• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dags för niornas eget Mello i Flygeln


På fredag gäller det. När bilden togs var de bara i startgroparna. Nu har de repeterat och utvecklat sina tävlingsbidrag. Från vänster Vanna Mantefors, Hanna Bolin, Emilia Löfberg, Emma Flyckt, Charlotte Ågren, Yasmine Johnsson, Hemming Gong och Arman Sedic.

 

”Musiken är viktigt för mig”

 

NORRKÖPING Det bästa som finns är musiken. Åtta högstadieskolor i Norrköping deltar i Kulturskolans Melodifestival. Tävlingsdeltagarna, som alla går i nian, har utvecklat sina låtar under våren med hjälp av Kulturskolans musiklärare. På fredag intar de Flygeln tillsammans med Kalle Moraeus.

 

Hanna Bolin, Hagaskolan

Hanna Bolin, Hagaskolan

Sång, akustisk gitarr

Låt: Never Letting Go
Genre/Handlar om: ”Det är en typisk singer/song writer-låt. Det handlar om att aldrig ge upp, att alltid fortsätta kämpa även om man är i en svacka.”

Hanna är van låtskrivare. Hon har turnerat med Livekarusellen under vårvintern och har deltagit i mindre talangtävlingar.
”Musiken har stor betydelse för mig, den förmedlar känslor, jag kan försvinna in i den.”

 

Charlotte Ågren, Jönsbergska

Charlotte Ågren, Jönsbergska skolan

Sång, piano

Låt: Your Gravity
Genre/Handlar om: ”Genre? Min lärare sa mediumpop. Jag ska absolut ha komp – bas, trummor och klockspel. Den handlar om fortsätta att dras tillbaka till en person som inte är bra för mig. Jag vet det och den personen vet det.”

Charlotte har gått på singer/song writerkurs.
”När jag skriver musik så blir det personligt. Det flyter på nu, jag är snart klar med tredje låten.”

 

Vanna Mantefors, Kunskapsskolan

Vanna Mantefors, Kunskapsskolan

Sång

Låt: It’s Gonna Take Some Time
Genre/Handlar om: ”Powerballad. Jag har skrivit text och musik, två kompisar har varit med i processen. Det handlar om tonåringar, alla krav vi ställs inför: att inte vara vuxen, krav från mobilen, idealen, pressen. Man får stå ut med åren som tonåring men växa upp.”

Vanna har redan stor erfarenhet från musikalscenen. Hon har varit med i flera uppsättningar med Chopp Event och var med i Ydre Kulturcentrums hyllade Anniemusikal i höstas.
”Jag vill bli musikalartist. Jag gillar att sjunga jazz och sånt, är ute med brorsan och sjunger på bröllop och dop. När vi träffas med släkten så sjunger vi Johnny Cashlåtar. Det är inspirerande.”

 

Hemming gong, Navestadsskolan

Hemming Gong, Navestadsskolan

Sång, piano

Låt: Ska bara vara cool
Genre/Handlar om: ”Snabb pop, en berättande låt. När det kommer till kärlek så ska man inte låtsas vara någon annan än sig själv.

Hemming tränar piano, sång och låtskrivande på Kulturskolan. Det har medfört att han deltagit vid många mindre konserter.
”Musik betyder en stund från omvärlden, en stund för mig själv, även om jag är med andra och gör det.”

 

Emma Flyckt, Mosstorpsskolan

Emma Flyckt, Mosstorpsskolan

Sång, gitarr

Låt: Always
Genre/Handlar om: ”Det är en singer/song writer ballad. Jag och min musiklärare hjälptes åt. Jag har tagit ut ackord som passade och hon gjorde en melodi. Det handlar dels om en nära person som stuckit och lämnat mig kvar. Och så är det en annan som också betyder mycket för mig men inte förstår vart jag vill komma. I sticket byter det perspektiv, så är det de som går på mig och då sticker jag. Det är mer riktat till mig, jag måste ta tag i saker.”

Emma skriver gärna låttexter.
”Musiken är mitt sätt att kontrollera mina känslor.”

 

Emilia Löfberg, Erla Östra

Emilia Löfberg, Erla Östra

Sång, piano

Låt: Time Flies
Genre/Handlar om: ”Det är en singer/song writer låt med lite olika ursprung. Vi hade ett tema om Tid på skolan. Men också min tid med min katt Felix som är 19 år och äldre än mig. Ta vara på den tid jag har, speciellt med honom.”

Emilia spelar piano men har tänkt att hon enbart ska sjunga på Melodifestivalen. Hon har uppträtt på skolavslutningar och på Böda sands camping. Nu skriver hon egna låtar och lägger upp på nätet.
”Musiken betyder mycket. Det var där jag hittade mig själv. Jag får ut allt som tynger och är jobbigt.”

 

Arman Sedic, Djäkneparksskolan

Arman Sedic, Djäknepark

Sång, Gitarr

Låt: Fairytale
Genre/Handlar om: En lugnt poplåt, singer/ song writer. Den handlar om att sprida glädje och att hjälpa varandra, det finns folk som har det värre. Jag vill att alla kan relatera till den och ta åt sig.

Arman har spelat på skolkonserter, på sista tiden har han skrivit mycket eget. Fairytale är en sådan låt som han började på redan innan han bestämde sig för att söka till Kulturskolans Melodifestival med den.
”Jag tycker om musik, har alltid gjort. Kommer alltid att hålla på med musik. Det är jätteroligt att få vara med, det är stort bara det.”

 

Yasmine Johnsson, Enebyskolan

Yasmine Johnsson, Enebyskolan

Sång, piano

Låt: Million Reasons
Genre/Handlar om: ”Det är en popballad. Handlar om kärlek och när hjärtat krossas. Varför han inte var bra för henne. En miljon skäl till varför han skulle stanna och en miljon skäl till varför han gick.”

Yasmine började i kör när hon var sex år och har varit med i barnmusikaler som Krakel Spektakel på Kulturskolan. Nu studerar hon sång och piano. Hon har uppträtt på Stadium Sports Camp och på skolavslutningar.
”Musik är viktigt för mig. Jag håller på med musik när jag är ledsen och glad och däremellan. Jag sitter hemma och spelar covers och egna låtar. Det blir ballader när jag är nere, då måste springa till pianot och jobba på en låt.

 

Per Kolsgård och Lisa Österlund
Snart är det dags. Kapellmästaren Per Kolsgård och Lisa Österlund ser fram mot årets upplaga av Kulturskolans Melodifestival.

 

– I år är det otroligt många av deltagarna som redan är knutna till oss, alla utom en, berättar Ulla-Britta Eriksson, biträdande rektor på Kulturskolan.

Deltagarna representerar sina skolor, en del utses genom tävling på skolorna, andra tipsas av sina lärare att söka. Klasserna gör också, med lite hjälp från filmaren Pontus Holmberg, filmpresentationer, som tävlar i en egen klass.

– Vi har bett lärarna att tala med sina nior. Och många känner till arrangemanget sedan tidigare år säger Lisa Österlund, som är projektledare för Melodifestivalen.

Kulturskolan arrangerar festivalen för nionde året. Många kulturskolelärare är med backar upp och får även med andra Kulturskoleelever i kompgrupp och kör. Dansare från Dansakademien medverkar och Kalle Moraeus är årets konferencier och gästartist.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

FLYGELN Norrköping

28 april 2017 kl 18.30
Niornas Melodifestival
Konferencier och gästartist: Kalle Moraeus
Arr: Kulturskolan

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.