• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON kan räkna Grammisnomineringar


Nominerade. Norrköpings Symfoniorkester, dirigenten Christian Lindberg och SON repeterar Allan Pettersson nr 14 inför konserten för två år sedan. Sedan blev det skivinspelning.

 

…liksom Sven-Bertil, Peter och Camilla

 

NORRKÖPING Tre (fyra). Norrköpings Symfoniorkesters inspelning av Allan Petterssons Symfoni nr 14 har nominerats till en Grammis. Men även Taubeskivan Så skimrande var aldrig havet, liksom Gärdestadalbumet. Camilla Tilling är också med i kampen.

Norrköpings Symfoniorkester och dirigenten Christian Lindberg kan uppenbarligen inte spela in en Allan Petterssonsymfoni utan att det blir ståhej. Alltså har Symfoni nr 14 nominerats till en Grammis i kategorin Årets klassiska. SON spelade in verket, som skrevs 1978 och bygger på tonsättarens Barfotasånger, redan 2016. Skivan släpptes i februari i år, vilket innebär att den utlovade boxen i SON:s och BIS Records Allan Pettersson-projekt är nära nog full.

Ursprungliga planerna på boxsläpp 2018 har skjutits fram till 2019, den kommer att rymma mer än det var tänkt från början. Att Norrköpings Symfoniorkester gör en miniturné med Petterssons sjua, tonsättarens genombrottsverk till Wien i juni, är förstås ett sätt att elda på intresset på det internationella planet.

Norrköpingspubliken lyssnade på Symfoni nr 14 redan senhösten 2015. Men det är skillnad på konsert och en skivinspelning menar Christian Lindberg.

– En konsert är en engångsupplevelse, ett samtal där och då. En skivinspelning är som att skriva en bok. Den ska hålla i hundra år, sade dirigenten vid en intervju inför konserten.

Fast nu är frågan om den håller för att vinna 2018 års Grammis i kategorin Årets klassiska.

 

Sven-Bertil Taube
Nominerad. Sven-Bertil Taube som gjort Hommage 1 och 2 tillsammans med SON (bilden är från konserteni april förra året) har nu gjort ett album med pappa Everts sånger.

 

Symfoniorkestern är med på fler Grammisnomineringar om än mer diskret i bakgrunden. Sven-Bertil Taubes Evert Taube-cd Så länge skutan kan gå i Peter Nordahls arrangemang är nominerad i kategorin Årets folkmusik/singer-songwriter. Och minsann är det inte Norrköpings Symfoniorkester som står för fiolerna, bokstavligen, här liksom i de tidigare hyllade Hommage-utgivningarna. Vi kan nog räkna med fler gästspel av kompanjonerna Taube och Nordahl framöver.

Dessutom är samme Peter Nordahls orkesterversioner av Gärdestadlåtar, med samma symfoniorkester, nominerad i samma kategori. Ted Gärdestad – signerat Peter Nordahl heter albumet där han letat fram banden från originalinspelningarna och lagt till orkesterarrangemang.

 

Camilla Tilling
Nominerad. Camilla Tilling var sopransolist vid Östergötlands Musikdagars invigningskonsert i somras. Hennes album med lättsamma Mozartarior och grekiska dramer av Gluck tävlar också om en Grammis.

 

Konkurrensen är förstås stor, fem nomineras i varje kategori. Men Östergötland ligger bra till. Camilla Tilling, rösten från östgötska Örtomta, är också Grammisnominerad i Årets klassiska med inspelningar av kärleksarior av C.W. Gluck och W.A. Mozart. Syddtyrolska Musica Saeculorum rymmer både kör och orkester och leds av dirigenten Philipp von Steinaecker.

Senast Camilla Tilling sjöng på hemmaplan var hon sopransolist vid invigningen av Östergötlands Musikdagar i Linköping nu i augusti.

Sammanlagt delas 21 Grammisar ut i lika många kategorier. Grammisgalan hålls i Stockholm 8 februari 2018.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


GRAMMIS 2018

21 kategorier med 5 nomineringar i varje
Östgötska nomineringar

Årets klassiska
Camilla Tilling/Musica Saeculorum/Philipp von Steinaecker – Camilla Tilling – Gluck and Mozart Arias
Norrköpings symfoniorkester/Christian Lindberg – Allan Pettersson – Symphony no.14

Årets folkmusik/singer-songwriter
Sven-Bertil Taube – Så länge skutan kan gå
Ted Gärdestad – Signerat Peter Nordahl

LÄNKAR
Grammis hemsida nomineringar

Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook album
Camilla Tilling info album
Bedårande inledning på Musikdagarna recension Kultursidan.nu 13/8 2017
Så länge skutan kan gå med Sven-Bertil recension Kultursidan.nu 2/4 20167
Dags för Allan Petterssons Symfoni nr 14 reportage Kultursidan.nu 26/11 2015

Bookmark the permalink.

Comments are closed.