• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stefan Einhorn först på Bondens bokhylla


Läkaren som blev författare. Stefan Einhorn följde i föräldrarnas fotspår och är professor på Karolinska Institutet.

 

Med Pappan var det ibland komplicerat

 

SÖDERKÖPING – Vi kan inte välja våra föräldrar. Men vi kan ha tur. Författaren Stefan Einhorn inledde sommarens säsong av Bondens bokhylla på måndagskvällen. Tillbaka på Bondens eller mer exakt Lock, Hop & Barrel, som tagit över restaurangen i Kanalhamnen.

– Vi kan inte välja våra föräldrar. Men vi kan ha tur. Min pappa var en varm och klok man. Men ingen är felfri som förälder. Det bästa man kan ge sina barn är tid, engagemang och kärlek.

Detta var Stefan Einhorns budskap när han berättade om sin senaste bok på Bondens Bokhylla på måndagskvällen. Boken heter Pappan och handlar om det ibland komplicerade förhållandet mellan far och son.

Det var mer än fullsatt i Lock, Hop & Barrels ovanvåning när läkaren, professorn och författaren Stefan Einhorn inledde säsongens författarföredrag.

– Vi kan inte välja våra föräldrar.

Det var vad hans egen far, cancerforskaren Jerzy Einhorn sade i ett tal till riksdagen året innan han dog. Själv hade Jerzy Einhorn tur, han hade en klok far som till stor del räddade familjen under Förintelsen.

 

Stefan Einhorn
Det var mer än fullsatt på Bondens Bokhylla när Stefan Einhorn berättade om sin senaste bok Pappan. Efter föredraget fanns boken att köpa och få signerad. Många tog tillfället i akt.

 

– Min far var en klok man. Men han hade inte den tid för mig som jag hade velat ha som barn. Jag saknade honom ofta. Min syster saknade i sin tur vår mamma, som också var mycket upptagen i sitt arbete som läkare och forskare. Å andra sidan hade vi bra barnflickor!

– Mina karriärmål var utstakade redan i vaggan. Jag uppnådde dem. Men för 20 år sedan hamnade jag i en livskris. Jag sadlade om och började skriva böcker. Det ångrar jag inte. Under den perioden av mitt liv fick jag ett närmare förhållande till min pappa.

Stefan Einhorn berättar att han var rökare under några år. Plötsligt kände han en liten knöl någonstans i svalget. Han bad sin pappa cancerforskaren att ta en titt på den.

”Förstadium till cancer” konstaterade pappan.

– Då slutade jag direkt att röka, säger Stefan Einhorn.

Men efteråt har han funderat på vad pappan egentligen såg? Han kanske ljög för att få slut på sonens rökande.

Så kommer han in på ämnet lögner. Enligt en utredning ljuger vi ungefär åtta gånger per dag.  De mest vanliga lögnerna är ”Tack jag mår bra”, ”Kul att se dig” och ”Hörde inte telefonen”.

Han är en god berättare Stefan Einhorn. Han äger publikens öra helt och hållet under sitt knappa timslånga föredrag.

Bland annat tar han upp problemet med att psykisk ohälsa ökar bland unga människor.

Vad beror det på? Tar vi för stort eller för litet ansvar för våra barn?

– Det har blivit skuldbelagt att överbeskydda sina barn, att vara curlingförälder. Men barn är olika. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara skadligt med curling, menar han.

Avslutningsvis berättar han att hans far skrev dagbok. Som viktigaste händelse år 1955 står det att han fick svenskt medborgarskap. Att sonen Stefan föddes samma år nämns inte.

– Men min bok är inte svartmålning. Jag känner ingen bitterhet mot min far. Och Pappan är den bästa bok jag har skrivit, konstaterar han.

– Läs den. Ni kommer att bli överraskade.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

Lock, Hop & Barrel Söderköping

Måndagar sommaren 2017
Bondens bokhylla
Författarsamtal

19 juni 2017
Stefan Einhorn

26 juni
Hannu Sarenström

3 juli
Anna Fredrisson

10 juli
Hanna Hellquist

17 juli
Karin Brunk Holmqvist

24 juli
Anders Roslund & Stefan Thunberg

31 juli
Kjell Westö samtalar med Mats Granberg

7 augusti
Marianne Rundström

LÄNKAR
Stefan Einhorn hemsida
Bondens bokhylla hemsida
Lock, Hop & Barrel Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.