• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Globala mål för Norrköping Filmfestival


120 BPM. Prisvinnande spelfilm om hiv/aids-aktivisters kamp i Paris  under tidigt 1990-tal för att lyfta frågan till politikernas bord, allmänhetens kännedom och en kärlekshistoria – allt i ett.

 

”Filmerna som gallrades bort fick Stockholm ta”

 

NORRKÖPING Bra film hela veckan. Norrköpings Filmfestival visar 30 filmer från hela världen plus nio kortfilmer från Östergötland. Årets tema är FN:s Globala mål. Uppmärksammade filmskapare gästar festivalen och publiken kan få se en äkta Guldpalm från Cannes.

Filmföreningen Flimmer anordnar Norrköping Filmfestival för 19:onde året i rad. 22 till 28 november visas ett brett utbud av alternativa filmer från hela världen med teman som rör bland annat jämlikhet, integration och hbtq-frågor.

Inleder gör filmen Steg för Steg av Grand Corps Malade och Mehdi Idir. Filmen är baserad på poetry slam-artistens bästsäljarroman Patients och har redan gjort succé i Frankrike med över en miljon besökare på bara tre veckor. En film om återfödelse med budskapet att vi inte läker ensamma.

Sedan följer filmvisningar varje dag i sex dagar, på Cnema, med besök av regissörer, producenter och så hedersgästen Sven Wollter i en intervju om hans liv och karriär.

 

Efter Inez
Sorg och saknad. Långfilmsdokumentären Efter Inez om föräldrar vars barn dör före förlossningen. Filmaren Karin Ekberg gästar Filmfestivalen.

 

– Vi har under hela tiden haft som mål att ha en jämlik representation mellan kvinnor och män bland filmskaparna. I år kan vi äntligen säga att vi kommit dit, säger Anders Grentzelius, verksamhetsledare på filmföreningen Flimmer som arrangerar filmfestivalen.

Urvalet till filmerna har gjorts i flera steg. Kvoteringar vad gäller kön och innehåll har gjorts i den första, insamlande processen. Filmfestivalen riktar sig till personer i alla åldrar som är nyfikna på och gillar alternativ film. Filmerna kommer från alla delar av världen och årets tema är de 17 globala målen satta av FN.

– Viktigt var att skrota alla kategoriseringar efter att det första urvalet hade gjorts. För oss var det viktigt att ha hbtq-frågor, integration, jämlikhet och så vidare som en förutsättning. Men en kärlekshistoria om två personer av samma kön är just det, en kärlekshistoria. Inte en hbtq-berättelse. Det gör vi för att vi tror att kategoriseringar och stereotyper ytterligare kan segregera och generalisera, understryker Marlene Lindhal, som är programansvarig för festivalen.

Den andra gallringen görs därför med en panel av filmtittare i åldrarna 20-65+, som valts för sitt stora intresse för alternativ film. Marlene Lindhal framhåller vikten av panelen, som ska garantera att kvaliteten inte blir lidande. De vill sträva ifrån fördomen att vissa filmer tas med endast för att filmskaparna är kvinnliga, eller hbtq-personer.

– Panelen blir som en mikrorepresentationen av den riktiga publiken, kommenterar Marlene Lindahl.

 

 

Anders Grenzelius och Marlene Lindahl
Filmälskare. Anders Grenzelius, verksamhetsledare för Flimmer, och Marlene Lindahl, som är programansvarig för Norrköping Filmfestival.

 

När det gäller kulturell bredd har arbetet oftast varit tungt för att hitta filmer som inte kommer från svenska distributörer.

– Att välja filmer från svenska distributörer hade kanske varit enklare, processen för att hitta internationella filmer kan vara långdragen och dyr. Men det är värt det, många av filmerna som visas på filmfestivalen kommer aldrig att visas i Sverige igen. Det är kanske kaxigt att säga, men vi har ett riktigt bra program som vi kan luta oss mot. De filmer som gallrades bort fick Stockholm ta, säger Marlene.

Det är just därför besökarna behöver köpa personliga festivalband. Avtalen med filmdistributörerna innebär att filmvisningarna endast är till för filmföreningen Flimmer. Festivalbanden fungerar som ett medlemskap. Anders skämtar om att det skapar en intressant exklusivitet.

Förutom långfilmerna visas även regionala kortfilmer som förfilmer till långfilmerna, ett koncept som är nytt för i år. Östergötland har många fantastiska filmskapare och det ville filmföreningen lyfta.

– Fokus ligger precis som med långfilmerna på kvalitet. Det viktiga är inte att det är amatörfilmare som gjort dem, utan att det är riktigt bra filmer, säger Marlene Lindahl.
För att hitta filmer efterlyste föreningen lokalproducerad film som skulle kunna visas på festivalen, och dessa har sedan valts med hjälp av filmtittarpanelen.

I år gästas festivalen även av flera intressanta regissörer, producenter och skådespelare som bjuder in besökarna till samtal om sina filmer. Besöken listas nedan.

© Text: Sara Keran

© Foto: Sara Keran, Ann-Charlotte Sandelin, Ellinor Hallin, Norrköpings Filmfestival/Deltagande filmer

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Steg för steg

CNEMA Norrköping

22–28 november 2017
Norrköpings filmfestival
Arr: Flimmer

Norrköping Filmfestival sedan 1999
• 30 långfilmer – drama, dokumentärer, sci-fi och skräck
• 15 Sverigepremiärer
• En lokal tittarjury har valt ut filmerna
nio regionalt producerade kortfilmer visas som förfilmer

 

MÖTEN och SAMTAL

23/11 kl 19.30
Se en äkta Guldpalm

Kostymören Sofie Krunegård och Sveriges främsta castingansvarig Pauline Hansson arbetade med filmen The Square som vann Guldpalmen på Cannes Filmfestival tidigare i år. De kommer även ha med sig Guldpalmen till eventet i Cnemas foajé. (Filmen The Squarie visas inte under filmfestivalen)

25/11 kl 16.30
Geek Girls

Kanadensiska filmskaparna Gina Hara och Michael Massicotte gästar filmvisningen av deras dokumentär Geek Girls som behandlar kvinnlig nördkultur. Kvinnor äger den dolda delen av nördkulturen: en värld av söta klänningar, professionella gamers, falska namn och dödshot. Filmen försöker att upptäcka och visa deras erfarenheter, med oväntat motstånd.

26/11 kl 14.30
Efter Inez

Regissören Karin Ekberg, aktuell med filmen Efter Inez, berättar efter filmvisningen om dokumentären som handlar om sorgen av förlora ett barn. Filmen vann våren 2017 Tempo Documentary Award 2017.

26/11 kl 17.15
120 BPM

Franska filmproducenten Mari-Ange Lucianis film 120 BPM (Beats Per Minute) handlar om politik och passion i 1990-talets Paris. Om filmen sa Pedro Almodovar, juryns ordförande i Cannes, ”Jag tror att det är svårt att älska en film mer än den här”.

28/11 kl 18
Hedersgäst – Sven Wollter

I ett Actor-Studio-inspirerat format berättar Sven Wollter om sitt liv och karriär. Wollter har en stark anknytning till Norrköping där han fick sitt första jobb inom teater och har återkommit, senast säsongen 2013–2014. Han är även politiskt engagerad och brinner för många av de frågor som Flimmer arbetar med.

LÄNKAR
Globala målen hemsida
Norrköpings Filmfestival/Flimmer hemsida Facebook program

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.