• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Varm premiär med Gulaschs Du & Jag (recension)


Du & Jag. Multimusikanterna i Gulasch bjöd in till ett varmt och vänligt sångkalas med ballonger, vimplar, burkar.

 

”Ni stannar väl på mitt sångkalas?”

 

RECENSION/NORRKÖPING – Såg ni alla ballongerna där ute? När Sanna bjuder in till sångkalas kan alla vara med och sjunga fast sångerna är så nya att en hittas på direkt. Musikteater Gulaschs Du & Jag rymmer musik, känslor och barnens egna tankar.

Festen börjar faktiskt redan i foajén. Där hänger fullt med ballonger och roligast är de prickiga. Inne i 2:a kammaren blir det fler ballonger, och burkar, för såna gillar Sanna.

Vi får veta att hon träffat många barn och pratat med dem om ”lite roliga saker och lite konstiga saker”.

 

Du & Jag
Fina ord. Publiken ger sitt bidrag till föreställningen. Orden de skrivit på lapparna hängs upp som färgglada vimplar. Sedan blir det en sång.

 

– Ni stannar väl och är med på mitt sångkalas, frågar Sanna Andersson publiken. Jag har bjudit in två till, Strängen och Stråken.

Strängen, det är Hans Bigestans, medan Stråken är Kenneth Höglind. Strängen har en present med sig, men Sanna får inte öppna den genast utan måste vänta.

– Jag träffade en tjej därute som tyckte det var jättetråkigt att vänta, säger Strängen. Tycker ni också att det är tråkigt att vänta?

Publiken svarar något mumlande medan Sanna, Strängen och Stråken förbereder sig för första låten. Tempot är lugnt och refrängen mellan verserna är lätt och vi bjuds snart att hänga med. Kan du komma, komma nu? sjunger vi, om och om igen.

Sångkalaset byggs av just sådana små bitar. Ett efter ett betas angelägna ämnen av, som Rädsla, Kärlek, och Roliga saker. Det blir sånger av allt och publiken bjuds ofta in med frågor och refränger.

Musikteater Gulaschs tre multimusikanter växlar om med instrumenten och sjunger fint i stämmor. Det är lågmält med akustiska instrument plus en synth.

 

Du & Jag
Spöklikt. Skuggor, spindlar och läskigheter i monsterlåten.

 

Låtarna är omväxlande i lite olika stil, framför allt är de lätta att sjunga med i. Vi till och med minirappar, halva publiken får säga ”Lego Nexo Knights”, andra halvan svarar ”Subway Surf”. Imponerande är när de tre improviserar fram en låt som bygger på ord de just fått från publiken.

Bada
Det är trevligt
Och gå på Pride
Med lite lego
I naturen.

Den lär vi oss också. ”Fina ord”, tycker Strängen och snart får vi lära oss Moster Annas ord som hon tog till i stället för att svära fula ord. ”Järnspikar” är ett.

– Jag kan stå i en mörk garderob en hel dag. Men när sänglampan släcks, det är det mörkret jag är rädd för, återberättar Sanna ett barns avslöjande.

– Åh, jäklar, hörs en ung medkännande publikröst.

Bäst av allt? Kanske – att kittlas?

– Killa under armen. Killa under foten. Vad jag killar bra!

Aldrig har en teatersalong killat så varmt och kärleksfullt som föräldrarna och barnen på Musikteater Gulaschs premiär.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Du & Jag

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

8 oktober 2017
Du & Jag
Barnmusikteater för 4–9 år
Manus & regi: Ann-Christine Manusson
Scenografi: Annika Arnell
Musik och medverkan: Sanna Andersson, Kenneth Höglind och Hans Bigestans
Prod: Musikteater Gulasch

LÄNKAR
Musikteater Gulasch hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Du & Jag är Barnkammarens höstpremiär reportage Kultursidan.nu 23/9 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.