• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Messiahs skrattfyllda ståupp på Arbis (recension)


Tillrättaläggande. Messiah Hallberg talar om ett paradigmskifte inom stand up comedy, från att roasta kollegorna till att vilja kamma hem FN-pris.

 

Absolut värt att frigöra endorfiner med

 

RECENSION/NORRKÖPING Missförstådd profet. Efter en hyllad turnépremiär i Linköping tog Messiah Hallberg skrattet vidare till Arbis. Supporten Sandra Ilar satte en hård ram.

Han har varit med i bland annat Parlamentet och Let’s Dance. Det senare mest för att hans barn älskar programmet – och för att han har så låg självkänsla att han lätt låter sig övertalas med smicker, säger han.

Messiah Hallbergs nya ståuppföreställning drog fullt hus på L’Orient i Linköping, och även till Arbis i Norrköping, kvällen efter premiären, kom över 200 personer.

 

Sandra Ilar
På. Sandra Ilar kan skoja både om andra och sig själv. Men hon skulle kanske vinna på att tona ner den skrikiga stilen då och då.

 

Klockan 20:12 släcks lamporna. Förväntningarna stiger. Nu kommer han. Trodde jag ja, istället möts vi av förkomikern Sandra Ilar.

Kul med en tjej, hinner jag tänka, innan jag blir kritisk. Inte kan jag nöja mig med att hon är kvinna! Skämt om att få säga mongo är inte min kopp av te. Men Ilar presenterar också sig själv som ”ett ännu större svin än Messiah Hallberg”, så hon sätter en hård ram redan inledningsvis.

Och nog kan hon skoja om sig själv också. Som att en psykologutredning pekar mot att hon har både ADHD och autism, och är väldigt smart – men ändå inte lyckas göra något vettigt av det.

Lite undrar jag om diagnoserna påverkar henne att ständigt cirkulera på scenen, som ett tvångsmässigt tics. Det stressar mig lite, för jag upplever henne som nervös. Troligen skulle den skrikiga stilen bli mer effektfull om den då och då tonades ned. Sandra Ilar gör mig nyfiken, men vinner bara andras skratt, inte mitt.

Å andra sidan, jag får en flashback. 00-tal, hemma hos en kille. Han sätter på en standup-dvd och skrattar högljutt. Jag ler ansträngt. Han lägger armen om mig. Skrattar igen. Snubbe efter snubbe fyller tv-scenen, och jag undrar om jag saknar humor.

 

Messiah Hallberg
I nytt ljus. Messiah Hallberg driver med sig själv och sina svagheter. Samtidigt ger han perspektiv på större samhällsfrågor.

 

Efter ett tag med Messiah Hallberg på Arbis scen kommer jag dock på mig själv med att skratta. Och inte ett sådant där artigt fnitter, utan jag skrattar på riktigt. Spontant. Avslappnat. Härligt.

Messiah Hallberg har visserligen också ett lite störigt, monotont scenspråk – men han känns trygg där han står, och har en snabbare tunga än kropp.

Manus rör sig hastigt mellan olika ämnen. Övergångarna är smidiga, trots olikheterna mellan sakerna som tas upp.

Linköpings Samir Badran jämförs med Norrköpings Joakim ”Jockiboi” Lundell. Hånet är träffsäkert, men ändå kärleksfullt. Gigets namn ”Den missförstådde profeten” verkar delvis taget av att Badran envist kallat komikern Messias istället för Messiah, samtidigt som hans ögon snurrat sådär överbelastat som bara hans kan när han tänker.

Hallberg talar också om ett slags paradigmskifte inom stand up comedy. Förut skulle det ”roastas” (man sågade varandra inför publik, för att få folk att skratta) men nu är det snarare FN-pris som gäller, som exempelvis kollegan Soran Ismail kammat hem.

Den missförstådde profeten är ett sätt för Messiah Hallberg att visa sig i ett nytt ljus. Han driver med sin egen girighet, sin småsinthet och sin vana att bara umgås med andra svenskar lika honom själv.

Samtidigt ger han perspektiv på större samhällsfrågor – och jag tror att han nu lyckas bredda sin publik. Det här är tillgängligt, aktuellt och absolut värt att frigöra endorfiner med.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Melinda Reyes Hiltunen och Carl Adam Tillberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBIS Norrköping

7 september 2017
Messiah – Den missförstådde profeten
Ståuppkomedi
Messiah Hallberg
Förkomiker: Sandra Ilar

13 oktober
En väldigt sen kväll med AMK
Marcus Berggren, Simon Gärdenfors, Anton Magnusson & Johannes Finnlaugsson

LÄNKAR
Messiah Hallberg hemsida Facebook
Sandra Ilar podcast
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.