• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kerstin Glamhedens landskap på NP33


Detalj. De små husen i det stora landskapet är ett återkommande motiv i Kerstin Glamhedens måleri.

 

Längtan är centralt i hennes måleri

 

NORRKÖPING ”Det sitter i penseln.” Kerstin Glamhedens måleri bjuder betraktaren upp till bergets topp. Det är luftigt, milsvitt och ger en frihetskänsla men även längtan. Fjorton landskap, med och utan små hus, möter på Galleri Sander på NP33.

När jag betraktar Kerstin Glamhedens tavlor går mina tankar till när jag är ute och vandrar. Ofta startar jag i en skog och det börjar gå uppåt. Jag pustar lätt. Så går ännu mera uppåt och jag börjar stånka och så blir det ännu brantare. Det är då längtan efter att få komma upp och se utsikten blir min drivkraft.

I konstnärens verk är jag redan uppe på berget. Det är mycket luft och moln, man ser milsvitt och får en frihetskänsla. En önskan växer om att nå dit bort. Men samtidigt att bara stanna kvar. Det är spännande för ibland är bergen bara siluetter. Målningarna föder en längtan.

 

Kerstin Glamheden – Landskap
Konturer. Kerstin Glamhedens teknik går från nyansfyllt stämningsmåleri med fina vertikala skrapningar till grova konturlinjer.

 

När jag några dagar senare talar med Kerstin Glamheden säger hon att längtan är centralt i hennes måleri är längtan. Längtan till något eller från något, något man vill ha eller något man inte vill ha.

Samtidigt som de är stilla och rofyllda, finns där och också något hotfullt. Är det här ögonblicket före katastrofen? Eller är det bara en ny underbar dag med hur mycket möjligheter som helst. Hur du betraktar det tror jag beror på i vilken sinnesstämning du är i.

Kerstin Glamheden går på känslan när hon målar. Hon målar endast i ateljé. Tavlorna växer fram under processen och som hon säger ”det sitter i penseln”.

Det är verkligen målningar som man kan betrakta länge. Jag drömmer mig bort och längtar, ja efter det jag längtar efter.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Kerstin Glamheden – Landskap

GALLERI SANDER/ NP33 Norrköping

Vinter/vår 2018

3 februari – 11 mars
James Bates/Rebecka Eriksson
Bulletproof
Måleri
Göte Samuelsson
Måleri

17 mars – 8 april
Helena Elfgren
Måleri och grafik

14–29 april
Kerstin Glamheden
Måleri

24 maj – 16 juni
Japansk metallkonst
Smycken och objekt
I samarbete med Nutida svenskt silver

Tomoyo Hiraiwa | Katsuhiro Akihama | Kiyoaki Tashiro
Eriko Unno | Nahoko Fujimoto | Takashi Kojima
Taro Mizushima | Manami Shimizu | Urara Nakayasu
Yuka Taniai | Natsumi Kaihara | Seiko Mizumo

LÄNKAR
Galleri Sander/NP33 hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.