh står på scenen i två och en halv timme.

Margie möter personer som var och en bidrar till att spegla vårt samhälles tuffa strukturer. Hon får sparken från jobbet för att hon kommer för sent på grund av sin utvecklingsstörda dotter. Utan pengar kan hon inte betala hyran och riskerar att bli av med bostaden. Det går utför.

– Hur ofta ser man en 56-årig arbetarklasskvinna med dåliga tänder som huvudroll, frågar Carl Johan Karlson retoriskt.

Ungdomskärleken Mike bjuder henne hem på fest, kanske någon av hans vänner kan ge henne ett nytt jobb. Själv har han gjort klassresa och tror att man kan bara man anstränger sig. Att han kort sagt är en ”bra människa”, det som pjäsen diskuterar.

– Det slår gnistor i överklasshemmet. Det är en jättekrock, avslöjar Ing-Marie Carlsson.

Riksteatern och Östgötateatern samarbetar om uppsättningen som hade premiär i Kalix i februari och gått på turné. Nu ska den alltså stanna i Norrköping en hel månad.

– Det ska bli hemskt roligt att få göra den i Norrköping, en gammal arbetarklasstad, tycker Ing-Marie Carlsson.

Däremot ges den inte i Linköping där teaterhuset inte svarar mot de tekniska kraven.

 

Per Burell och Ing-Marie Carlsson
Krock. Margie möter en kärlek från ungdomen. Per Burells Mike står för alla som tror sig vara bra människor för att de uppnått vissa positioner.

 

Östgötateatern bidrar med två skådespelare: Ashkan Ghods, som är butikschef, en sliten man i mellanposition, och Stina von Sydow, som spelar en god vän som samtidigt är Margies hyresvärd.

– Hon står för dumheten i samhället, säger Stina von Sydow om sin roll.

Men också hennes rollkaraktär är ett offer för lågkonjunktur och olyckliga omständigheter.

Merparten av de sex skådespelarna är kvinnor.

– Hur ofta har en succékomedi fyra kvinnor och två män i rollerna, frågar Ing-Marie Carlsson och tillägger: Den klarar Bechdeltestet med råge.

(Bechdeltestet är en kontroll av om en film innehåller två kvinnor i ledande roller som talar om något annat än en man. SF Bio markerar numera sådana filmer med rosa i sitt program.)

– Det är en bedrift att skriva en pjäs som innehåller komik, mänskliga relationer, samhällsmässiga idéer, summerar Carl Johan Karlson. Vart är vårt samhälle på väg?

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Markus Gårder och Ann-Charlotte Sandelin

STORA TEATERN Norrköping

8 april – 6 maj 2017
Bra människor
av David Lindsy-Abaire
Översättning: Stefan Lindberg
Dramaturg: Eva Maria Dahlén
Regi: Carl Johan Karlson
Scenografi: Johanna Mårtensson
Kostym: Matilda Hyttsten
Maskdesign: Anna Olofson
Ljusdesign: Johan Sundén
Ljuddesign: Erik Sjögren
Prod: Riksteatern i samarbete med Östgötateatern

SKÅDESPELARE
Ing-Marie Carlsson

Per Burell
Lena B Eriksson
Stina von Sydow
Ashkan Ghods
Anna Sise

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook Bra människor

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Bra människor på Östgötateaterns scen

  1. Pingback: Bra människor spetsar taggarna för alla (recension) – KULTURSIDAN.nu