• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Luciakröning fylld av musikens glädje


Ljuständning. Kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström tänder ljuskronan som bärs av Norrköpings Lucia Ellen Göthberg.

 

”Var inte rädd för mörkret ty ljuset vilar där”

 

NORRKÖPING Ljuset som vänder mörkret. Norrköpings Lucia kröntes i De Geerhallen. Unga röster från Kulturskolans och De Geergymnasiets körer fyllde tillsammans med och instrumentalister kvällen med stämningsfull sång och musik.

Det kan kännas lite udda att ett protestantiskkristet land som Sverige hyllar ett sicilianskt helgon, Santa Lucia. Det var den här natten på året som demoner kunde blåsa genom husväggar och husdjur kunde börja tala. En beskyddare behövdes, en ljusbringare. Lucia blev den som kom med ljus till vårt land under årets mörkaste tid.

 

Mörker, mörker/Den lilla lågan med Kulturskolans barnkörer
Ljus i mörkret. Mörker, mörker/Den lilla lågan sjöng Kulturskolans barnkörer.

 

Den moderna varianten av Luciatåget gjorde sitt intåg i Sverige för 90 år sedan. När det tog fart på riktigt befann vi oss i skuggan av Andra världskrigens grymheter, då ett förebud om en ljusare framtid verkligen behövdes. Om detta påminde kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström i sitt inledningstal till Luciakonserten i De Geerhallen.

Traditioner ändras över tid. Efter 70 års samarbete sände inte danska vänorten Odense någon lussebrud till Norrköping, även om vänortssamarbetet fortsätter på andra sätt.

I stället öppnades dörren för en annan av kommunens vänorter, Riga, som sände fyra unga skickliga flöjtister, Baltic Sea Friendship Flutes. Jag själv har alltid tyckt att tvärflöjt är något magiskt, det finns en fragil skörhet i instrumentet som bär fram klara och starka toner.

 

Baltic Sea Friendship Flutes
Från piccola till basflöjt. Kvartetten Baltic Sea Friendship Flutes bidrog med två stycken av amerikanska tonsättaren Catherine McMichael.

 

– Låt oss släppa in ljuset och medmänskligheten, manade konferencieren Åsa Sjöberg som knöt ihop programmet som inleddes med blåsarklang och Luciatåg inramat av mycket körsång.

Louise Malmström krönte musikgymnasisten Ellen Göthberg med luciakronan och tände ljusen. Den som blir vald som Lucia ska vara en bra ambassadör för Norrköpings stad.

En varm barndomskänsla infinner sig när Luciasången börjar och man ser ljusen glimma där ungdomarna skrider fram och fyller scenen. Det är vackert med de levande ljusen längst fram (den stora kören har batteridrivna ljus) och det blir lite varmare i själen.

De Geerhallen är fylld upp till toppen och stämningen är god. Alla dessa sånger blir mäktiga i körens olika stämmor, allt från barnröster till unga vuxna. En del av dessa röster är jag övertygad om att vi kommer få höra mer av i musikaliska sammanhang, även så bland musikerna.

 

#Kuljul
#Kuljul. Ett fartigt potpurri fyllt av Disneysånger med Kulturskolans barnkörer.

 

Vi fick bland annat höra ett medley av Disneysånger under titeln #Kuljul. Instrumentalt framförs Stilla natt i ett modernt arrangemang och den är lika mäktig utan sång. Det hela avslutas med Nu tändas tusen juleljus och publiken uppmanas att sjunga med i alla fyra verserna. Det var en fin och stämningsfylld konsert.

© Text: Christina Wernersson

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Musiken började redan i foajén

DE GEERHALLEN Norrköping

12 december 2017
Luciakonsert med kröning av Norrköpings Lucia
Luciatåg: Ellen Göthberg (Lucia), Albin Olsson, Andreas Backström, Clara Lindegren, Ebba Fransson, Elin Bidenäs, Hanna Bohlin, Linus Söderlund, Maja Skog och Mirjan Jonsson
Kör- och instrumentalelever från De Geergymnasiet och Kulturskolan
Konferencier: Åsa Sjöberg
Tal av kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström
Arr: Kulturskolan, De Geergymnasiet, Norrköpings kommun och NT

PROGRAM
Purcell/arr: Fitzgerald Intrada ur Suite no 5
Luciatablå
Wikman/Hertzman och Wärnberger/arr: Jansson Mörker, mörker/Den lilla lågan
Rehnqvist Var inte rädd för mörkret
Elmblad/Rosén/arr Hillerud Luciasången
Johansson/Agnestig Så mörk är natten
Bäckman/Moraeus/arr: Sund Koppången
Aas/Forsman en stjärna lyser så klar
Okänd/arr: Stureborg Himlen hänger stjärnsvart
Bergion Nye Staffan
Sköld Staffan var en stalledräng
Österverg/Hallström/Aulén Nu vagnen
Rydberg/Wideen/arr: Bergion Betlehems stjärna
Cahn/Styne Let it Snow
McMichael Gaelic Offering – Rose Cottage, A Reel
Arr: Bergsten Julpotpurri #Kuljul
Pierpont Jingle Bells
Okänd Josef och Maria
Okänd Till Lucia
Gruber/arr: Davis & Custer Stilla Natt
Tormé/Wells/arr: Lowden A Christmas Song
Köhler Nu tändas tusen juleljus

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida Facebook
De Geergymnasiet hemsida  Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.