• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ungt vuxenliv Innan ankorna drunknar (recension)


Innan ankorna drunknar av Ivana Vukadinovic.

 

Vad är lust och vad är ägande?

 

RECENSION/LITTERATUR Redan första misstaget blir fel. Zandras otrohetsaffär, som var tänkt att ge skrivinspiration, skapar bara ångest och ånger. Ivana Vukadinovic har skrivit en bra debutroman om unga vuxna i vår samtid.

Huvudpersonen, 18-åriga Zandra, flyger till New York för att få skrivinspiration och gör ett medvetet otrohetsmisstag. Utmärkt het puls och ånger. Hemma i Linköping vävs hon in i anorexians kväljande garn och försöker samtidigt finna sin yrkesidentitet.

Därtill minnena av den riktiga kärleken som hon trasat sönder: ”Hur du viskade att det är något speciellt med himlen i augusti, och höll om mig på en kall sensommarsten. Hur skuggorna blev långa och solen brann och hur vi lovade att vi skulle dö för varandra.”

Min känsla är att Innan ankorna drunknar i första hand riktar sig till läsare i 20-35-årsåldern, även om jag själv också har behållning av flera tankegångar. Jag uppskattar att få reflektera runt Zandras samboförhållande. Deras unga liv i form av hundägande, dataspel, tjafs om vem som tagit tvättstugan och ensamhet i tvåsamheten blir påtagligt som ett skavsår på lång sommarväg.

Parets samliv är knappast romantiskt utan har inslag av förnedrande och huttrande porr. Vem äger din sexualitet och för vem ligger du? Vad är lust och vad är ägande? Vad hände med kärleken och spänningen i att först hålla någon i hand? Långsamheten och väntan?
I vår nutid är sex ibland inte längre bort än en mening eller en bild till någon på nätet. Vad gör det med våra själar?

Boken utspelar sig också på en nyhetsredaktion där Zandra har praktik och utvecklar sitt fotograferande. Handledaren är småbarnsmamman och journalisten Tanja som styrs av att lägga ut bilder på facebook med rätt text till. Tankegångarna här är högst intressanta och skapar igenkännande. Hur ska vi skapa god balans mellan internet och verkligheten?

Innan ankorna drunknar är överlag en mycket god debutbok med frågor som stannar kvar bakom ögonen. Språket är dessutom smart; verkligt och vackert. Verben är utvalda med sockertång för att variera och passa. Personerna känns som om de vore med mig i köket. Med anorexian ständigt under bordet.

Om jag ska försöka ge någon utvecklande återkoppling framåt inför nästa bok, som jag hoppas kommer, så är det att spurta ända in i mål. Det blir aningen repetitivt framåt slutet. Kanske hade en anka ändå på något sätt behövt drunkna.

Författaren Ivana Vukadinovic är frilansjournalist och bor i Linköping. Hon är född 1985 och Innan ankorna drunknar är hennes debutroman.

© Text: Eva Moberg

ROMAN

Innan ankorna drunknar

Ivana Vukadinovic

Whip Media 2017
Tryckt bok, e-bok

LÄNKAR
Whip Media hemsida Innan ankorna drunknar

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.