• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Matteus elever mötte Årets Barnrättshjälte

Det är han som är Årets Barnrättshjälte. Matteuseleverna pekar på Manuel Rodrigues som arbetar för att ge barn med funktionsavvikelser deras rätt till skola och trygghet även i det praktiska livet hemma i Guinea-Bissau.

 

Manuel Rodrigues arbetar för bättre lagar

 

NORRKÖPING Manuel Rodrigues är 2017 års Barnrättshjälte. Elever i 70.000 skolor i 115 länder har utbildats om Barnkonventionen och röstat på årets kandidater till priset. Igår kom han på besök till Matteusskolan.

Inför besöket på Matteusskolan höll eleverna en presskonferens. Tre säkra och engagerade sjätteklassare, Kresti Youkhanna, Simona Demirdag och Pontus Bergqvist, berättade på onsdagen för bortåt 100 närvarande elever och några mediarepresentanter om FN:s barnkonvention och vad den innebär.

 

Kresti Simona Pontus
Presskonferens. Kresti Youkhanna, Simona Demirdag och Pontus Bergqvist berättade i onsdags om World Children Prize verksamhet och presenterade de tre kandidaterna.

 

Matteusskolan är nämligen en av tio skolor i Norrköping, av 25 skolor i Östergötland och cirka 70.000 skolor i Sverige och 115 länder i världen, som deltagit i organisationen Worlds Childrens Prize’s utbildning under året.

World Children Prize ger barn kunskap om FN:s Barnkonvention, om allas lika värde, lika rättigheter och om demokrati. Den svenska organisationen stöds av bland annat Svenska PostkodLotteriet, Sida och Drottning Silvias Stiftelse Care About the Children.

Skolelever runt om i världen har också röstat fram årets Barnrättshjälte. Årets Barnrättshjälte är något av Barnens Nobelpristagare. En jury har tagit fram de tre kandidater som gick till den världsomspännande slutomröstningen.

Prissummorna är kanske inte i närheten av Nobelprisets miljoner men kommer säkert i dessa sammanhang väl till pass. Vinnaren får 350.000 kronor medan de andra två pristagarna får 175.000 kronor vardera.

Matteuseleverna beskrev de tre nominerade genom att visa korta filminslag. Äldsta kandidaten var 90-åriga Rosi Gollman från Tyskland, som räddat tiotusentals flickor i Indien från att dödas vid födseln. De andra två var Molly Melching från USA, som gjort banbrytande insatser mot könsstympning och barnäktenskap i Västafrika och Manuel Rodruiges från Guinea-Bissau, som arbetar för funktionshindrade barns rättigheter.

Vid slutet av presskonferensen avslöjades Årets Barnrättshjälte: Manuel Rodrigues. Samma dag, i onsdags, tog han och de övriga mot sina priser vid en ceremoni på Gripsholms slott med drottning Silva som värd.

 

Eleverna trängde ihop sig tillsammans med besökarna
Fullsatt. Eleverna trängde ihop sig i Matteusskolans stora sal tillsammans med de utländska besökarna.

 

Av alla världens skolor kom Årets Barnrättshjälte på besök till just Matteusskolan dagen efter elevernas presskonferens. Stora salen fyllldes med elever när  Manuel Rodrigues kom i sällskap med ett par av jurymedlemmarna på torsdagen. Eleverna var intresserade och frågvisa, men också bra på att själva svara på frågor.

I Guinea-Bissau har barn med funktionsvariationer inte fått gå i skola utan gömts undan eller lämnats att dö. Manuel Rodrigues berättade att när han startade sitt arbete kunde han inte föreställa sig att hans insatser skulle sprida sig som de gjort och bli kända över hela världen.

Manuel, som själv är blind, har genom sitt arbete fått attityder och lagar att förändras i allt snabbare takt, så att barn med funktionsavvikelser kan växa upp i trygghet, gå i skolan och leva ett någorlunda bra liv.

Jurymedlemmen Emma från Kanada var dagens programledare och berättade om sitt lands syn på sin egen ursprungsbefolkning. Hon engagerar sig i en verksamhet som samlar in skolböcker och datorer och delar ut till skolor där ursprungsbefolkningen är elever.

Emelda, jurymedlem från Mocambique, har startat en skola i sitt eget hem. Isabel Sane är liksom Manuel synskadad och berättade om sitt liv. Emelda och Isabel bidrog även till dagens festligheter med sång.

© Text och foto: Sven Åke Molund
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MATTEUSSKOLAN Norrköping

27 april 2017
Manuel Rodrigues
Årets Barnrättshjälte
Jurymedlemmar, World Children Prize

LÄNKAR
World Children Prize hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.