• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Det blir bättre! i värmen i Skärblacka FH (recension)


Sopransax och bas. Erik Winqvist och Tobias Grenholm spelade i Skärblacka Folkets Hus på fredagskvällen.

 

Artisterna satte sig hos publiken i pausen

 

RECENSION/ SKÄRBLACKA/NORRKÖPING Han kan inte sjunga men Erik Winqvist gör det ändå. Nostalgiprogrammen som gör omtag i låtlistorna tar sig framåt i tiden. Föreställningen Det blir bättre! som gavs i Skärblacka Folkets hus i samarbete med Riksteaterföreningen KariN på fredagen lyfte låtar från Gyllene tider till Thomas Stenström.

Vi var ett åttiotal personer som samlats i Skärblacka Folkets Hus denna lite kyliga, blåsiga höstkväll. Det kändes skönt att komma in i värmen. På programmet stod musikteaterföreställningen ”Det blir bättre”, framförd av Erik Winqvist (saxofon och sång), Erik Mjörnell (gitarr och sång) och Tobias Grenholm (kontrabas, trumpet och sång).

Först ut på scenen var musikerna Erik och Tobias. Efter en lite suggestiv inledning gör Eriks Winqvist entré. På ett dramatiskt sätt framfördes artisten Thomas Stenströms text:

Slå mig hårt i ansiktet så får jag känna att jag lever

Skjut mig här och nu för nu kan jag dö

Du får göra vad du vill

Får göra allt och lite till

Du får göra vad du vill med mig ikväll

Erik Winqvist är en musicerande skådespelare. Hans oförmåga att begränsa sin sång till en bestämd tonart lyckas han nästan dölja helt genom att med stor dramatik framställa varje enskild sång mer som recitativ. Att göra så är bara möjligt tack vare de två stadiga musikerna, gitarristen Erik Mjörnell och basisten Tobias Grenholm, som ser till att hålla varje nummer kvar på banan.

Efter öppningsnumret får vi en tillbakablick på tidiga Gyllene Tider och Flickorna på TV2, en reggaeinfluerad låt från 1979 som egentligen var B-sida till Himmel No 7 som övergick till Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly. Här var det nu dags för ett första försök till publikmedverkan. Lite tveksamt mumlade vi med några gånger.

 

Erik Mjörnell
Stadig gitarrist. Erik Mjörnell bidrog också till den varma stämningen.

 

Erik Mjörnell och Tobias Grenholm spelar ett stycke musik som hyllar bluesgitarristen Elmore James följt av en blues på en resonator-gitarr (dobro), stämd i ett öppet ackord för att kunna spela ”slide” (dra med en flaskhals eller ett stål utmed strängarna för en s.k. hawaii-effekt).

”Tycker ni om schlagers?” Frågan slungades rakt ut till publiken. Det finns nog en melodi, en schlager, för de allra flesta. Alla har vi väl någon favorit? Den vi nu fick höra, Carolas Det regnar i Stockholm av Lasse Holm/Ingela Forsman, har jag själv varma minnen från. Den bygger rent musikaliskt på många små knep för att skapa effekter.

Föreställningen var uppdelad i två delar med en paus på cirka 25 minuter mellan akterna. Vi åt paj, som var jättegod, och drack kaffe. Stämningen hos publiken var precis så där bra som den blir när de flesta känner varandra och pratar kors och tvärs. Artisterna kom också och satte sig och samtalade lite med oss.

Den andra delen var i stort som den första, bara låtarna som skiftade. Ugglas Trubaduren, Uno Svenningssons Under ytan.

Innan jag kom till Folkets Hus funderade jag på varför man gör en sådan här föreställning. Efter den första informationen jag hade trodde jag det var ett antal svenska populära låtar som skulle framföras rakt upp och ner. Riktigt så blev det inte. Det fanns ett budskap, kanske inget världsomvälvande, men ändå. Vi måste försöka tro att det blir bättre. Det gäller allt och alla.

För min egen del hoppas jag t ex att det blir bättre när det gäller min kamera. Efter att ha försökt med olika metoder för att slippa blixt kunde jag bara konstatera att varenda bild var oanvändbar. Först hemma igen hittade jag en inställning som nog hade fungerat. Känns bara så är lagom kul. Speciellt som jag vet att det verkligen behövdes bilder. Men så är det här i livet. Det är alltid sämre innan det blir bättre…

© Text: Björn Eriksson

© Pressfoto: Samuel Andersson, Winkir

FOLKETS HUS Skärblacka

6 oktober 2017
Det blir bättre! – en resa genom modern svensk populärmusik
Erik Winqvist, Erik Mjörnell och Tobias Grenholm
Arr: Riksteaterföreningen KariN och Skärblacka FH

LÄNKAR
Winkir hemsida
Skärblacka Folkets Hus hemsida
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Fordringsägare i Hörsalen med KariN recension Kultursidan.nu 23/9 2017
KariN söker nya scener och ny publik reportage Kultursidan.nu 4/9 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.