• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Åsa Moberg om Livet och litteraturen


Ikon. Åsa Moberg gästade Norrköpings Stadsbibliotek  20 september. Därmed inleddes Götabibliotekens projekt Litteraturscen Östergötland.

 

Ett samtidsdokument för eftervärlden

 

NORRKÖPING Sorterade minnen. Författaren Åsa Moberg skriver och reflekterar om och om igen över livet. Hennes senaste bok har också fått just den titeln, Livet. Sent i september var hon först ut i Götabibliotekens nya projekt Litteraturscen Östergötland, som inleddes på Norrköpings stadsbibliotek.

Projektansvarige Mats Granberg, tidigare kulturredaktör vid Norrköpings Tidningar, samtalar om livets och tidens väsentligheter med författare och andra, runt om i Östergötland.

Åsa Moberg är en erkänd författare med en rad böcker på sin meritlista. Hon inledde karriären 20 år gammal som krönikör på Aftonbladet och hade även en spalt på Veckorevyn. Bara det är nog så imponerande men Åsa blev också känd för sina starka åsikter, och väckte även motstånd. Senaste boken Livet är återigen skriven ur ett självbiografiskt perspektiv.

 

Åsa Moberg
Urval. Litteratursamtalet berör stora delar av Åsa Mobergs författarskap som reflekterar över hennes egna erfarenheter i samtiden. Född 1947 stod hon mitt i 1968 års förändringar.

 

I samtalet på Norrköpings Stadsbibliotek, som leds av Mats Granberg från regionala projektet Litteraturscen Östergötland, träder en varm kvinna fram. Först lite återhållsamt men efter en stund börjar humor och värme visa sig.

Det märks att vissa ämnen berör henne mer än andra, Simone de Beauvoir och hennes make Jean Paul Sartre är förebilder som betytt mycket för Åsa Moberg, både som person men också som författare. När de Beauvoirs bok Mandarinerna kommer på tal blir Åsa så rörd att tårar rinner, för att boken är så vacker. Den känslan har jag haft många gånger själv och det är sådana där ögonblick som man är tacksam för.

Tidigare har jag nästan haft en ikonisk rädsla för Åsa Moberg. Men jag upptäcker att hon är en varm kvinna som inte alltid haft ett så lätt liv. Det som fångar mig är att hon inte alls är intresserad av något flärdfullt utan vill leva sitt liv i det enkla.

Livet skrevs inte i kronologisk ordning. Hon fick sortera i vilken ordning bitarna skulle komma samt vad som skulle vara en bra början och ett slut.

– Jag vet ju inte vad slutet på mitt liv är, det är något som ingen av oss kan veta utan vi vet bara vad som varit fram till just denna stund här och nu, förklarar Åsa Moberg.

Själv tror hon att hennes böcker sålt bra på grund av igenkänningsfaktorn. Hon har öppet skrivit om rätt trassliga relationer med sina föräldrar, det ansågs inte helt korrekt att leva tillsammans med en betydligt äldre man. Hon har skrivit ur eget perspektiv om ämnen som berör många. Psykisk ohälsa togs upp i Adams bok, ett stort samhällsproblem men fortfarande så tabu. Är man sjuk ska det synas annars är det bara något konstigt påhitt.

 

Mats Granberg samtalar med Åsa Moberg
Påläst. Litteraturscen Östergötlands Mats Granberg är en samtalspartner som lockar fram intressanta berättelser ur de författare han intervjuar.

 

Litteratur är fortfarande viktig i vårt uppkopplade samhälle. Jag håller på Åsas linje, att litteratur är viktigt, inte bara för att det är skönt att fly in i en annan värld när ens eget vardagsliv känns trist. Utan för att litteratur utvecklar läsarens eget språk, ordförrådet blir större. Och en text kan i sitt sammanhang visa varför något ser ut som det gör just här och nu. Det blir mer en bara en berättelse, det blir ett samtidsdokument för eftervärlden.

Åsa Moberg berättar hur hon tycker det är svårt att använda ordet ”jag”. Skolan lärde ut att för många ”jag” i en text blir egocentriskt. Nu kommer hon över det hindret efter att ha hittat en ny favoritförfattare i Karl-Ove Knausgård, som skriver med många jag och utan interpunktion. Lite som James Joyce men mera lättåtkomlig.

– Om man vill förändra något så är prat det enda som kan åstadkomma den förändringen. Kommunikation är det som för oss framåt på ett fredligt sätt, avslutar Åsa Moberg.

Det var ett varmt och humoristiskt möte med Åsa Moberg. Lusten att läsa Beauvoir och Knausgård är det som jag tar med mig från detta författarmöte.

© Text: Christina Wernersson

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

20 september 2017
Livet med Åsa Moberg
Författarsamtal med Mats Granberg
Arr: Litteraturscen Östergötland

LITTERATURSCEN ÖSTERGÖTLAND urval

26 oktober kl 18, HÖRSALEN
Vid glömskans rand
Sergej Lebedev, rysk författare

31 oktober kl 18 FINSPÅNGS BIBLIOTEK
Inte bara Stålmannen
Nina Hemmingsson, serieskapare och satirtecknare

6 november 18.00 NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEK
Karin Boyes liv och litteratur
Professor Johan Svedjedal och Pia-Kristina Garde

23 november kl 18 NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEK
Kell Westö och Den svavelgula himlen

5 december kl 18 FINSPÅNGS BIBLIOTEK
Ölandssången med Tove Folkesson

LÄNKAR
Åsa Moberg Wikipedia Livet
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Åsa Moberg om Livet och litteraturen

  1. Pingback: Sergej Lebedev om Gulagvakten i Hörsalen – KULTURSIDAN.nu