• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ida Cederbergs fotografier på Konstforum


Idéfotograf. Ida Cederberg öppnar sig för platsens inspiration.

 

Glada hopp och stilla förtvivlan

 

– Jag tycker om att uttrycka mig och mina känslor. Säger Ida Cederberg som ställer ut sina fotografier i färg och svartvitt i Konstforums Studio.

Den unga fotografen, född 1989, kommer från Skåne och utbildade sig vid Fotoskolan i Gamleby 2009-2010. Sedan dess har hon hunnit med ett par tre utställningar i Kristianstad, hemstaden Helsingborg och Malmö. Utställningen tvekande tyngdkraft lånar några bilder från miljöerna i och utanför Gamleby men är för övrigt från Helsingborg.

Tvekande tyngdkraft  – att falla eller inte falla är en underfundig titel som rymmer både glada språng (ska gravitationen släppa taget och låta henne flyga vidare uppåt?) och stila förtvivlan (ensam i det tomma rummet). Idéerna uppstår när fotografen möter platser som förmedlar en känsla.

– Jag ser att här passar det in.

I utställningens programförklaring skriver fotografen om gränsen mellan lek och allvar. Fotografierna ger ett spontant och lekfullt intryck som om de är tagna i stunden, men så enkelt är det inte. Ida Cederberg använder nämligen sig själv som fotomodell även om hon menar att personen på bilden skulle kunna vara vem som helst. Självporträtt är det inte heller, det är sällan ansiktet kommer riktigt nära, ibland ser vi bara ryggen.

– Jag trivs med att resultatet bara beror på mig. Och det skulle vara konstigt att uttrycka mina känslor och idéer med någon annan.

Bildens idé ska kombineras med otaliga val när plats och uttryck bestämts: kläder, kroppshållning och förstås val av tid på dagen, objektiv, inställningar, vinkel och avstånd, för att nämna några. Och hinna ställa sig i position medan självutlösaren tickar fram.

– Jag kanske tar tio bilder.

Om hon nöjer sig med så få försök har hon tur riktigt ofta. En del bilder uttrycker ren lekfullhet, andra sorg. Åter andra är mer gåtfulla, som en där skuggan tycks gå uppför en trappa när hon själv hänger utanför den/hoppar från den. Alla bilder når inte hela vägen, det känns som ett oavsiktligt avstånd mellan idé och resultat.

Kanske bästa bilden är den där hon står på fundamentet mellan ett brospanns bärande pelare. Ena benet lyft, som om hon just hejdat sig. Blicken fångar en överraskande djup avgrund. Kjolen fladdrar.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • STUDION KONSTFORUM Norrköping
  • 27 november – 11 december 2011
    Tvekande tyngdkraft
    Ida Cederberg
    Fotograf

LÄNKAR
Konstforum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.