• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fiffiga Finstilta förvecklingar i Arkösund (recension)


Arvtant. Faster Magda är väldigt pigg för sin ålder. För pigg.

 

Lokalproducerad havsnära fars

 

RECENSION/ NORRKÖPING Hur blir man av med en nära släkting? Faster Magda står i vägen för arvet som skulle behövas så väl. På Kvarnbergets topp ligger lantstället Solängen, åtminstone under två intensiva juliveckor. Arkösunds friluftsteater slår till med lokalproducerad havsnära fars,

I ett strålande solsken över Kvarnberget är det premiär för Arkösunds Friluftsteaters folklustspel, Finstilta förvecklingar. Det bjuds på en av sommarens höjdpunkter och är en välbesökt tillställning av publiken att döma, som blivit tradition med den 16:e uppsättningen i ordningen.

 

Finstilta förvecklingar
Sus och dus. Far och dotter Lenngren vet att uppskatta det goda i livet.

 

För regi och manus står Monika Sahlin som 2014 skrev pjäsen Fiskare Arons Dilemma. Årets pjäs innehåller det mesta. Handlingen utspelar sig på lantstället Solängen. Johannes Lenngren är en framgångsrik affärsman. Hans dotter Sophie som fortfarande bor hemma, lever gott i sus och dus. Sophie verkar, liksom sin far, mest intresserad av snabbvunnen rikedom. Nu är det nya tider och finanserna måste ses över.

– Någonting måste du väl kunna göra för att lätta upp situationen, frågar Sophie sin far.
– Har du inget lån att kräva igen eller något arv att hämta?

Alla i ensemblen har Arkösundsanknytning. I år är det många nya talanger med men även mer rutinerade förmågor. Några tidigare huvudrollsinnehavare har gett plats åt nya talanger som blommat ut. Debuterar på scen gör Yvonne Hellman och Håkan Wettergren.

Lars Lundin som varit aktiv på scen under alla tidigare föreställningar står i år för den genomtänkta scenografin. Björn Sahlin, vars roll som hantverkare övertygar, har även snickrat ihop musik och program.

Tant Magda äger lantstället Solängen med tillhörande trädgård och en vacker träbåt. Johannes faster, Magdalena, eller Magda som hon kallas, är en gammal men vital yogapraktiserande dam vars arv herr Lenngren gärna skulle lägga vantarna på.

Farida Fahmy som slog igenom på Kvarnberget förra året spelar huvudrollen Magdalena Appeltoft med stor inlevelse.

 

Finstilta förvecklingar
Insomnad. Men hur står det till med kära faster?

 

Eftersom Johannes är närmast levande släkting föds en tanke att på något sätt göra sig av med Magda för att få åtkomst till arvet. Nu börjar planer smidas! Hur gör man sig av med en människa på bästa sätt utan att det märks? Kanske genom nikotinförgiftat thé?

Magda har en advokat, Sara Palmgren och står familjen nära. Det är dock Saras bror, som också är advokat, Paul Palmgren, som har upprättat testamentet eftersom det annars kunde uppfattas som jäv.

I familjen Lenngren arbetar Hilja som hushållerska sedan tre år tillbaka med ursprung från Georgien. Hon har sökt asyl men ännu inte fått besked på sin ansökan. Hon drömmer om att finna lyckan i Sverige och utbilda sig till sjuksköterska.

Sångnumren som framförs är välskrivna och man känner igen melodierna såsom Elephant man, Halleluja, och Always look on the bright side of life.

Förvecklingarna i detta skådespel är många och skratten hörs lång väg från publiken allt eftersom högsommardagen övergår till kväll och den andra akten inleds.

Blir det något théparty med dödlig utgång? Vem har rätt till Magdas arv? Får hushållerskan Hilda stanna i Sverige och vad har hantverkaren Johansson med det hela att göra? Hur slutar Monika Sahlins välskrivna och sanslöst roliga fars?

Ja de frågorna låter jag vara obesvarade, men bäst är att göra som många andra gjorde denna fantastiska kväll – besök Kvarnberget i Arkösund och upplev föreställningen Finstilta Förvecklingar!

© Text och foto: Jesper Jaldeland

KVARNBERGET Arkösund

11 – 22 juli 2017 kl 19
Finstilta förvecklingar
Manus och regi: Monika Sahlin
Ljud, musik, program: Björn Sahlin
Scenografi: Lars Lundin
Prod: Arkösunds Friluftsteater

MEDVERKANDE
Johannes Lenngren – Jan ”Löken” Carlson
Sophie Lenngren – Malin Samuelsson
Magdalena Appeltoft – Farida Fahmy
Hilda Avidiani – Yvonne Hellmann
Johansson (bygdens hantverkare) – Björn Sahlin
Sara Palmgren – Pia Sundell
Paul Palmgren – Håkan Wettergren

LÄNKAR
Arkösunds friluftsteater hemsida Facebook
Teatern flyttar ut i sommarlänet 2017 listan Kultursidan.nu 2/6 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.