• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Innerliga Lisa Ekdahl i De Geerhallen (recension)


”Vi är här för att ge er ljus.” Lisa Ekdahl gjorde en lysande konsert i De Geerhallen i fredags.

 

Att bli älskad är stort, att älska är större

 

Lysande, Lisa! Under sorgens fredag kom Lisa Ekdahl till Louis De Geer med både nya och gamla låtar. Terrorattacken i Stockholm fick trummisen att så småningom lämna konserten, men spelningen fortsatte ändå ljust och kärleksfullt.

Lisa Ekdahl inleder fredagens konsert med att kort konstatera dagens oro och turbulens för alla som har någon nära i Stockholm.

– Vi är här för att ge er ljus, säger hon.

Den första låten Sun Ra delar namn med både en jazzlegend, en egyptisk solgud och artistens dotter – som har flera namn. ”Jag behöver inte något guld, någon skog, jag behöver bara minnas hur det kändes då du log”, sjunger Lisa Ekdahl.

 

Lisa Ekdahl
Musikaliteten kommer också till uttryck i kroppsspråket.

 

Med risk för att avslöja mina egna bristande modekunskaper ser hon ut att vara klädd i en lyxig, röd pyjamasdräkt med guldiga detaljer. Över har hon något blommigt morgonrocksliknande som hon tar av sig efter ett tag.

I höstens Så mycket bättre visade Lisa sin kärlek för det gamla barnprogrammet Beppes godnattstund med Beppe Wolgers, så kanske är dräkten faktiskt en pyjamas? Hon har tidigare även lagt upp en sångvideo med uttalade pyjamasbyxor på sin Instagram.

Ett annat alternativ är att klädseln är orientaliskt inspirerad. Allt passar i vilket fall mycket bra ihop med bilderna som lyser upp bakgrunden i skiftande färger. Jo, nog känns det att konserten kommer med ljus.

Den populära tolkningen av Tommy Nilssons Amelia är näst på tur – ”Kom Amelia, kom vila dig en stund, du ska finna vägarna genom alla mörka rum”. Stämningen är både andäktig och hoppfull när Lisas säregna stämma tar över De Geerhallen.

Jag uppskattar blandningen av nya och gamla låtar och tycker att tajmingen oftast känns väldigt genomtänkt. Märkligt nog blir det ändå inte för genomtänkt, vilket troligtvis beror på Lisas genomgående innerlighet. Hon känns väldigt närvarande och inte som om hon bara pliktskyldigt går igenom ett förutbestämt manus. Avslappnat dansar hon med små, små rörelser som visar musikaliteten och uttrycksfullheten även i hennes kroppsspråk.

 

Lisa Ekdahl
Närkontakt. Lisa Ekdahl med tre av bandmedlemmarna, Mathias Blomdahl, Fredrik Dahl (skymtar) och Josef Zackrisson.

 

”När alla vägar leder hem” (2017) heter det senaste albumet som är det första på svenska på tio år. Lisa Ekdahl har varit mer känd i Frankrike än i Sverige med sina engelska låtar, och kvällen på De Geer går rakt igenom på svenska. Trots det låter Famna jorden kanske lite franskt Amelie från Montmartre-aktig, men innan Lisa börjar sjunga den läser hon några av dess rader som en dikt. Det påminner om Lykke Lis Melodies & Desires. Jag ryser, men välbehaget blir inte långvarigt.

– Nu skulle jag vilja krama om er allihopa, men jag inser ju att det inte är genomförbart, säger Lisa.

I stället vill hon att publiken ska se på varandra, och sen ge varandra high fives. Cringe. Den sociala fobin kryper fram, men visst är hon charmig, Lisa.

Hon berättar om äran i att som låtskrivare få veta att ens texter hedras av andra. Efter att en kvinna visade ”Att älska är större” på insidan av sin förlovningsring har Lisa Ekdahl börjat sjunga låten från 1996 live, vilket hon inte gjorde tidigare. ”Hon förtjänar hela himlen” ska en annan kvinna ha låtit tatuera sig själv med, varför Lisa sjunger även den från albumet ”Olyckssyster” (2004).

En bit in i konserten lämnar trummisen plötsligt scenen för att ta ett tåg hem till Stockholm. Hans dotter har sett det fruktansvärda som skedde och är oskadd, men skärrad.

Lisa Ekdahl klarar sig dock med gitarrkomp. Kärleken och medproducenten Mathias Blomdahl imponerar även med sin sång, liksom basisten Josef Zackrisson. Sonen och pianisten Milton Öhrström är också på plats, och är slående lik sin mor när bandet tillsammans gör en liten koreograferad dans som väcker jubel. I extranumret Vem vet är det han som står för det instrumentella solot.

– Lisa Ekdahl älskar er, säger sångerskan om sig själv i tredjeperson. Och ”att bli älskad är stort, bara Att älska är större”.

Jag känner mig lyckligt lottad som fått uppleva denna spelning.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Human Golmohammadi

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

7 april 2017
Lisa Ekdahl
Konsert

BANDET
Mathias Blomdahl, gitarr
Fredrik Dahl, trummor
Per Texas Johansson, flöjt
Tomas Hallonsten, keyboard
Josef Zackrisson, elbas
Mauritz Agnas, kontrabas
Milton Öhrström, piano

LÄNKAR
Lisa Ekdahl hemsida  Instagram Facebook
Louis De Geer hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.