• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Studio 59 ställer ut på Stadsbiblioteket


Kärlek och acceptans. Patrik Ander visar porträtt från NärCon men även miljöer från Tokyo i Studio 59:s utställning på Stadsbiblioteket.

 

”Tänk på solens riktning”

 

NORRKÖPING Glittrande luftbubblor i rinnande vatten. En park om natten. En nyfiken gris. När deltagarna i Studio 59 ger sig ut på uppdrag kan vad som helst fångas i kamerorna. Fotoutställningen på Stadsbiblioteket är ett tillfälle att visa upp vad alla kan.

– Jag vill informera om Studio 59, vilka vi är och vad vi gör, säger initiativtagaren Patrik Ander. Han kallas Teknikpatta till vardags och är en av de tio deltagarna i Studio 59:s fotoutställning som öppnades på Stadsbiblioteket i måndags. Det är en kille med driv, idéer och egen porträttstudio hemma.

På utställningen visar han bland annat bilder från NärCon, ett konvent fyllt av cosplayers, personer som lägger all sin kraft på att gestalta fantasifigurer. Några av dem är fotograferade i den Studio 59:s mobila studio.

– Jag fotar för att sprida kärlek och visa att folk är olika och har rätt att vara dem de är, är Teknikpattas budskap.

 

Malin Rosin
Fotograf. Malin Rosin har fotograferat i flera år. Båtslipen i Nävekvarn skymtar överst till vänster, kalkonen och grisen strax bakom.

 

– Det är viktigt att tänka på solens riktning och pröva olika vinklar, tipsar Malin Rosin som fångat en gammal båtslip i Nävekvarn. Vattnet glittrar där det stiger över slipens underrede, veven är rostig och det höga gräset gult.

På andra bilder har hon fångat en stolt kalkon och en nyfiken gris som sticker fram sitt mjuka rosa tryne genom en skarpt V-formad komposition.

Avdelningen för Djur & natur är omfattande och lockar flera av utställarna. Men här finns också Stadsmiljöer, Abstrakt och bilder tagna med specialutrustning som macroobjektiv. Dessutom finns foton som bearbetats digitalt i efterhand. Det är dekorativt, suggestivt, roligt och ibland extra läckert.

 

Studio 59
Macroperspektiv. Med rätt objektiv, en intressant vinkel och gärna experimentell ljussättning går det att få till extra läckra bilder.

 

Studio 59 är en kommunal daglig verksamhet med film, foto, musik samt återvinning som inriktning. 24 personer är inskrivna i verksamheten.

– Vi har en bra utrustning för foto och film. Nästan alla idéer går att uppfylla. Och vi har en buss och åker vart vi vill, framhåller Magnus Björk, som är en av arbetshandledarna på Studio 59. – Eventarrangörer är ofta väldigt schyssta, som NärCon och Skogsröjet.

Inte minst vill de medverkande sprida information om Studio 59 och bli lika kända som Estetverkstan, en annan daglig verksamhet i Norrköpings kommun. Helst vill de komma till användning inom kommunen.

– Syftet med utställningen är att visa att personer med funktionsvariationer har något att bidra med i samhället, understryker arbetshandledaren Mattias Åström.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Studio 59

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

14–27 maj 2018
Studio 59
Fotoutställning

MEDVERKANDE
Carla Cat Carlsson
Malin Rosin
Thomas Eriksson
Teknikpatta
Patrik Lundström
Sabina Andersson
Jenny Solman
Marcus Bergvall
Anel
Ludvig Grademyr

LÄNKAR
Studio 59 hemsida 
Facebook
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Patriks första dokumentärfilm klar reportage Kultursidan.nu 3/6 2015
Två världar möts på Arbetets museum reportage Kultursidan.nu 11/1 2012

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.