• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tolv nya bilder hämtade ur EWK-arkivet


Beslutsfattare. En del i sin praktik på Arbetets museum fick Jennifer Kaakinen välja ut vilka teckningar som skulle hänga på EWK-utställningens omhängning.

 

”Jag ville inte bara visa allvaret”

 

NORRKÖPING Ett galleri och 2.000 bilder att välja mellan. Som en del av sin praktik på Arbetets museum fick KSM-studenten Jennifer Kaakinen bestämma vilka tolv teckningar som ska hänga på Arbetets museums EWK-utställning i Norrköping.

EWK-museet, som är en fast del i Arbetets Museum, har en gigantisk samling alster av tecknaren Ewert Karlsson i sina samlingar – närmare 2.000 teckningar.

Tolv EWK-original bildar ett galleri som skiftar bilder några gånger per år. Till detta kommer också de temautställningar som görs med satirtecknare som arbetar i EWK:s anda, just nu Magnus Bard.

 

EWK – Wilson
Porträtt. EWK skildrade sin samtid. Här är Storbritanniens dåvarande premiärminister Harold Wilson på besök i Finland 1975.

 

I veckan har det varit byte av de ”12 EWK-originalen”. För fjärde gången låter museet en utomstående välja bilder ur den stora samlingen av EWK-original. En KSM-student vid Linköpings Universitet, Jennifer Kaakinen, har valt teckningarna.

Jennifer Kaakinen har som en del i sin utbildning inom KSM-programmet, Kultur, samhälle och mediegestaltning, praktiserat vid Arbetets Museum och som ett inslag i praktiken gjort urvalet med bilder från resor EWK gjort ute i världen.

– I dag skickas varken bildtecknare eller journalister ut på uppdrag i samma utsträckning som på EWK:s tid, säger Jennifer Kaakinen.

En artikel i boken Bildrapport hade fångat hennes intresse för alla resor som EWK gjort i sitt arbete. Det är främst en resa med transsibiriska järnvägen 1983 och en resa till Chile och Argentina 1974 som valts, men det finns flera guldkorn bland annat från Etiopien och från Helsingforskonferensen 1975.

 

EWK – Curzco
Detaljrikedom. EWK gjorde många utlandsresor i sitt arbete. Här från Cuzco i Argentina.

 

– Min tanke i valet av bilder handlar mycket om att visa mångfald. Jag ville inte bara visa allvaret i hans arbete som journalistisk bildtecknare, utan även den lättsamma ton och humor EWK är känd för, berättar Jennifer Kaakinen och visar favoritbilden Tågmästaren och tågvärdinnan.

Att lyfta fram dessa teckningar med sin detaljrikedom är viktigt inte minst i dagens mediebrus. EWK:s teckningar finns ju att välja bland och det är onekligen intressant att se hur en representant för dagens studenter väljer att visa på det de tycker är viktigt.

Att man kan ha svårt att välja bland cirka 2.000 alster förstår man. Lite snabbt kan man räkna ut att med 3 olika urval per år, och om inte samma bild visas mera än en gång, så tar det cirka 55 år innan alla har visats.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

EWK – Vy 2

EWK-MUSEET, ARBETETS MUSEUM Norrköping

27 februari – 17 juni 2018
Om jag finge välja…
– Tolv bilder från EWK:s resor i världen
Ett urval av Jennifer Kaakinen

LÄNKAR

Arbetets museum hemsida facebook
EWK-sällskapet hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.