• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Premiär för Krossade drömmar i Finspång


Vänskap. Lennie och George drömmer om en egen gård, där de kan rå sig själva. I rollerna Dag Swanö och Christer Karlsson.

 

”Är det rätt att ta livet av någon?”

 

FINSPÅNG Tänk dig att sitta med i en amerikansk jury. En man har dödat sin vän, av barmhärtighet, och nu står han till svars för mordet. Ingbritt Swanö Wiklander vill gå djupare i dramatiken med Teatersalongen som uruppför Krossade drömmar på Kulturhuset.

– Jag föreställer mig att publiken är juryn, berättar Ingbritt Swanö Wiklander, som skrivit den fristående fortsättningen på John Steinbecks roman Möss och människor.

Möss och människor handlar om vännerna George och Lennie, fattiga arbetare i Kalifornien under depressionens 1930-tal. Lennie är stark som en oxe men, som George säger, inte riktigt klar i huvudet. I John Steinbecks roman leder Lennies styrka i kombination med hans kärlek till det som är mjukt till en växande tragedi, en mus dör, en hundvalp och till slut en kvinna. Boken har både blivit filmad och dramatiserad, bland annat satts upp på Dramaten flera gånger.

 

Krossade drömmar – Ingbritt Swanö Wiklander och Jenny Reif
Ramhandling. Ingbritt Swanö Wiklander spelar själv domaren medan Jenny Reif spelar åklagarens roll.

 

– Hade inte George tagit livet av Lennie så hade mobben lynchat honom. Min frågeställning är om det är rätt att ta livet av någon, fortsätter Ingbritt.

Krossade drömmar använder sig av flera nivåer. Rättegångens ramberättelse, tillbakablickar på scenen och dessutom filmade partier.

Teatersalongen är nästa projekt för Ingbritt Swanö Wiklander. Under många år ledde hon det konstnärliga arbetet med Gruvspelet i Hällestad, nyskrivna bygdespel på historisk botten. Ett väloljat maskineri bussade hundratals teaterbesökare på smala vägar till Gruvstugan bortom kyrkbyn. På scenen stod en stor amatörgrupp, barn och vuxna, som spelade i ur och skur. 2015 spelades sista gruvspelet, Värvarna. Sedan var det dags för uppbrott.

– Jag ville arbeta i mindre format och med enbart vuxna skådespelare, säger Ingbritt som medger att det är skönt att vara inomhus och oberoende av vädret.

Främst handlar det om att sätta texten och dramatiken i centrum. Hon talar om brittiske dramatikern Harold Pinter, som fick Nobelpriset i litteratur 2005.

– Frågor som berör! Små enaktare. Det finns säkert mer att hitta, säger Ingbritt som själv skrivit manuset till Krossade drömmar.

 

Krossade drömmar – Dag Swanö, Christer Karlsson och Anna Johansson
Tillbakablick. Scen efter scen rullas upp under rättegången. I rollerna Dag Swanö, Christer Karlsson och Anna Johansson.

 

Egentligen skulle Krossade drömmar haft premiär för ett år sedan. Idén väcktes i samband med nyårsrevyn i Finspång 2016, där maken Dag Swanö medverkade, och Ingbritt kallades in som regissör.

– Jag började diskutera med Christer Karlsson i revyn: ”Det skulle vara spännande att göra Möss och människor med dig och Dag”, minns Ingbritt Swanö Wiklander.

Hon började spåna, läste John Steinbecks roman och skrev manus. Presumtiva skådespelare tillfrågades och repetitionerna drog igång. Men sjukdom kom emellan. Ensemblen valde att göra en annan uppsättning, i det lilla formatet.

Teatersalongen, så heter amatörteaterföreningen, återupptog upp repetitionerna för en dryg månad sedan. Christer Karlsson spelar George och Dag Swanö är Lennie, just som regissören ville.

Dags för juryn att bänka sig för Krossade drömmar. Domaren som leder förhandlingarna heter Ingbritt Swanö Wiklander.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Tony Oldenburg

BILDSPEL  – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Krossade drömmar – ljus – Ola Palmqvist

GALAXEN, KULTURHUSET Finspång

17 & 29 september, 1 oktober 2017
Krossade drömmar
Fri fortsättning på John Steinbecks roman Möss och människor

Manus & regi: Ingbritt Swanö Wiklander
Scenografi: Håkan Jegestad
Kostym: Anna Lejon
Ljus: Ola Palmqvist

Foto/film: Tony Oldenburg
Smink: Anna Johansson
Musik: Dag Swanö

Prod: Teatersalongen

SKÅDESPELARE
George Milton — Christer Karlsson
Lennie Small — Dag Swanö
Candy Johnson — Jimmy Thunlind

Curley Andersen — Glenn Pettersson
Clare Andersen — Anna Johansson
Åklagare — Jenny Reif
Domare — Ingbritt Swanö Wiklander
På film:
Slim Wallis — Torbjörn Jansson
Förhörsledare — Anna Lejon

LÄNKAR
Möss och människor Wikipedia
Teatersalongen Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Premiär för Krossade drömmar i Finspång

  1. Pingback: AFA Research: Jimmy Thunlind – Ännu en skribent på Nordfront avslöjad - Antifa Today