• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KSM3 öser på som om inget hänt


I nytt ljus. KSMB gick ihop med Fas 3 och blev KSM3. Publiken bjöds på en spelning som sjöd av rock ’n’ roll.

 

”Vi spelar låtar som vi har gjort”

 

RECENSION/ NORRKÖPING Ett streck ströks från KSMB. Flera av medlemmarna gick ihop med Fas 3 och återuppstod som KSM3. Johan Johansson står på Arbis scenkant, han svingar sin gitarr som en yxa och vrålar som… ja, en påfågel. Jag tänker: detta är rock ’n’ roll.

 

KSM3
Pricken över allt. Johan Johansson svingar gitarren som en yxa och vrålar.

 

Det är den 23 mars 2018. Jag står längst framme vid scenen. I publiken finns ett par hundra. På scenkanten står Johan Johanson som den obestridliga ledaren för bandet. Håret är rosa, skorna av olika färg. Skjortan är svart med stora röda prickar och från hans ficka hänger en svart scarf med vita prickar vilket får honom att se ut som en påfågel. Men det är inget komiskt över honom; han svingar sin gitarr som en yxa och vrålar som… ja, en påfågel. Jag tänker: detta är rock ’n’ roll.

Det är den 27 juni 2015. Jag står mitt i publiken, som består av ett par tusen. Längst fram finns vrålande fans stärkta av öl, och till höger håller det på att skapas en moshpit. KSMB gör comeback efter många år. Det var tänkt som en hyllning till och sista uppträdande för Guldlars, men han hann dö strax innan. Sångarna Alonzo och Steppan far runt på scenen som två hysteriska illrar, och längst bak, bakom ett minimalt trumset sitter Johan Johansson och ser ut att vantrivas. Jag tänker: detta är flåshurtigt.

Det är ju kul att recensionen av KSMB är Kultursidan.nu:s mest lästa någonsin. Fast det hade den inte varit om jag skrivit den. Jag var, som sagt, skeptisk. Visst var det full fart, men det var något krystat över det. Oäkta punk. Punktering.

Däremellan har följt en osmaklig historia. Alonzo (framför allt) har anklagat Johansson för att tagit låtskrivarrätt för låtar som bandet gjort, men själv har han registrerat varumärket ”KSMB” och även ”Fas 3” som var hans kompgrupp.

Men alla som har följt KSMB vet att Johan Johansson varit huvudpersonen i gruppen. Och alla som har talat med honom vet att han är en hygglig prick. I det längsta lät han bli att bemöta anklagelserna, det var andra som svarade. Och Fas 3 fick nog av Alonzo. Bara det! Hans grupp övergav honom.

 

KSM3
Grönt för KSM3. Äktheten är större i låtarna en underbar rock/punkkväll på Arbis.

 

Och helt plötsligt uppstod KSM3 som en konsekvens av detta. Det är ju KSMB, men det var någon annan som hade registrerat det namnet, om ni minns. Rent grafiskt är det lysande — ta bort stapeln ur B:et så blir det en 3:a. Det är gjort med humor och ironi. Man öser på som om inget har hänt. Bara vid ett tillfälle nuddas det vid konflikten när Johansson säger:

– Vi spelar låtar som vi har gjort.

Och det gör de med bravur. Hade KSMB låtit så här på Bråvalla hade jag stämt in i alla hyllningar. Egentligen finns inget att klaga över… rock passar bättre i mörka, trånga lokaler än på solbelysta arenor. Låtarna är i stort sätt de samma, men äktheten är större. Och rösten som sjunger dem hör till den som har skrivit dem. Äras den som äras bör.

En underbar rock/punkkväll på Arbis med egentligen bara höjdpunkter. ”Världens bästa Johansson” lever upp till sitt namn igen, och dom andra kombattanterna är icke att förglömma.

Kanske driver dom en kamp i tysthet. Kanske talar dom inte högt om konflikten.

Men jag vill hellre va där än att leva en dag till
så ta mig till den värld där man kan göra som man vill
”Sex Noll Två”

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL – KLICKA PÅ PILARNA

KSM3

ARBIS Norrköping

23 mars 2018

KSM3
Förband: Peking Punk & Alliansen
Konsert

BANDMEDLEMMAR
Johan Johansson (KSMB m fl)
Peter Ampull Schölander (KSMB m fl)
Tony Johansson (Fas3 m fl)
Johannes Borgström (Fas3, Captain Murphy m fl)
Robert Eriksson (The Hellacopters, Strindbergs m fl)

LÅTLISTA

Om jag tackar Gud för allting
Blått & guld
Min lilla svarta själ
Bit ihop!
Skit!
Dörrterror
Lat man sleaze twist
Polsk zchlager
Va?!
Klockan 8
Dom älskade

EXTRA

Sex noll två
ABAB
Jag vill dö

LÄNKAR
KSM3 Facebook
KSMB Facebook
GAFFA artikel
Arbis hemsida Facebook FB-evenemang
KSMB fortfarande arga djupt i hjärtat recension Kultursidan.nu 29/6 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to KSM3 öser på som om inget hänt

  1. Pingback: Musik högst på läsarnas 10-i-topp 2018 – KULTURSIDAN.nu