• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Pangstart för Färgargårdens museum


Sikta! Eskilstuna skarpskyttekår sköt salut, ett skott i taget, när Färgargårdens museum återinvides.

 

Prova på 1800-talets sysslor och nöjen

 

NORRKÖPING Tillbaka till framtiden. Omkring år 1850 var Norrköping en livaktig stad där nästan allt kretsade kring Strömmen. Efter många år i malpåse återinvigdes Färgargården i veckan. Besökarna får både titta och prova på.

Det är äntligen dags för Norrköping att backa bandet till mitten av 1800-talet. Många har längtat efter att Färgargårdens museum ska öppna portarna igen. Ett museum som invigdes redan 1939 men som under många år inte varit i bruk. Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Olle Vikmång förklarar varför det tagit så lång tid.

– Det är av ekonomiska orsaker. I takt med att Norrköping växer känns det alltmer angeläget att Färgargårdens museum berättar sin historia.

Klockan 14 klippte Olle Vikmång bandet och förklarade Färgargårdens museum öppet. varpå en salut av Eskilstunas skarpskyttekår ljöd över Motala ström. Kungssången sjöngs och en dramatiserad rundvandring följde därefter i de olika byggnaderna. Jimmy Karlsson, som agerade Färgmästare, såg ståtlig ut i sina tidstypiska kläder.

 

Flora Marmefelt och Mohamed Alouabi
Tungt arbete. Flora Marmefelt och besökaren Mohamed Alouabi hjälptes åt att skura, och vrida ur, trasmattor.

 

Det är många som närvarar denna soliga dag och är nyfikna på vad som händer. En av dagens besökare, Mohamed Aloulabi, hjälpte Flora Marmefelt, som jobbar här under sommaren, med trasmatteskurning.

– Det är en vanlig syssla som kan pröva på i sommar. Här nere kan du även pröva på täljning, slunga band. Det finns även möjlighet att leka 1800-talslekar, berättar Flora Marmefelt.

Hela sommaren kommer man kunna delta i olika aktiviteter och temadagar såsom växtfärgning, smide, fotografi, och andra typer av hantverk.

© Text: Jesper Jaldeland
© Foto: Sven Åke Molund och Jesper Jaldeland

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/sets/72157682801865324

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

26 juni – 11 augusti 2017

Levande museum

Arr: Norrköpings stadsmuseum

Öppet 11 – 16 vardagar samt vissa helger
Prova på 1800-talets sysslor och nöjen
Visning/dramatiserad vandring kl 14
Färgning onsdagar och fredagar
Tisdagar andra hantverksaktiviteter

LÄNKAR
Färgargården Facebook
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.