• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Svekfullt mord i Söderköping


Farliga kvinnor? Svåpa kallar de sig, tjejerna som drabbas av en mordhistoria mitt i maten på Söderköpings brunn.

 

Mordgåta mitt i maten

 

– Jättesuccé! Det är så kul, säger designern Anna Doll i Söderköping, som till övriga titlar numera kan lägga teaterproducent för nystartade teaterföreningen Svåpa.

Succén hon talar om är föreställningen Svidande svek som spelas som en mordgåta Det här är ett teaterkoncept som blivit populärt runt om i landet och nu har turen kommit till Söderköpings brunn, där publiken ivrigt surrar om vem som begått brottet.

Den tre akter långa föreställningen samsas med en tre rätters middag. Det serveras förrätt, sedan upptakt, huvudrätt, varpå mystiken tätnar och så dessert där alla i publiken på en talong skriver vem de tror är mördaren. Till sist spelas upplösningen.

Historien utspelar sig på en gård i Sverige. Året är 1925 då fyra systrar träffas för att fördela morsarvet. Gruppen har improviserat fram grunderna som Åsa Forsberg förvandlat till manus.

Det är också Åsa Forsberg som regisserat med Niklas Angerborn som regikonsult. Hon är kanske den i Svåpa med mest erfarenhet av mordgåtor sedan gästspelet som slottsfru i Kvävda drömmar med ChoppEvent på Skandiateatern hösten 2008.

Såväl Åsa Forsberg som de andra ”systrarna” i arvstvisten på gården ägnar sig för det mesta mer åt barnteater. Alla har inslag med clowneri i sitt vardagsarbete. Märks det i föreställningen?

– Nej, det kan jag inte tycka, svarar Anna Doll. De är mer som vanliga skådespelare här.

Teaterföreningen Svåpa har hämtat namnet från deltagarnas initialer: skådespelarna Sanna Franzén, Vanilla Karlsvärd, Åsa Forsberg och Pia Molin, samt producenten Anna Doll.

Efter fullsatt genrep och slutsåld premiär i november följer tre slutsålda föreställningar under december. Producenten har sålt biljetter till både allmänheten och företag och har märkt att intresset varit stort. Så nu funderar Svåpa på att ge några föreställningar lite senare i vinter, kanske i februari.

Även om du inte för avslöja vem som är mördaren, kan du väl säga vem som är offret?

– Nej, det kan jag inte heller avslöja, säger Anna Doll bestämt.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Anna Doll / Svåpa

 

 • SÖDERKÖPINGS BRUNN Söderköping

 • 18/11, 6/12, 9/12, 15/12 (slutsålt)
  Svidande svek
  av Åsa Forsberg och ensemblen
  Regi: Åsa Forsberg
  Kostym: Helena Thun Westerberg
  Medverkande: Sanna Franzén, Vanilla Karlsvärd, Åsa Forsberg och Pia Molin

 

LÄNKAR
Söderköpings brunn hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.