• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mottagningsskolan möter Konstmuseet


Hej! Himmel, hav och människor med hopp om livet. Det är en stark och tolkningsöppen bild som eleven från Mottagningsskolan målat.

 

Konst som bygger nya, färgstarka broar

 

NORRKÖPING Etablerad konst och de första försöken. Vitt skilda världar ryms på Norrköpings Konstmuseum. Vid sidan av alla stora konstnärer i gallerierna finns utställningen När världar möts, med färgstarka målningar av elever från Mottagningsskolan.

Vitt skilda världar ryms på Norrköpings Konstmuseum. I gallerierna visas konst av svenska konstnärer som påverkat konstens utveckling, i samlingarna på övre plan.

På entréplanet ses Gåvan, med fokus på de senaste decenniernas konstnärer, och i Galleri 5 visas Lars Olof Loelds installation Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden. En trappa ner studeras Smycken där äldre fransk grafik ur Konstmuseets samlingar möter nutida smyckeskonst. Allt professionellt och utvalt.

 

När världar möts
Rött och blått. Eleverna har presenterats för färg och form.

 

I den något anonyma korridoren Omgången, också den på nedre plan, hänger utställningen När världar möts. 60 målningar som är resultatet av ett pedagogiskt projekt mellan Konstmuseet och Mottagningsskolan.

Utställningen annonseras inte på konstmuseets hemsida, men är också den värd ett besök. Den visar på andra sidor av konstnärligt skapande; att utövandet har en stark betydelse för dem som skapar den, blir ett sätt att uttrycka sina tankar, erfarenheter och känslor. Konsten blir en väg att kommunicera och bygga nya broar.

Mottagningsskolan i Norrköping förbereder nyanlända barn innan de börjar i vanliga skolklasser. Eleverna som kommer till Mottagningsskolan är i åldern för årskurserna 2 – 9.

– De är här maximalt i åtta veckor innan de får gå över till den skola eller förskoleklass där de ska fortsätta sin utbildning, berättar skolans rektor Agneta Jonsson.

 

När världar möts
Kul på hjul. Här ryms både självporträtt och landskap.

 

Konstmuseets pedagogiska verksamhet med dessa elever bedrivs med stöd av extra medel för integrationsprojekt. Museets pedagog Lisa Lundell-Karlberg har besökt skolan vid några tillfällen under vårterminen för att under 1 – 2 timmar leda övningar i måleri med eleverna. De allra flesta av dessa har tidigare inte hållit i en pensel. Nu har de fått pröva på att måla på pannå med pensel och akrylfärg.

Ett tema de fick att arbeta efter var ”En plats jag tycker om”, andra motiv visar aktiviteter. Genomgående är det färgrika målningar som eleverna skapat.

Eftersom eleverna är en kort tid på skolan och det hela tiden kommer nya så hoppas både skolans rektor Agneta Jonsson och Konstmuseets chef Helena Persson att det ska finnas medel som gör att verksamheten kan fortsätta till höstterminen. Avbrottet i svenskastudier och samhällsinformation för en introduktion i målning kan ge en impuls till egna aktiviteter på fritiden.

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTMUSEET Norrköping

17 maj – 31 augusti 2017
När världar möts
Utställning
Elever från Mottagningsskolan

LÄNKAR
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.