• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Edgards på Lagnö i Barbro Mellqvists vård

 

Kaffekvarn. Köket i Edgards hus på Lagnö ser ut som för hundra år sedan. Barbro Mellqvist, ansvarig för verksamheten på gården, visar runt.

 

Premiär för sommarens Musikkvällar

 

SANKT ANNA/SÖDERKÖPING Månsken över Ångermanälven. Taxi-Janne och Anders Axelsson stod för sommarens första musikkväll på Edgards. Barbro Mellqvist har tagit över ansvaret för Edgard Lagnströms gård, som också kallats Växeln.

Edgards lada på Lagnö var fullsatt när Taxi-Janne, alias Anders Johansson, drog igång med Månsken över Ångermanälven i torsdags. Han fick hjälp av Anders Axelsson och tillsammans bjöd de på sång, musik, och en del skrönor och berättelser. Det var premiär för sommarens Musikkvällar på Edgards på Lagnö.

 

"Taxi-Janne" Anders Johansson och Anders Axelsson lockade publik i ladan
Sommarens första Musikkväll. Ladan hos Edgards på Lagnö fylldes snabbt av entusiastiska lyssnare till Taxi-Janne och Anders Axelsson som drog igång med Månsken över Ångermanälven.

 

Ansvarig för verksamheten på Edgards på Lagnö är Barbro Mellqvist. Hon gick nyligen i pension från sin tjänst som näringslivssamordnare i Söderköpings kommun, där hon innan dess var kultursekreterare.

– Vad ska jag göra nu? Det var min tanke när jag pensionerades, säger Barbro Mellqvist.

– Då dök den här möjligheten upp som på beställning. Jag har förbundit mig att ansvara för verksamheten här på Edgards under de kommande fem åren. Det känns spännande.

Nästa år är det 100-årsjubileum. Huvudbyggnaden på Edgards gård byggdes 1918 av Emil Lagnström. Släkten Lagnström har funnits på Lagnö sedan 1800-talets början och det finns ännu ättlingar kvar. Under ett par år i början på 1900-talet drevs pensionat i huvudbyggnaden. De flesta gästerna var Norrköpingsbor som tillbringade somrarna i skärgården.

1926 blev huset säte för Sandens telefonväxel.  Emil Lagnström var föreståndare och hans dotter Anna växeltelefonist. Hon hade sitt sovrum bakom köket, så att hon skulle kunna ta emot samtal även om de kom på natten. Det finns många historier knutna till husets växeltid. Det säg att Edgards faster Anna kunde avbryta ett samtal som hon tyckte höll på lite väl länge med ett: ”Nu tycker jag ni har pratat tillräckligt”.

Växeln blev kvar i huset till 1963. Den utökades vartefter med flera telefonister, som har berättat hur primitivt det fungerade på den tiden. Någon värme fanns inte i huset, inte heller vatten eller avlopp. Telefonluren hängde i en krok i taket och telefonisterna satt på en pinnstol utan dyna. De tog även emot telegram, som de skrev ut för hand. Ännu finns det många äldre S:t Anna-bor som kallar Edgards hus för Växeln.

Så småningom ärvde Emils sonson Edgard gården och ägorna. Han var något av en enstöring, avskydde alla former av förändringar och lämnade sällan Lagnö. Edgard gifte sig aldrig och hade inga arvingar när han dog 2005 utan gården tillföll Allmänna arvsfonden. De ursprungliga möblerna skingrades.  Andra, tidsenliga möbler, har tillkommit vartefter.

 

Barbro Mellqvist på trappen till Edgards
Edgards hus på Lagnö står öppet för allmänheten under några sommarmånader. Barbro Mellqvist ser många möjligheter att utvidga verksamheten till en riktig turistattraktion.

 

Numera ägs gården av Söderköpings kommun som får förvalta den under förutsättning att den drivs som natur- och kulturreservat och att byggnader och omgivning hålls tillgängliga för allmänheten.

Naturälskare får sitt lystmäte i den vackra omgivningen. Där finns en lagom lång naturstig med stora chanser att få skåda hägrar, havsörnar, skarvar, sällsynta fjärilar m.m.

Barbro Mellqvist har många idéer om hur den här platsen ska kunna utvecklas. Själva boningshuset står öppet för allmänheten. Köket ser ut som för hundra år sedan. Luckan till telefonväxeln finns kvar i dörren till det som var telefonistens sovrum.

Edgards på Lagnö håller öppet under sommaren, från midsommar till mitten av augusti.

– Ett av husen på tomten kommer att fungera som turistinformation säger Barbro Mellqvist. Där serverar vi även kaffe och en enkel lunch, i möjligaste mån med lokala produkter. I bodarna säljer vi souvenirer och konst från utomstående och inhemska konstnärer.

I den stora ladan från 1840 blir det underhållning. Musikkvällen med populära duon Taxi-Janne och Anders Axelsson lockade ett 70-tal personer. Under S:t Anna-dagen kommande helg blir det skärgårdsloppis och Ragni Wåtz visar och säljer batik. Det blir också allsång och guidning.

– Guidningen kommer till största delen att skötas av Bosse Wastesson som kan det mesta i fråga om fakta och skrönor från trakten, säger Barbro Mellqvist.

 

Stolar på utställning
Varför är inte våra stolar anpassade efter våra kroppar? Underliga och förunderliga stolar visas i sommarens utställning i Edgards hus på Lagnö av Madam snickeri och restaurering på Ormestorp.

 

Små och annorlunda trästolar. I ett av rummen i det stora huset visas en utställning som egentligen är värd en egen presentation. Där visar Madam snickeri & restaurering i Ormestorp en samling udda stolar.

”De flesta stolar är gjorda för en standardkropp. Tänk om stolar sågades och kapades och byggdes så att var och en finge en stol som passar just den egna kroppen.”

Det går inte att beskriva alla fantasifulla stolskapelser. Måste ses, som man brukar säga.

I det som under den här sommaren är stolarnas utställningsrum kan Barbro Mellqvist tänka sig flera andra och olika former av utställningar under kommande somrar.

– Det här är ju min första sommar. Jag prövar mig fram. Det finns mängder av möjligheter, menar hon.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

EDGARDS PÅ LAGNÖ, Sankt Anna, Söderköping

Sommaren 2017
Utställning, evenemang
Ansvarig: Barbro Mellqvist

JULI

1/7 Bokprat med sång
Ulrika Malmberg

8/7 författarbesök
Stina Nilsson Bassell och Marie-Louise Kristensson

13/7 Musikkväll
Taxi-Janne” Anders Johansson och Anders Axelsson

22/7

Sankt Anna-dagen
Skärgårdsloppis, guidning, Allsång för barn

25/7
Guidning

28/7 Musikkväll
Blå häst

29/7 Barnteater
Sagostund och pyssel
Vilket väder!
med teater Fenix

AUGUSTI

5/8 Allsångskväll
HAGA49’ers

10/8 Utomhusbio
Espholm
av
Sune Johansson och Marianne Wik

26/8
Forneldarnas natt
Tal, diktläsning och musik
Arr: Sankt Anna hembygdsförening

SEPTEMBER

2 – 3 /9 Berättarteater
Möt Britta-Cajsa på fattigstugan
med Marianne Bokblad

LÄNKAR
Edgards på Lagnö hemsida  Facebook

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.